Mandag ble det kjent at Olje- og energidepartementet kun skal hete Energidepartementet fra nyttår. Det begrunnes med at andre energikilder enn olje har fått en stadig større plass, og at ingen bør framheves, sa statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.
Terje Aasland får også ny tittel som energiminister. Det er de eneste endringene i departementet - innholdet vil være det samme.
- Dette navnebyttet gir et inntrykk av at Norge er på rett side av historien i klimakampen. Man gjør en overflatisk endring, uten reelt innhold. Det er å lure folk, mener leder i Natur og ungdom, Gina Gylver.

- Farligste på flere tiår
Olje-skam
Hun peker også på navnebyttet fra Statoil til Equinor.
- De kaller seg et bredt energiselskap, mens realiteten er at under 1 prosent av det de holder på med handler om alternativ energi. Vi gir folk et inntrykk av at staten tar klimakrisa på alvor, når det stikk motsatte er realiteten.
- Er det et tegn på at det er litt flaut å være en oljenasjon?
- Ja, det tror jeg. Det er ikke kult lenger. Stavanger er ikke lenger oljehovedstaden, men energihovedstaden. Oljedirektoratet bytter navn til Sokkeldirektoratet. Og nå bytter Olje- og energidepartementet. Alle bytter navn. Nå er det på tide å ta hintet.
Professor i markedsføring ved Kristiania, Runar Døving, mener generelt at navnebytter har lite for seg.
- Det betyr vel at olje ikke lenger er så populært. Men jeg vil tippe at i alle fall i min levetid vil olja være viktigere for Norge enn all annen energi. Om dette er sminke eller uttrykk for en ambisjon, eller begge deler, vet jeg ikke. Men det er meningsløst, dyrt og unødvendig, sier han til Børsen.
- Fra et markedsføringsperspektiv er det ofte et tegn på at ledelsen ikke har noe substansielt å fare med. Jeg mener at det er viktigere å skape tillit med handling enn med ord. På en annen side er det en fordel at navnet er kortere, fortsetter han.

Du får ansvaret
Anklages for lureri
Også Fremskrittspartiets energipolitiske talsperson, Terje Halleland, reagerer. Men med motsatt fortegn:
- Norge som en olje- og gassnasjon bør også vise det i navnet i et så viktig departement for landet. Olje og gass kommer til å være en avgjørende faktor for å klare en god omstilling til nye og renere teknologier, sier Helleland til NTB.
MDG-nestleder Lan Marie Nguyen Berg mener navnebyttet er lureri:
- Det er åpenbart at dette er en form for grønnvasking fra regjeringa, på linje med da Equinor byttet navn fra Statoil. Eller bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, som nå heter offshore Norge, sier hun til Børsen.

- Denne grønnvaskinga tåkelegger hvilken politikk som faktisk føres. På den annen side kan det også tolkes som et bevis på at oljenæringa er veldig gammeldags. Så jeg håper jo at regjeringens politikk også endrer seg, selv om vi så langt ikke ser noen tegn til det. Vi investerer mange ganger så mye i oljenæringa som i alle andre næringer på fastlandet samlet. Det er bekymringsfullt.
- Klimapynting
Sofie Marhaug i Rødt reagerer på at regjeringen kun endrer ord, og ikke handling, i sin politikk.
- Alle vet at petroleum er den største delen av norsk energipolitikk. Dette er et forsøk på å få regjeringen til å framstå som grønnere enn den egentlig er. Det er grønnvasking. Klimapynting. Noe som kjennetegner Norge også på andre måter, for eksempel i overinvesteringene i elektrifiseringen av sokkelen, sier hun til Børsen.

Frykter storkonflikt
- Er dette navnebyttet lureri?
- Det er i alle fall tomt for nytt innhold.
Høyskolelektor ved Institutt for markedsføring på BI, Robert Ingvaldsen, mener navnebyttet kan tolkes på ulike måter.
- På det ene siden høres det fornuftig ut da det er energi det handler om, og Energidirektoratet forenkler formidlingen (og får vekk noe negativt). Altså en type merkejustering. På den andre siden kan man, i disse tider, lure på om det er en måte å skjule at de driver med oljeutvinning, det vil si klassisk grønnvasking, sier han i en kommentar til Børsen.