- Jeg måtte lese saken før jeg skjønte hvor mye det er snakk om. Dette viser hvor råflott NRK har det. Det er helt vanvittig!
Det sier Silje Hjemdal (Frp) når Dagbladet spør henne hva hun synes om pengebruken sett i sammenheng med seertallene på NRKs gamingsatsing.
Som også Dagbladet nylig skrev, har NRK så langt brukt over 40 millioner kroner på gaminghuset. Dette når i dag ut til et sted mellom 100 og 300 samtidige seere på livestreamen, skriver bransjeavisa Medier 24.
- Det kan jo være at NRK skulle vært påmeldt «Luksusfellen», sier Hjemdal.

- Et ekstremt prosjekt
Oppussing og vannskader
NRKs gaminghus, LL35, ligger på Ljan i Oslo og er en arkitekttegnet bolig på 200 kvadratmeter. Her bor i dag tre unge mennesker som får livestreamet de gamingrelaterte delene av livet sitt.
Tidligere prosjektleder Øyvind Helland tidligere har omtalt dette som et «ekstremt prosjekt»:
Målsettingen for storinvesteringen er et realityinnhold basert på dataspillkultur (gaming) som skal nå unge seere. Programmet har elementer av «Big Brother» i seg, realitysuksessen som tok Norge med storm på tidlig 2000-tallet, har Helland selv forklart.

Til Medier 24 oppgir NRK nøyaktige tall for pengebruken:
Av de totalt 32 millioner kronene NRK har brukt på prosjektet siden lanseringen for ett år siden, inkluderes boligen de kjøpte for over 16 millioner, 3,7 millioner på oppussing, 7,4 millioner på teknologi, 3,3 millioner på oppføring av studio og 1,2 millioner til utbedring av vannskader.
I tillegg kommer driften av programproduksjonen, som beregnes til 10 millioner kroner i året.
Les NRKs svar nederst i saken.

NRK i huskrangel
- Naturlige svingninger
På spørsmål om seertallene på 100-300 er nok, svarer NRK følgende:
- Det er brukstimer som er primærmålet. Det vil være naturlige svingninger. Det handler om å teste og feile og justere. Slik vil det være i overskuelig framtid. Det er derfor vi har brukstimer, sier redaksjonssjef for underholdningsavdelingen i NRK, Eirik Sandberg Ingstad, til Medier 24.
Livestreamen fra gaminghuset blir både sendt på NRK TV og livestreamingtjenesten «Twitch».
Ingstad opplyser til at antall brukstimer på Twitch ligger på rundt 50.000, mens kanalen de siste to månedene har hatt henholdsvis 17.500 brukstimer i januar og 19.600 brukstimer i desember.

- Råflott
Hjemdal mener det er supert at flere viser interesse for e-sport og gaming. Hun understreker at hun selv er stor tilhenger og at har lagt fram forslag i Stortinget om en nasjonal strategi for e-sport.
Likevel mener hun NRK må ta inn over seg virkeligheten.
- Dette er råflott. Dette er noe ingen andre medier kan gjøre, å bruke så store summer på å prøve og teste ut noe, sier hun og fortsetter:
- Jeg reagerer når det er skattebetalerne som er med på betale for gildet. Da skal ikke dette brukes til å kjøpe råflott luksuseiendom. Det er de samme som betaler for dette som nå må spinke og spare og som sliter med å betale regningene sine. Jeg skjønner at det oppfattes som veldig, veldig provoserende, sier Hjemdal.
Hun mener også NRK sender veldig blandede signaler når de skal legge ned «den ene og andre produksjonen», og tilbyr sluttpakker.
- Samtidig så slenger de rundt seg med 30 millioner kroner, sier Hjemdal.
Frp har tatt til orde for å halvere NRKs budsjett og Hjemdal mener denne pengebruken viser at Frp har helt rett i at man kan kutte i bevilgningene til statskanalen.

- Kjempekult. Men.
Hun får langt på vei støtte fra Turid Kristiansen (H) som sitter i familie - og kulturkomiteen på Stortinget.
- Først og fremst må jeg si at jeg synes det er utrolig bra at NRK setter i gang et prosjekt med fokus på gaming og gamere, som jo faktisk er den mest populære fritidsaktiviteten blant unge. Jeg synes også det er supert at de tar i bruk nye kanaler og kan lede seere over på NRK gjennom det. Dette hyller jeg og jeg synes det er kjempekult, sier Kristiansen.
Så kommer hun over på pengebruken.
- Jeg må samtidig si at jeg stusser over pengebruken. Jeg har ikke god nok kompetanse til å uttale meg klart om driftsbudsjettet, men ti millioner kroner er veldig mye penger. I tillegg kommer jo dette dyre huset i en av Oslos bedre bydeler og med alt av oppussing og annet arbeid som måtte til.
Kristiansen er klar på at hun håper at NRK lykkes med prosjektet, men synes de bør ta en titt på om det bør gjøres så kostbart.
- Med alle de kuttene og tøffe prioriteringene som skal gjøres, undrer jeg på om denne pengebruken er nødvendig for å sette gaming på agendaen. Jeg forventer at NRK framover vurderer nøye hvor mye som skal brukes på de andre, gode prosjektene.
- Lav timepris
Det er redaksjonssjef i NRK Underholdning, Eirik Sandberg Ingstad, som svarer på kritikken.
- Vi utvikler LL35 til å bli en kostnadseffektiv produksjonshub for innhold gjennom hele året rettet mot en ung målgruppe med gaming som hovedaktivitet. Summen Hjemdal reagerer på er i stor grad investeringer knyttet til eiendom, teknisk utstyr og infrastruktur, en kostnad vi forventer å få helt eller delvis tilbake hvis prosjektet avsluttes, sier Ingstad.
Han påpeker at selve programbudsjettet er på ca. 10 millioner per år og at det til sammenlikning gir en timepris på under en hundredel av tradisjonelle tv-prosjekter.
Ingstad avslutter med å hylle leveringene fra både de foran og bak kamera og understreker at prosjektet er i god utvikling.
I en tidligere versjon av denne saken skrev Dagbladet følgende:
«Målsettingen for storinvesteringen skal være realityinnhold basert på dataspillkultur (gaming), som kombinerer NRKs eget «minutt-for-minutt»-konsept med «Big Brother», realitysuksessen som tok Norge med storm i 2001, ifølge Helland selv.»
Dette er nå endret til:
«Programmet har elementer av «Big Brother» i seg, etter klargjøring med Helland selv.»
Det sto også at Helland er prosjektleder. Han er imildertid ute av prosjektet, og dagens prosjektleder er Daria Almo, opplyser Helland.
I tillegg opplyser Helland at det ikke streames 24 timer i døgnet fra livet i huset, slik det først var hevdet i denne saken. Ifølge Helland var det heller aldri var planen.
I en sak på NRK fra mai 2022, skriver kanalen selv at «deltakerne blir overvåket 24 timer i døgnet» og at «hver bevegelse blir livestreamet ut til massene».
Til Dagbladet sier imidlertid Helland følgende:
- Det er streamet og kommer til å streames 24-timers eller lengre eventer, men i hverdagen streames ca 8 timer hovedsaklig gamingrelatert innhold, sier Helland til Dagbladet.
Vi har derfor endret saken i henhold til det Hellands opplysninger.
Endringene er gjort 03.02.23