Russlands invasjon av Ukraina:

Refser ordning: - Må stoppes

Russiske oligarker har kunnet omgå EU-sanksjoner ved hjelp av en utskjelt ordning. Nå ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skatteparadiset om å ta grep.

OLIGARK-STOPP: Ukrainas president krever at EU-landet Kypros tar grep for å hindre at russiske oligarker omgår EUs og Vestens sanksjoner. Her fra Limassol på Kypros.
OLIGARK-STOPP: Ukrainas president krever at EU-landet Kypros tar grep for å hindre at russiske oligarker omgår EUs og Vestens sanksjoner. Her fra Limassol på Kypros. Vis mer
Publisert

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber skatteparadiset Kypros stenge sine havner for russiske yachter og trekke tilbake en gullkantet og utskjelt ordning som i teorien lar styrtrike oligarker omgå EUs sanksjoner.

- Kypros har ekstremt kraftige verktøy som kan påvirke det russiske samfunnet. En unik styrke som kan brukes i tjeneste for fred, sa Zelenskyj i en tale til det kypriotiske parlamentet torsdag.

Deretter listet Zelenskyj opp en rekke tiltak han og ukrainske myndigheter ønsker at Kypros skal gjennomføre for å «presse» Russland til forhandlingsbordet.

Ut mot omstridt ordning

Zelenskyj ba Kypros om å stenge sine havner for alle russiske skip, ikke bare krigsskip.

- Alle demokratiske havner i hele verden må stenges for russiske skip. Det krever en felles avgjørelse på EUs nivå, men på statlig nivå er det også mulig for dere å i det minste fryse tilgangen russisk yachter og andre skip har til deres farvann, sa Zelenskyj.

Deretter gikk den ukrainske presidenten etter en utskjelt ordning som Kypros har skrotet, men ikke avviklet helt.

Fra 2008 til 2020 utstedte EU-landet Kypros såkalte «gullpass» eller «gylne pass» til velstående personer fra hele verden, for å oppmuntre til investeringer i landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.