Knut Ugland

Refser milliardær: - Leker med ord

Milliardær og rederarving Knut Ugland gikk hardt ut etter å ha fått nei til luksusplanene på hytteeiendommen. Nå slår Fortidsminneforeningen tilbake.

LUKSUSPLANER: Ugland ønsket å rive hytta og oppføre en ny luksushytte. Politikerne og kommunen ga tommel opp - men så oppsto det skjær i sjøen. Foto: Marius Egeland Arkitekter / Grimstad kommune
LUKSUSPLANER: Ugland ønsket å rive hytta og oppføre en ny luksushytte. Politikerne og kommunen ga tommel opp - men så oppsto det skjær i sjøen. Foto: Marius Egeland Arkitekter / Grimstad kommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Milliardær og rederarving Knut Ugland har siden 2022 hatt planer om å rive eksisterende hytte og bygge ei ny på eiendommen sin - på Indre Maløya i sørlandsparadiset Grimstad.

Men, som Børsen nylig omtalte, fikk han en nedslående beskjed fra Statsforvalteren - luksusplanene må skrinlegges.

Fikk ja - så nei

Ugland reagerte sterkt på prosessen som ledet til vedtaket. Han fikk nemlig først kommunens og politikernes velsignelse til å sette spaden i jorda.

Men nylig satte altså Statsforvalteren ned foten etter en flere måneder lang saksprosess. Vedtaket kom i kjølvannet av en klage fra Fortidsminneforeningen.

Hytta, en sveitservilla, har stått der siden 1938 - og klager anførte blant annet at eksisterende bebyggelse og anlegg har stor kulturhistorisk verdi på grunn av forhistorie og sentral beliggenhet ved innseilingen til Grimstad sentrum, ifølge Grimstad Adressetidende.

Ugland reagerte med blant annet følgende utspill:

- Det er trist at foreninger som Fortidsminneforeningen, som ikke burde ha klagerett i denne saken da hytta ikke er et kulturminne eller verneverdig, kan klage basert på noe som er synsing.

- Klager ikke uten grunnlag

Kommunikasjonssjef i Fortidsminneforeningen, Trond Rødsmoen, viser til et tilsvar på egne nettsider. Der slår foreningen, ved styreleder Torgrim Landsverk i Aust-Agder lokallag, tilbake:

- Vi registrerer Ugland sitt syn på en demokratisk rett ulike interesseorganisasjoner har i et samfunn som Norge. Klageretten er tydelig avklart av Statsforvalteren i deres vedtak. Fortidsminneforeningen eller andre interesseorganisasjoner har ingen interesse av å bruke flere dager av sin fritid på å skrive en klage slik som i dette tilfellet, hvis det ikke er grunnlag for det.

FÅR NEI: Rederarving, milliardær og eier av Ugland Rederi, Knut Tønnevold Ugland (37), må skrinlegge luksusplanene etter nedslående beskjed fra Statsforvalteren. Foto: Morten Rakke / Dagbladet
FÅR NEI: Rederarving, milliardær og eier av Ugland Rederi, Knut Tønnevold Ugland (37), må skrinlegge luksusplanene etter nedslående beskjed fra Statsforvalteren. Foto: Morten Rakke / Dagbladet Vis mer

Foreningen mener det i denne saken er «åpenbare kulturmiljøverdier som trues» og at de derfor kan og bør involvere seg.

- Hadde Ugland for eksempel istedenfor satt i stand kulturminnet, og eventuelt også bygget basseng og bygget på i bakkant, hadde ikke dette vært en sak for Fortidsminneforeningen.

Børsen har lagt fram utspillene fra Fortidsminneforeningen overfor Ugland. Han ønsker ikke å kommentere dem, men sier i en kort uttalelse:

- Statsforvalteren har altfor mye makt og kjører over lokaldemokratiet i altfor stor grad.

- Leker med ord

Ugland reagerte på at «fylket slår fast at hytta ikke har noen kulturhistorisk verdi som krever verning, men kan ha en verdi for Grimstad kommune».

Til dette sier Fredsminneforeningen:

- Her leker Ugland med ord. Agder fylkeskommune var tydelige på at kulturminnet har høy lokal verneverdi. At Grimstad kommune bevisst over flere år har valgt å ikke lage og vedta en kulturmiljøplan gjør kommunen ikke i stand til å vurdere hvilke kulturmiljøverdier som de besitter i kommunen.

Ugland omtalte det også som «tragisk» at en slik forening kan komme på banen helt mot slutten av en søkeprosess - etter at kommunedirektør, fylkets miljøavdeling, teknisk utvalg og kommunestyret har behandlet saken.

- Snakk om sløsing med offentlige midler, mente Ugland.

Til dette skriver Fortidsminneforeningen at de «registrerer Ugland sitt syn på demokratiske prosesser i Norge».

Til salgs: Dronningens nevø Karl Otto Haraldsen selger luksusvilla til 52 millioner. Foto: Lars Eivind Bones/ZOvenfra Vis mer

- En del av klagegrunnlaget var at nettopp Agder fylkeskommune ikke var hørt i denne rive- og byggesaken, da kommunens planverk stiller krav til det. Fortidsminneforeningen som frivillig organisasjon høres normalt heller ikke i bygge- og rivesaker, normalt bare i plansaker hvor det er eller kan være kulturmiljøverdier.

- Ikke sløsing

Kommunikasjonssjef i Fortidsminneforeningen, Trond Rødsmoen, skriver i en e-post til Børsen:

- At kommunedirektør, fylkets miljøavdeling, teknisk utvalg og kommunestyret har behandlet saken betyr ikke dermed at vedtaket er riktig eller gyldig, og det er det Fortidsminneforeningen ønsker å prøve når vi går til det skritt å påklage et vedtak. Dette er ikke sløsing med offentlige midler, men demokrati i praksis.

Landsverk har overfor Grimstad Adressetidende løftet fram den aktuelle hyttas tidligere eier:

- Kristen Helmer var ikke en hvilken som helst mann og Grimstads skjærgård er ikke et hvilket som helst sted, og vi håper derfor på at det videre arbeidet med tiltakshavers planer på Indre Maløya 14 vil skje med respekt for historien etter Helmer og med god stedstilpasning til den fantastiske lokale og regionale byggeskikken som vi mener skaper konkurransefortrinn og kvalitet.

Videre håper de på god dialog mellom tiltakshaver og kulturmiljøvernet.

- Ugland er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss, slik at vi helt uformelt kan skape en bedre forståelse for hverandres behov og ønsker, skriver de avslutningsvis på nett.