- Jeg forventer at det blir kontrovers, sier Farmasiet-sjef Hans Kristian Furuseth til Børsen.
Nettapoteket dumper nå prisen på Paracet til 10 kroner pakken.
Målet er å skape rabalder og kaste lys over det Farmasiet-toppen mener er et marked med svært liten konkurranse.
Stuntet utløser bekymringer, advarsler og kritikk.
- Økt bruk
- Dette er veldig uheldig. Slett ikke bra for folkehelsa. Mange bruker allerede for mye reseptfrie smertestillende. Dette vil sannsynligvis føre til ytterligere økt forbruk, sier forsker Siv Skarstein ved Oslo Met til Børsen.

- En del ungdom bruker det fordi de føler seg sosialt utestengt, og opplever smerte i kroppen. Da blir det en pille for alt som føles ille, advarer Skarstein.
Ulike studier har avdekket at rundt en av fire har brukt reseptfrie smertestillende medikamenter siste uke. En av ti bruker det daglig.

Sjekk om du bruker for mye smertestillende
- Det er et poeng å lytte til kroppen når du har vondt. Sliter du med stive skuldrer etter mange timer ved skjermen, er kanskje en tur i frisk luft det du trenger framfor å hive innpå tre, fire Paracet, sier forskeren.
- Slett ikke ufarlig
Svein Aarseth, lederen i Rådet for legeetikk, deler langt på vei Skarsteins bekymringer.
- Jeg tviler på om noen logger seg på nettapoteket og kun bestiller en pakke Paracet til 10 kroner. Dette er et typisk produkt du slenger på en annen bestilling. Men det er jo også et veldig tilgjengelig produkt. Så dersom vi får en priskrig og du også kan gå i nærbutikken og kjøpe Paracet til 10 kroner, da er jeg redd for at forbruket vil øke, sier Aarseth til Børsen.

Han understreker at Paracet ikke er en ufarlig medisin.
- Tar du mange nok på en gang, kan du få en uopprettelig leverskade og i verste fall dø. Du ikke trenger å ta en pille for alt. Har du hodepine, er det ofte en grunn til det. Har du vondt i kroppen etter å ha trent for mye, bør du lytte til kroppen, understreker Aarseth.
Provokasjon
Farmasiet-direktør Furuseth påpeker at hver kunde bare får kjøpt en pakke Paracet av gangen, og legger til at det er 18-års aldersgrense.

Studie frikjenner ibuprofen
Han lover lav pris ut året, men vedgår samtidig at det hele er ment som en provokasjon med et underliggende budskap:
- Apotekbransjen og legemiddelbransjen i Norge er delt mellom tre store internasjonale aktører. De har til sammen 95 prosent av markedet i salgsleddet og 100 prosent i grossistleddet. Vi er den eneste reelle utfordreren, og som en liten utfordrer er vi i praksis tvunget til å kjøpe inn varer fra en av våre konkurrenter. Så det er dette jeg litt forsiktig beskriver som liten grad av konkurranse, sier Furuseth til Børsen.

- Du vil rett og slett «røske opp litt»?
- Målet vårt er å endre hele apotekmarkedet. Ved å selge Paracet til 80 prosent lavere pris enn i fysisk apotek, håper vi på oppmerksomhet som i sin tur bidrar til å kaste lys over et regelverk og et system som er modent for store endringer, sier Furuseth.
Tilbud forbudt, lav pris lov
Enhetsleder Helga Festøy i Område legemiddelbruk i Statens legemiddelverk, sier følgende om konkurransebildet:
- Vårt inntrykk er at det er lite priskonkurranse på legemidler, men stor konkurranse om kundene med stadig flere utsalgssteder og utvidede åpningstider, sier hun.
- Ser du en fare for overforbruk av Paracet ved at prisen senkes?
- Apotekene har ikke lov til å framstille rabatter som kan utløse overforbruk, som for eksempel kjøp tre, betal for to. Men det er lov å sette lave priser, sier Festøy til Børsen.

Slår alarm om norsk medisinmangel
Hun minner også om at det finnes produkter med samme virkestoff som i Paracet (paracetamol) under andre produktnavn, som gjerne selges noe rimeligere enn Paracet.
- Praktisk umulig
Farmasiet-sjef Hans Kristian Furuseth innrømmer at de i prinsippet kunne stablet på beina et eget grossistledd, men framholder at så enkelt er det likevel ikke i praksis.
- Som grossist er du pålagt leveringsplikt på 24 timer i hele landet, noe som vil være krevende for en liten aktør. I tillegg har de tre store kjedene utvilsomt stor makt. Det vil rett og slett ikke være realistisk eller praktisk gjennomførbart i dagens regime, hevder Furuseth.

- Mange blir lurt
Medisinmannen med bakgrunn fra nettgiganten Zalando mener at det bare tilsynelatende er frisk konkurranse i apotekmarkedet i Norge.
- Ja, det finnes mange apotekutsalg å velge mellom for en kunde. Men går du inn i hvilket som helst av dem, koster en pakke Paracet 47 kroner. I flere andre land ligger prisen på 10-20 kroner, sier han.
- Alarmerende høyt
Direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes, sier at mange tar for mye smertestillende:
- Overforbruk av paracetamol er et helseproblem i dag. Det er spesielt mange unge, særlig jenter, som har et alarmerende høyt forbruk av paracetamol, sier Tysnes til Børsen.

- Må avvise kunder
Han sier det ikke er noe klart svar på om lavere pris på paracetamol vil utløse et skadelig overforbruk, og legger til at helsemyndighetene så langt verken har ønsket prisregulering eller spesielle avgifter på paracetamol.
Tysnes avviser Farmasiets bilde av konkurransesituasjonen:
- De fleste apotekene opplever at konkurransen er sterk og høyst reell. På paracetamol og de fleste andre reseptfrie legemidler er det ingen prisregulering og fri konkurranse, ikke bare mellom nesten tusen apotek, men også 6000-7000 andre utsalgssteder innen dagligvare, kiosker og netthandel, sier Tysnes.
Ubesvart spørsmål
Om ekspertenes bekymring for uheldige utslag av prisdumping, sier Farmasiet-sjef Furuseth:
- Paracetamol er førstevalget som smertestillende, men som alle andre legemidler er det viktig at det brukes riktig. Myndighetene har andre virkemidler de kan bruke hvis tilgangen til legemiddelet er et problem. Vi ønsker bare konkurranse.

3 ting du IKKE bør bruke smertestillende til
- Selger dere Paracet med tap nå?
- Jeg ønsker ikke si noe om våre innkjøpspriser. Men vi må som sagt handle inn fra en av våre konkurrenter. Og da betaler vi sannsynligvis mer enn deres egne butikker. Likevel tar de altså 47 kroner i butikk. Så da kan du jo lure på hvordan vi kan selge den for kroner 10, sier Furuseth.
- Meningsløst
Legeetikk-ekspert Svein Aarseth er enig med Furuseth i at Paracet kan være overpriset.
- På blå resept, der prisen er bestemt av staten, får du kjøpt 100 Paracet for 60 kroner. Da er det jo meningsløst at en 20-pakning koster nær 50-lappen. Så her handler det nok om totalbildet på legekostnader, og at lav pris ett sted må hentes inn et annet sted, mener Aarseth.
Siv Skarstein understreker at reseptfrie smertestillende medikamenter er ment å skulle behandle feber og akutte smerter over et kortere tidsrom.
- Langvarig bruk kan gi bivirkninger som leverskader, nyreskader, mage- og tarmproblemer og medikamentutløst hodepine. Ingen blir frisk av Paracet. Det kan hindre smerte i en kortere periode, men altfor mange har overdreven tro på effekten av reseptfrie smertestillende, sier hun til Børsen.