Skjenkestopp:

Refser regjeringen: - Forferdelig situasjon

- Det er nå det brenner, sier fortvilet restaurantsjef som frykter konkursras. Jan Klimicek mener den statlige støtten kommer for seint. Næringsministeren skjønner at restauranteierne er utålmodige.

RESTAURANTSJEF: Restaurantsjef for Vitos i Vollen, Jan Klimicek, frykter konkurs som følge av at regjeringens støtte kommer for seint. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RESTAURANTSJEF: Restaurantsjef for Vitos i Vollen, Jan Klimicek, frykter konkurs som følge av at regjeringens støtte kommer for seint. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Situasjonen er forferdelig, sier restaurantsjef for Vitos Restaurant i Vollen i Asker, Jan Klimicek, til Børsen.

Restauranten har de siste snart to åra fått kjenne pandemiens brutalitet – flere runder med nedstengninger, permitteringer og milliontap.

Nedstenginga som kom etter omikron-utbruddet, omtaler han som verst hittil i pandemien.

- Det har vært et fullstendig kaos og ingen forutsigbarhet, sier Klimicek.

Kritisk situasjon

Tapte lagervarer og permitteringer koster restauranten flere hundre tusen, forteller han. Nå begynner det å tære alvorlig på midlene.

Han mener inntrykket i media er at regjeringens støtteordninger for utelivsbransjen, som lønnsstøtte og kompensasjonsordning, fungerer, men at det overhodet ikke er tilfellet for Vitos Restaurant.

Vitos åpnet i 2019. Derfor treffer ikke dagens kompensasjonsordning, siden den utregner kompensasjon basert på omsetning dette året.

- Det er fint at regjeringen gikk ut med pakker i midten av desember. Men det er støtte som kanskje skal komme.

Restaurantsjefen peker på at Stortinget må vedta regjeringens forslag, og tror dette først skjer i midten av januar.

- Lønnsstøtte er en fin idé, men er bare relevant for de store kjedene som har ressurser i baklomma. De pengene kommer trolig ikke før i slutten av februar, eller i mars.

«Sitter i dritten»

Nå frykter han det verst tenkelige utfallet:

- Jeg frykter å miste alle mine ansatte og å gå konkurs, sier Klimicek og legger til:

- Vår bransje har en gruppe av ansatte som er lavutdannede, som tilhører arbeider- eller middelklassen. Det er disse ansatte som nå sitter i dritten og som taper mest.

- Katastrofale konsekvenser

Restaurantsjef for Fyr! Gastropub i Sætre, Lasse Nordlie, beskriver konsekvensene av skjenkestoppen slik:

- Katastrofale. Nå har vi dratt med oss et etterslep av corona i lange tider.

Han forteller at han, og flere i bransjen, håpet å komme seg på beina økonomisk i desember.

- Så blir vi fratatt årets beste måned omsetningsmessig, og det er ingen ordninger på plass, sier Nordlie og legger til:

- Lønnsstøtteordninga treffer jo ikke oss. Hvem skal betale lønninger i januar og februar? Det er bare utelivsaktørene med de store bufferlagre denne ordningen fungerer for.

Han skyter inn:

- Det viktigste regjeringen kan gjøre nå på kort sikt, for å redde våre bedrifter og arbeidsplasser, er å instruere Skatteetaten om utsettelser og full stans av innkreving.

- KATASTROFALT: Sjef for Fyr! Gastropub i Sætre i Asker, Lasse Nordlie, frykter konkurs og sier at støtteordningene vil ta for lang tid. Foto: Privat
- KATASTROFALT: Sjef for Fyr! Gastropub i Sætre i Asker, Lasse Nordlie, frykter konkurs og sier at støtteordningene vil ta for lang tid. Foto: Privat Vis mer

- Det er nå det brenner

Restauranten åpnet 5. juni i coronaåret 2020. Da gikk han 1,3 millioner i minus - og fikk 60 000 i støtte fra kommunen.

Nordlie fortviler over usikkerheten rundt støtteordningene - om og når de kommer. Han frykter det vil ta for lang tid.

- Regjeringen prater varmt om at støtteordningene skal bli bedre. Kompensasjonsordninga skal på høring i midten av januar. Så blir det kanskje et kompromiss, pengene når oss kanskje ikke før i begynnelsen av mars, da er jo halvparten av oss konkurs. Det er nå det brenner.

VEIEN UT: Helsedirektør Bjørn Guldvog om veien ut av coronapandemien. Vis mer

Næringsminister Jan Christian Vestre viser overfor Børsen til at regjeringen la fram økonomiske tiltak samtidig med smitteverntiltakene, nettopp for å skape forutsigbarhet for bedriftene. Les regjeringens svar lenger ned i saken.

Nordlie påpeker på sin side at det også er svært vanskelig å holde styr på hva man har rett på av støtteordninger.

- Det er en jungel av informasjon. Jeg kjenner flere som bruker vanvittige ressurser på leiting. Å ansette en revisor koster jo skjorta.

Han etterlyser et nettsted hvor alt er samlet på ett sted.

- Sånne som meg og Jan er relativt ressurssterke og får gjort ting på egen hånd. Men mange i bransjen har utenlandsk bakgrunn, som kanskje ikke kjenner byråkratiet og språket. Og hvor vanskelig er det ikke for de å finne fram? Det er også helt oversett.

Slakter Arbeiderpartiet

Nordlie mener den nye regjeringen «sitter mer på gjerdet enn den forrige».

- Det som er skremmende, er at Ap skal være partiet for arbeidstakere og de svake i samfunnet. Så går politikken deres ut over de som trenger det mest.

Han viser til at mange ansatte i serveringsbransjen er unge, uten høyere utdanning.

- Ap skal jo være av folket for folket. Som arbeidsfolkets parti er det merkelig at de ikke tar mer tak. En ting er at vi sliter som eiere, jeg betaler tre millioner i året i skatt og avgift.

Verst mener han det er for de mange ansatte. Han hevder kommunen også vil tape millioner på at han går konkurs, og tegner et regnestykke:

- Hvis jeg blir slått konkurs på grunn av 300 000 i ubetalte momsregninger, da får du 25 ansatte over på nav, som vil si 4,4 millioner i utgifter hos kommunen. Da snakker vi kanskje en kostnad for kommunen på over fire millioner.

Tror bransjen vil slite lenge

Nordlie mener det nå blir ansattflukt fra bransjen.

- Vår bransje har kanskje det største lavterskeltilbudet. Det er mange unge, uten høyere utdanning i serveringsbransjen. Det er også den arbeidstakergruppen som er dårligst stilt.

Mange av denne gruppen blir eldre og tar en annen utdanning, tror han.

- Bransjen vil slite lenge. Når sommeren kommer vil vi slite på grunn av mangel på nok folk.

SKJENKESTOPP: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvorfor Norge holder kranene stengt. Vis mer

- Har stor forståelse

Næringsdepartementet er forelagt kritikken i saken. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) svarer i en e-post:

- Jeg har veldig stor forståelse for usikkerheten som restaurantnæringen føler på nå, og jeg skjønner godt at de er utålmodige.

Ministeren møter regelmessig aktører og sier han vil lytte til innspill om hvordan de økonomiske ordningene kan forbedres.

- Det har hele tiden vært viktig for regjeringen å skape mest mulig forutsigbarhet for bedriftene. Derfor la vi også fram en rekke økonomiske tiltak samtidig som regjeringen innførte strengere smitteverntiltak, sier Vestre til Børsen.

Han viser til den nasjonale kompensasjonsordningen som dekker inntil 80 prosent av faste, uunngåelige kostnader.

- Staten dekker inntil 100 prosent av varer som går ut på dato, vi styrker den kommunale pakken med 1 milliard kroner og vi har lagt fram en ny og kraftig lønnsstøtteordning der bedriftene kan få dekket inntil 40 000 kroner per ansatt hver måned, fortsetter Vestre og legger til:

- Noen av midlene er allerede utbetalt til bedriftene. Vi jobber på spreng med å få opp de resterende søknadsportalene slik at resten av støtten kan komme bedriftene i hende så snart som mulig.

Torsdag stemte Stortinget ned forslagene fra Frp og MDG om å oppheve det nasjonale skjenkeforbudet. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) uttalte til TV 2 torsdag at han lover utbetaling av kompensasjon til restaurant-, kultur- og utelivsbransjen i løpet av måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer