Refser Raymond: - Ikke vilje til noe som helst

Raymond Johansen og Oslo bør legge penger på bordet, mener Ola Elvestuen.

REFSER RAYMOND: Ola Elvestuen er ikke imponert over Raymond Johansens respons på milliontilskuddet fra Stortinget. Foto: Geir Olsen / NTB
REFSER RAYMOND: Ola Elvestuen er ikke imponert over Raymond Johansens respons på milliontilskuddet fra Stortinget. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at Stortinget, ved regjeringspartiene og Frp, gjennom en nysaldering av 2020-budsjettet hadde fått på plass 250 millioner kroner til kommuner som er ekstra hardt rammet av høy arbeidsledighet grunnet coronakrisen.

53 kommuner får nå en ekstrautbetaling. Kommunen som får mest samlet sett er Oslo, som får en tilleggsutbetaling på 78,5 millioner kroner.

- Vi gjør noe nå

Det omtalte Raymond Johansen onsdag som «småpenger». Det provoserer Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen, som også har bakgrunn fra byrådet i Oslo, som tidligere nestleder og byråd for miljø og samferdsel.

- Vi gjør noe og vi får det ut nå. Jeg har vært i byrådet, og jeg vet hvor mye kraft det er i den kommunen når man går sammen, men han har ikke vist vilje til å gjøre noe som helst, sier Elvestuen.

Venstre-profilen slår fast at det var denne muligheten de hadde til å få på plass penger i år.

- Vi har funnet støtte vi kan gi fra staten sin side. Den kommer umiddelbart ned til kommunen. Det er avgjørende at Raymond ikke bare snakker, men også handler og får ut pengene, sier Elvestuen, som legger til følgende oppmuntring.

- Har han vilje burde han også legge på noe fra kommunen.

- Politisk spill

Fornøyd med Johansens utspill er heller ikke gruppeleder for Høyre i Oslo, Øystein Sundelin.

- Jeg vet ikke hva Raymond Johansen ønsker å oppnå ved å kalle 78,5 millioner kroner til Oslos kriserammede serveringsbransje for småpenger. Konstruktivt er det I hvert fall ikke, sier Sundelin til Børsen, og fortsetter:

- Særlig når det bare er ei uke siden han stemte ned Høyres forslag om å styrke næringslivet i Oslo med over 160 millioner kroner under budsjettbehandlingen. Jeg mener han bør holde seg for god for den slags karakteristikker og politisk spill, for dette hjelper ikke virksomheter som nå står i akutt fare for å gå over ende.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

Lei

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) svarer på vegne av byrådet i Oslo. Hun er lei av at regjeringspartiene «ikke klarer å ta ansvar for situasjonen de selv har skapt gjennom for dårlige og for sene kompensasjonsordninger».

- Vi er selvfølgelig glad for alt som kommer av krisehjelp til vårt næringsliv og byrådet vil legge vekt på at midlene kommer til rask utbetaling til restaurant- og utelivsnæringen i Oslo, sier Evensen, og fortsetter:

- Men, at kommuner med særlig høy arbeidsledighet tildeles noen midler på tampen av året er først og fremst en innrømmelse fra regjeringspartiene at de tidligere kompensasjonsordningene ikke har hjulpet utelivsbransjen i Oslo, sier Evensen.

Onsdag ga byrådsleder Johansen og næringsbyråden uttrykk for at det vil ta litt tid å få utarbeidet kriterier og etablere en søknadsportal for de bedriftene som skal søke på midlene staten nå stiller til rådighet.

- Ikke tillitvekkende, sier Sundelin, som mener Johansen også må gå i dialog med bransjen for å se om det er mulig å åpne for skjenking igjen, samtidig som gode smitteverntiltak innføres.

- Jeg mener det minste byrådslederen kan gjøre er å si rett ut om han planlegger å videreføre skjenkeforbudet helt til vi er godt i gang med vaksinasjonsprogrammet, slik han har antydet i media. Nå risikerer vi bare at han skaper falske forhåpninger for hver gang han setter en ny frist.

- Legg på litt penger, Oslo

- Alle tiltak byrådet har innført for å begrense sosial kontakt har vi gjort etter anbefaling fra regjeringen og helsemyndighetene. Tiltakene i Oslo er viktig for at vi klarer å begrense smitten i hele landet, sier Evensen.

Hun mener det er virkelighetsfjernt å tro at « det som per nå ligger på bordet fra regjeringen vil være nok til å løse denne krisen».

Elvestuen i Venstre sier at de er helt klar over at bransjen står i en utrolig vanskelig situasjon, men at nysalderingen av budsjettet var eneste mulighet for å få pengene ut før kompensasjonsordningene er på plass i midten av januar 2021.

- Vi har funnet nesten 80 millioner. Vi vet at det er en støtte som vil ha en betydning, selv om det selvfølgelig er ønske om noe mer. Det er ikke noe i veien for at kommunen legger på litt penger. Det bør de gjør, konkluderer Elvestuen.

Evensen avviser at kommunen har vært for passive i møte med konsekvensene av coronakrisen.

- Vi har bidratt gjennom å innføre gratis leie av gategrunn for sommermånedene og har forlenget perioden fram til april neste år. Vi kuttet også hele omsetningsavgiften for 2020 og vil utsette betalingsfristen for 2021. Men, norske kommuner har ikke de samme økonomiske muskler som staten, sier Evensen.

- Det er rart at regjeringspartiene ivrer for å bruke kommunebudsjettene for å løse problemene skapt av manglene i deres egne kompensasjonsordninger. Skal noe monne, må det på plass solide statlige ordninger som sikrer Oslos hjørnesteinsbedrifter et liv også etter coronaen.

Evensen mener kritikken av Oslo er hul, ettersom de «faktisk svinger seg rundt for å sørge for at de 78 millionene kommer ut raskt».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer