NHO-sjef Ole Erik Almlid

Refser politikere: - Må tenke seg om

Norske samfunnstopper strømmer straks til NHOs prestisjetunge årskonferanse. Nå ber NHOs toppsjef politikerne granske egen ordbruk.

OPPGJØR: NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid tar et oppgjør med det han mener er stadig mer nedsnakking av norsk næringsliv. Foto: Lars Eivind Bones
OPPGJØR: NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid tar et oppgjør med det han mener er stadig mer nedsnakking av norsk næringsliv. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holder det avsluttende innlegget på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag.

I salen er rundt 1500 bedriftsledere, forskere, samfunnstopper og politikere.

Sistnevnte gruppe får nå en klar beskjed fra hovedverten for elitesamlingen; NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.

Almlid snakker gjerne om rammevilkår og «brå omveltninger som blir kastet på oss» i løpet av budsjetthøsten. Men akkurat nå er det selve tonen i debatten han tar et oppgjør med.

Kritisk selvransaking

- Jeg vil si til regjeringen og til Stortinget: Tenk nøye gjennom hvordan dere snakker om næringslivet, sier han og utdyper:

- Alle som driver virksomheter i Norge, små og store foretak, sentralt og i distriktene - alle disse trenger et klapp på skuldra. De trenger gode rammevilkår. Og de trenger å høre at de er viktige bidragsytere.

- Og sånn er det ikke?

- Vi er i et ordskifte som trenger et kritisk selvransakende blikk. For eksempel når vi snakker om profitt. Profitt betyr jo bare overskudd, som betyr muligheter for å skape arbeidsplasser, omstilling og inntekter til fellesskapet. Vi må snakke om næringslivet som noe bra, ikke som et problem, sier Almlid.

Har glidd ut

- Kritikken kan framstå som spesielt rettet mot deler av venstresida som oftest retter et skarpt lys mot den nevnte profitten?

- Det er blitt for lett for politikere å snakke ned næringslivet. Jeg tror alle i politikken må tenke seg om. Private bedrifter og private eiere er ryggraden i norske lokalsamfunn, understreker Almlid.

DANSER: Sjef i Oljefondet Nicolai Tangen og kollegaer har fått mye oppmerksomhet etter at de la ut en festlig dansevideo til fondets julebord. Reporter: Mathias Moene Rød/Dagbladet TV Vis mer

NHO-direktøren antar at ikke alle er like bevisste sitt ordvalg.

- Jeg tror man har latt dette bare få gli helt ut. Men nå trenger vi altså et ordskifte som skjer på en real og ordentlig måte, lyder Almlids innstendige oppfordring.

Svært lav vekst

Under åpningsinnlegget på NHOs årskonferanse planlegger Almlid å ta til orde for et krafttak for kraftutbygging, som han mener trengs både for å sikre økonomisk stabilitet og nødvendige klimagrep.

- Den største utfordringen nå er økonomisk usikkerhet. IMF startet året med å anslå resesjon i 2023 for halve EU og en tredjedel av verden. NHOs prognoser peker ikke mot resesjon i Norge, men svært lav vekst. Bekymringene blant norske bedrifter er i øyeblikket større enn under finanskrisen og større enn under pandemien, fastslår Almlid.

Han viser til NHOs ferskeste medlemsbarometer.

- Hele 44 prosent av våre medlemsbedrifter sier de fraover vil gjøre lavere investeringer, noe som vitner om uvanlig lav fremtidstro. Dette er bare ett av mange tall som peker i feil retning, sier NHO-toppen.

- Skremte mange

Uroen er knyttet til krigen i Ukraina med påfølgende enerkrise, skyhøy inflasjon og stigende renter.

På toppen kom det skattemessige endringer i høstens statsbudsjett som ifølge Almlid ikke slo spesielt godt an.

- Det skremte veldig mange i næringslivet, rett og slett. Vi trenger investorer som opplever Norge som attraktivt. I høst opplevde vi at investorene ble redde for Norge, hevder han.

Løsningene er likevel snublende nære, ifølge NHOs toppsjef.

- Økonomisk usikkerhet er den største utfordringen for næringslivet, men klima er den viktigste. For å løse begge utfordringene må vi sikre at vi raskt bygger ut massivt mye mer kraft i Norge. Det er avgjørende. Det er klimatiltak nummer én, og vi har veldig kort tid på oss, insisterer Almlid.

Han slår fast at det vil innebære mer vindkraftutbygging på land, mer havvind, mer vannkraft, mer solkraft og mer energieffektivisering.

- Høstens statsbudsjett bygger ikke opp under dette. Tvert om, det snakker mot alt dette som jeg trodde vi var enige om. Vi må snu dette allerede i 2023, slik at vi får fart på energiutbyggingen, sier NHO-direktør Almlid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer