Refser oljeselskaper: - Klimakatastrofe

Olje- og gasselskaper får på pukkelen i ny rapport, som hevder produksjonsøkningene deres vil gjøre det vanskelig å nå målene for Parisavtalen.

REFS: Olje- og gasselskaper får på pukkelen for å planlegge produksjonsøkninger, samtidig som de framstiller seg som en del av klimaløsningen. Foto: Marit Hommedal / NTB
REFS: Olje- og gasselskaper får på pukkelen for å planlegge produksjonsøkninger, samtidig som de framstiller seg som en del av klimaløsningen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

- Olje og gasselskaper framstiller seg selv som en del av klimaløsningen, samtidig som de planlegger produksjonsøkninger som vil føre til en klimakatastrofe.

Dommen er nådeløs fra Thom Allen, olje- og gassanalytiker, og en av forfatterne bak en ny rapport fra den britiske tankesmia Carbon Tracker.

I rapporten får flere av de store olje- og gasselskapene passet sitt ettertrykkelig påskrevet, og blant dem er norske Equinor.

58 milliarder dollar

Problemet er, ifølge britene, at selskapene i 2021 og første halvår av 2022 godkjente investeringer på til sammen 58 milliarder dollar i prosjekter som bare er nødvendig for å dekke en etterspørsel som vil gi globale temperaturer på over 2,5 grader fra førindustrielt nivå.

Det er én grad mer enn det som står nedfelt i klimapolitikkens hellige gral - Parisavtalen.

«De fleste prosjektene som har fått grønt lys siden 2021 eller snart skal godkjennes, vil ikke komme i produksjon før midten av 2020-tallet, og vil være i produksjon i tiår. Men selv en vei som leder til 1,7 grader, i tråd med landenes nåværende forpliktelser, vil føre til at etterspørselen etter olje og gass faller før slutten av dette tiåret, ifølge IEA», skriver rapportforfatterne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.