Gasslekkasje:

Refser Norge: - Ikke forberedt

Norske gassledninger i Nordsjøen pekes ut som neste store mål for sabotører, men Norge er på ingen måte forberedt, ifølge eksperter.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser gassboblene fra lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert

De siste dagene har det lekket store mengder gass fra rørledningene Nord Stream 1 og 2, som går mellom Russland og Tyskland via Østersjøen.

Gasslekkasjene - som av en rekke eksperter anses som sabotasje - skaper stor bekymring i Europa, og har blitt omtalt som «en av de mest skremmende dagene i den europeiske energiforsyningshistorien».

Norge pekes ut som neste store mål for eventuelle sabotører. Det kan få enorme konsekvenser, ifølge eksperter Børsen har snakket med.

Ekstremt sårbare

Etter at Russland har skrudd til gasskranene, er det Norge som er det landet som eksporterer mest gass til Europa.

- Det er derfor høyst rasjonelt å tenke at gassledningene i Nordsjøen er neste mål, noe som gjør Norge ekstremt sårbare. Det er en veldig alvorlig situasjon, sier Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo og Forsvarets høgskole, til Børsen.

Politiet og bransjen har satt i verk flere tiltak for å øke beredskapen rundt norske olje- og gassinstallasjoner etter de siste dagers lekkasjer. Men Norges utsatte posisjon skaper likevel bekymring blant flere norske eksperter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer