Refser regjeringen: - Norge er naive

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson reagerer sterkt på regjeringens svar på ville teorier om sabotasjen mot gassrørledningen i Nordsjøen.

KOTKA, FINLAND: Det er oppdaget fire lekkasjer på gassrørledningene i Østersjøen. - Dette var ingen ulykke, sier Finlands tidligere forsvarsminister Jussi Niinistö. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto/video: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi fortsetter å være naive. Nå må vi ha lært av feilene vi gjorde med Putin, sier en bestemt Hansson til Dagbladet.

Denne uka kunne Dagbladet fortelle at kinesiske myndigheter sprer teorien om at Norge skal bistått USA om å sprenge gassrørledningen Nord Stream II i Østersjøen.

Utenriksdepartementet svarte Dagbladet slik om saken:

- Disse påstandene er falske. Vi oppfordrer alle til å være kildekritiske og ikke bidra til spredning av falsk informasjon. Informasjonskrigen er en del av Russlands krigføring mot Ukraina.

- Må ta konsekvensen

Det er den tidligere anerkjente gravejournalisten Seymour Hersh, som står bak påstandene om at eksplosjonen var en CIA-aksjon. Han har i seinere år gjort seg bemerket for en rekke påstander som omtales som konspirasjonsteorier.

KRITISK: Rasmus Hansson (MDG) mener regjeringen er naive i møte med Kina. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: Rasmus Hansson (MDG) mener regjeringen er naive i møte med Kina. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Hersh har selv stilt opp på statlig kinesisk TV og gjort et nummer av den påståtte norske medvirkningen.

Rasmus Hansson reagerer sterkt på måten UD svarer om den kinesiske spredningen av teorien på.

- Regjeringen må nå ta konsekvensene av det de selv konstaterer. At sånne utspill fra Russland, som Kina sprer, er en del av krigen mot Ukraina og arbeidet for å svekke Norge og Europa. Og det må vi møte mye tydeligere enn sånne forsiktige kommentarer fra tjenestemenn langt nede i UD. Dette må regjeringen kommentere, sier Hansson til Dagbladet.

Han mener Huitfeldt må komme på banen og ta saken opp med kinesiske myndigheter.

- Utenriksministeren eller statsministeren må påpeke for det første at påstanden er falsk, for det andre at Norge ikke godtar at Kina sprer falske påstander om Norges aktiviteter. Og for det tredje at Norge ser dette som nok et eksempel på at Kina støtter Russland overgrep i Ukraina, og det godtar ikke Norge.

- Hva ville du sagt om du var utenriksminister?

- Dette tar vi umiddelbart opp med kinesiske myndigheter. I første omgang med ambassaden, i neste omgang ved anledning i direkte samtaler med den kinesiske regjering, sier Hansson kontant.

- Må på banen

MDG-politikeren har ved flere tilfeller kritisert det offisielle Norges holdning til Kina, blant annet når det gjelder forhandlingene om en ny frihandelsavtale. Han mener regjeringen opptrer unnfallende.

- Huitfeldt og statsministeren må på banen i Kina-politikken generelt. Dette er bare enda et eksempel på at regjeringen er altfor unnfallende overfor Kina, og må slutte å være det og bli mye tydeligere i sin motstand mot Kinas provokasjoner, desinformasjon og overgrep, sier Hansson.

MDG-nestoren mener regjeringen bør gi beskjed til Kina at det vil få negative konsekvenser for Norges relasjon hvis de fortsetter med det han mener er falsk informasjon.

- Norge må være villige til å utfordre forholdet til Kina, når Kina systematisk driver med målrettet desinformasjonskampanjer, i tillegg til de politiske overgrepene og provokasjonene Kina begår i mange andre sammenhenger, avslutter Hansson.

- Har tatt det opp

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) svarer på vegne av regjeringen.

- Det pågår en informasjonskrig om realitetene på bakken i og rundt Ukraina-krigen, hvor Russland aktivt sprer usannheter og falske påstander. Vi ser at disse gjentas i en rekke andre land, sier Petersson til Dagbladet.

Han forteller at Norge har tatt saken opp med kinesiske myndigheter.

- Norge har tatt opp med Kina både støtte til det russiske narrativet om krigen i Ukraina og kinesisk spredning av russisk desinformasjon. Påstanden om norsk delansvar for angrepet på gassrørledningen Nord Stream er falsk. Vi reagerer på Russlands og andre lands spredning av slike usannheter, sier Petersson og fortsetter:

- Det er viktig å jobbe for bredest mulig støtte for folkeretten og mot Russlands angrepskrig. Vårt motsvar til Russlands desinformasjon må være korrekt informasjon og saklig argumentasjon.

Statsskeretæren er kritisk til at Hansson tar saken opp slik han gjør.

- Når politikere engasjerer seg som Hansson gjør her, risikerer vi å gi usannheter mer oppmerksomhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer