Russlands invasjon av Ukraina:

Refser ordning: - Må stoppes

Russiske oligarker har kunnet omgå EU-sanksjoner ved hjelp av en utskjelt ordning. Nå ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skatteparadiset om å ta grep.

OLIGARK-STOPP: Ukrainas president krever at EU-landet Kypros tar grep for å hindre at russiske oligarker omgår EUs og Vestens sanksjoner. Her fra Limassol på Kypros.
OLIGARK-STOPP: Ukrainas president krever at EU-landet Kypros tar grep for å hindre at russiske oligarker omgår EUs og Vestens sanksjoner. Her fra Limassol på Kypros. Vis mer
Publisert

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber skatteparadiset Kypros stenge sine havner for russiske yachter og trekke tilbake en gullkantet og utskjelt ordning som i teorien lar styrtrike oligarker omgå EUs sanksjoner.

- Kypros har ekstremt kraftige verktøy som kan påvirke det russiske samfunnet. En unik styrke som kan brukes i tjeneste for fred, sa Zelenskyj i en tale til det kypriotiske parlamentet torsdag.

Deretter listet Zelenskyj opp en rekke tiltak han og ukrainske myndigheter ønsker at Kypros skal gjennomføre for å «presse» Russland til forhandlingsbordet.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Ut mot omstridt ordning

Zelenskyj ba Kypros om å stenge sine havner for alle russiske skip, ikke bare krigsskip.

- Alle demokratiske havner i hele verden må stenges for russiske skip. Det krever en felles avgjørelse på EUs nivå, men på statlig nivå er det også mulig for dere å i det minste fryse tilgangen russisk yachter og andre skip har til deres farvann, sa Zelenskyj.

Deretter gikk den ukrainske presidenten etter en utskjelt ordning som Kypros har skrotet, men ikke avviklet helt.

Fra 2008 til 2020 utstedte EU-landet Kypros såkalte «gullpass» eller «gylne pass» til velstående personer fra hele verden, for å oppmuntre til investeringer i landet.

Ordningen var gullkantet for kypriotiske myndigheter, som i løpet av 13 år genererte over åtte milliarder euro - over 76 milliarder kroner - i investeringer.

- Er det rett at den russiske stat og dens borgere forsøker å bruke deres øy til sin fordel, spurte Zelenskyj retorisk.

LYDKLIPP: Russlands generaloberst Mikhail Mizintsev, beskyldes for å skjelle ut en offiser. Video: AP. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Massiv korrupsjon

Ordningen ble skrotet i 2020 etter at det ble avdekket massivt misbruk og korrupsjon blant de som utstedte de gylne passene.

For i praksis kunne rikfolk kjøpe seg et kypriotisk pass og statsborgerskap, og dermed et visum til EU.

Derfor har ordningen lenge vært utskjelt av EU sentralt.

En rapport fra 2021 slo fast at flere enn halvparten av totalt 6779 pass, ble utstedt ulovlig til slektninger av rike investorer, ifølge amerikanske PBS. Flertallet av alle som fikk utstedt et gullpass, var russiske statsborgere, ifølge Reuters.

Flere av dem er nå underlagt sanksjoner av EU, som deriblant inkluderer et innreiseforbud til unionens medlemsland.

UKRAINA: Fem lik har blitt funnet i en kjeller under et barnesykehus i ukrainske Butsja, ifølge påtalemyndighetene i landet. Foto: Den ukrainske riksadvokatens kontor. Video: Reuters / AP: Vis mer

Ba om stopp

Selv om ordningen er skrotet, er den ikke avviklet. I underkant av 100 av nesten 7000 gullpass er trukket tilbake.

Derfor kan - i teorien - mange av russerne som har et gullkantet kypriotisk pass, reise og oppholde seg fritt i Kypros. Dermed kan de - i teorien - også omgå EUs sanksjoner.

Dette vil Zelenskyj ha en slutt på.

- Dere kan trekke tilbake privilegiene russiske statsborgere nå nyter godt av, og starte med de såkalte gullpassene til alle russere uten unntak, sa Zelenskyj til det kypriotiske parlamentet.

Han åpnet likevel for at finansøya kan la noen russere beholde sine gylne pass.

- Hvis det er bekreftet og klart bevist at de fordømmer krigsforbrytelsene det russiske militæret begår, og ikke har til hensikt å omgå sanksjonene og andre restriksjoner mot Russland, kan det være tillatelig å fortsette som før. Alle forsøk fra russiske statsborgere som forsøker å omgå sanksjonene, må stoppes, sa Zelenskyj.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer