Refser Norge: - Behandlet som koldtbord

Fortvilte næringslivsaktører i hardt coronaprøvede Strömstad refset Norges strenge grensekontroll i møte med politiker.

SNUR BILER: Ved den gamle Svinesund-brua snur politet flere hundre biler, etter at grensehandelen har tatt seg opp. Det skal føre til kø og trafikkproblemer. Her avbildet i 2015. Foto: Heiko Junge / NTB
SNUR BILER: Ved den gamle Svinesund-brua snur politet flere hundre biler, etter at grensehandelen har tatt seg opp. Det skal føre til kø og trafikkproblemer. Her avbildet i 2015. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi må ta en alvorlig diskusjon med Norge, sier Kenneth Forslund, riksdagsmedlem for Socialdemokraterna til Strömstads tidning.

Forslund møtte lokale næringslivsaktører i hardt coronarammede Strömstad torsdag forrige uke. Der var krisestemninga i det lokale næringslivet og grenseforholdet mellom Norge og Sverige oppe til diskusjon.

Forslunds uttalelse kom i forbindelse med en av de heteste sakene under møtet: Den problematiske køsituasjonen inn til Norge, som følge av norsk coronapolitikk.

- Det er et miljøspørsmål, trafikksikkerhetsspørsmål og til slutt et spørsmål som handler om liv og helse. Hvis det skjer noe på veiene som er «igjenkorket», er det ekstremt farlig. Det må løses med høyeste prioritet, sier han ifølge Strømstads tidning.

Kø-problematikk

Grensehandelen har den siste tida tatt seg opp. På ett døgn i slutten av juli måtte politiet snu flere hundre biler som forsøkte å ta seg over grensa ved den gamle Svinesund-brua.

Det store antallet biler som har blitt bedt om å snu, har skapt køer for blant annet helsepersonell og andre i samfunnskritiske funksjoner som lovlig kan benytte seg av grenseovergangen.

Politiet tror mange av de reisende «prøver seg» på den gamle grenseovergangen når køene er lange på E6.

- Det eneste de oppnår er å potensielt skape problemer for dem med viktig jobbærend i Norge, samt å havne bakerst i køen på den lovlige overgangen ved E6 når de blir snudd på gamle Svinesund, sa seksjonssjef i Øst politidistrikt, Merete Beck i en pressemelding.

Grensegiganter fortviler

På møtet med politikeren deltok blant andre driftssjefen for «harry»-giganten Grensemat, Göran Lundgren, leder for Scandic Laholmen Matthias Dalnoki og leder i Orvelin, Ulf Palm.

Palm rettet kritikk mot egen regjering for det han opplever som manglende engasjement for Strömstad.

- Ingenting har fungert bra, sier Palm, som også rettet skyts mot Norge i sin kritikk mot svenske myndigheter:

- Hvis man har et forhold og det er en gjensidig forståelse, så er det å gi og ta. Jeg kan tenke at slik Norge har oppført seg under pandemien, burde Sverige ha opptrådt på en annen måte. Sverige burde ha kommet med mottiltak for å få Norge til forhandlingsbordet. Norge har behandlet Sverige litt som et koldtbord, sa Palm ifølge Strømstads Tidning.

Riksdagspolitikeren Forslund sa at landet har hatt grenseproblemer mot Danmark og Finland, men omtalte Norge som vanskeligere å komme i dialog med, ifølge samme avis.

- Utfordringen er at samarbeidet, først og fremst med Norge, men også hele det nordiske samarbeidet, har knirket betraktelig i løpet av denne tiden, sier Forslund.

Norge svarer

Børsen har lagt fram kritikken for Statsministerens kontor, og får svar i en e-post.

- Det er viktig for regjeringen å hindre importsmitte og derfor har vi en streng grensekontroll og redusert antallet åpne grensepasseringssteder, sier statssekretær Hilde Barstad (H) i justisdepartementet til Børsen.

- Vi er klar over at disse tiltakene kan oppleves som inngripende og upraktiske, og forstår godt at mange har ventet lenge og ønsker seg andre løsninger, legger hun til.

Ifølge Barstad skal justisministeren ha et telefonmøte med Sveriges innenriksminister Mikael Damberg om situasjonen mandag ettermiddag.

- Vi håper å lette på tiltakene, men det må gjøres trygt, slik at vi slipper å måtte stenge ned igjen på grunn av en smitteoppblomstring.

Brukket rygg

Så seint som i 2019 la nordmenn igjen 16 milliarder norske kroner på grensehandel i Sverige. Vårt naboland i øst er også et av de desidert mest populære ferielandene for nordmenn i sommermånedene.

I fjor kollapset alt. Også hoteller og campingplasser har vært så godt som forlatte det siste året.

BEKYMRET: Tidligere ordfører i Halden kommune, Thor Edquist, mener den stengte grensen til Sverige vil skape problemer for forholdet mellom Norge og "söta bror". Vis mer

Ifølge Strömstad-ordfører Kent Hansson falt antallet gjestenetter i byen med en halv million, fra 800 000 i 2019, til 300 000 i coronaåret 2020.

- Vårt næringsliv er helt avhengig av handel og besøk, og der er de norske kundene helt avgjørende, sier Hansson.

Norske butikker opplevde et milliardbyks i omsetning med stengt svenskegrense. Tallene viste at nordmenn handlet harry-varer hjemme i stedet.

- Stengte grenser viser oss i klartekst hvor mye Norge vanligvis taper på grensehandelen, sa direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen til Børsen litt tidligere i år.

En rapport gjennomført av Menon Economics for Virke, viste hvordan stengte grenser var godt nytt for omsetninga for norske dagligvarebutikker.

Mellom uke ni og 52 i fjor økte omsetninga for utvalgte dagligvarer og vinmonopolet med 8,6 milliarder kroner i norske grenseområder.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer