Refser oljeselskaper: - Klimakatastrofe

Olje- og gasselskaper får på pukkelen i ny rapport, som hevder produksjonsøkningene deres vil gjøre det vanskelig å nå målene for Parisavtalen.

REFS: Olje- og gasselskaper får på pukkelen for å planlegge produksjonsøkninger, samtidig som de framstiller seg som en del av klimaløsningen. Foto: Marit Hommedal / NTB
REFS: Olje- og gasselskaper får på pukkelen for å planlegge produksjonsøkninger, samtidig som de framstiller seg som en del av klimaløsningen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

- Olje og gasselskaper framstiller seg selv som en del av klimaløsningen, samtidig som de planlegger produksjonsøkninger som vil føre til en klimakatastrofe.

Dommen er nådeløs fra Thom Allen, olje- og gassanalytiker, og en av forfatterne bak en ny rapport fra den britiske tankesmia Carbon Tracker.

I rapporten får flere av de store olje- og gasselskapene passet sitt ettertrykkelig påskrevet, og blant dem er norske Equinor.

58 milliarder dollar

Problemet er, ifølge britene, at selskapene i 2021 og første halvår av 2022 godkjente investeringer på til sammen 58 milliarder dollar i prosjekter som bare er nødvendig for å dekke en etterspørsel som vil gi globale temperaturer på over 2,5 grader fra førindustrielt nivå.

Det er én grad mer enn det som står nedfelt i klimapolitikkens hellige gral - Parisavtalen.

«De fleste prosjektene som har fått grønt lys siden 2021 eller snart skal godkjennes, vil ikke komme i produksjon før midten av 2020-tallet, og vil være i produksjon i tiår. Men selv en vei som leder til 1,7 grader, i tråd med landenes nåværende forpliktelser, vil føre til at etterspørselen etter olje og gass faller før slutten av dette tiåret, ifølge IEA», skriver rapportforfatterne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer