Refser sengetilbud: - Helt krise

Studentsamskipnaden i Oslo får krass kritikk for sitt initiativ til bostedsløse studenter - eller rettere sagt tilbudets prislapp.

«KRISETILBUD»: Slik ser det ut på den omgjorte lesesalen ved Sogn studentby, som nå er midlertidig soveplass for studenter som ennå ikke har funnet bolig. Foto: SiO
«KRISETILBUD»: Slik ser det ut på den omgjorte lesesalen ved Sogn studentby, som nå er midlertidig soveplass for studenter som ennå ikke har funnet bolig. Foto: SiO Vis mer
Publisert

- Disse «krisetilbudene» er helt krise, slår lederen av Norsk studentorganisasjon, Oline Sæther, fast overfor Børsen.

Tirsdag publiserte VG en artikkel om Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) som har omgjort en lesesal ved Sogn studentby til midlertidig soveplass for studenter som ennå ikke har funnet bolig.

Tilbudet, som åpnet mandag denne uka, består av 16 sengeplasser og varer i utgangspunktet til 31. august. Prisen er 300 kroner i døgnet - eventuelt 5100 kroner totalt dersom man benytter seg av alle 17 dagene.

- Dyrere enn et kollektiv

Det får flere til å se rødt på sosiale medier:

«300 kroner natta = 9000 i måneden, det er dyrere for studentene enn et rom i et kollektiv faktisk koster».

«Et fint initiativ fra SiO i en krisetid som nå, men 300 kroner for en seng? Hvis en student er der i 17 dager (som er tilbudet), får de inn 5100 per pers. Gang det med 16 og du de har tjent inn 81 600. Koster det virkelig så mye å gjøre om en lesesal til sovesal? Det burde vært mye billigere», heter det blant annet.

Sæther istemmer:

- Jeg har full forståelse for at det kommer reaksjoner på dette tilbudet. Dette er bare ett av mange eksempler på hårreisende krisetilbud til studenter uten bolig. Her deler altså 16 personer sovesal, fordelt på to toaletter og én dusj. Det burde være mulig å finne løsninger der prisen er lavere.

- HÅRREISENDE: Lederen av Norsk studentorganisasjon, Oline Sæther, har full forståelse for at SiO møter negative reaksjoner for sitt krisetilbud. Foto: NSO / Skjalg Bøhmer Vold
- HÅRREISENDE: Lederen av Norsk studentorganisasjon, Oline Sæther, har full forståelse for at SiO møter negative reaksjoner for sitt krisetilbud. Foto: NSO / Skjalg Bøhmer Vold Vis mer

- Tjener ikke noe på det

Stine Johannessen, styreleder i Studentsamskipnaden SiO, skriver i en e-post til Børsen at de har forståelse for deler av kritikken som har kommet.

«Studenter har dårlig råd, men jeg har lyst å få fram at vi ikke tjener noe på dette», skriver Johannessen.

Bakgrunnen for prissettingen er ifølge Johannessen deres kostnader for få på plass det nødvendige, som senger, dyner, puter og skap, og ordne et funksjonelt kjøkkenområde.

«Dette er jo normalt en lesesal, så det er mye som må på plass», skriver Johannessen.

KOSTNADER: SiO har måttet gjøre en hel del for å gjøre lesesalen om til midlertidig overnattingssted for studenter. Foto: SiO
KOSTNADER: SiO har måttet gjøre en hel del for å gjøre lesesalen om til midlertidig overnattingssted for studenter. Foto: SiO Vis mer

I tillegg kommer administrasjonskostnader, som nøkkelkort til dem som skal overnatte der, og ekstra vakthold.

«Vi har også sett til andre samskipnader og hvilke løsninger som tilbys. Jeg mener vi har lagt oss på et akseptabelt nivå», sier Johannessen om prisen.

Ifølge henne er kostnadene større enn det 300 kroner om natta tilsier.

«Vi vet ikke om det er tre, fem eller 16 senger som kommer til å bli leid ut, men dette er ikke et tiltak som vi tjener penger på», fastslår Johannessen.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache innrømmer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

«Illustrerer krisen»

NSO-lederen vil gi SiO honnør for å forsøke å lette på boligutfordringene med nevnte tilbud. Likevel mener hun saken godt «illustrerer krisen studentene står i».

- Det virker som en forhastet ordning. Som jo er paradoksalt når mangelen på studentboliger har vært en varslet krise i mange år. Over 10 000 studenter i Norge står uten bolig. Da må det tas større ansvar - som for øvrig ikke ligger hos samskipnadene alene, understreker hun.

Johannessen i Studentsamskipnaden sier at det nye tilbudet er et forsøk på å gi et midlertidig overnattingstilbud til studenter som kommer til byen og ikke har en plass å bo, men at det er noe helt annet enn det ordinære boligtilbudet de har i studentboligene.

«Det har oppstått fordi vi ser at boligsituasjonen i Oslo er særlig presset og det er studenter som mangler et sted å sove til studiestart. Vi ønsker å legge til rette for at studentene har mulighet til å komme til Oslo, delta på studiestart og gå på visninger. Det oppfylles nå når vi har et midlertidig overnattingstilbud», skriver Johannessen, og fortsetter:

«Ideelt sett skulle vi ønske at vi kunne tilbudt et ordinært botilbud til alle og bygd flere boliger, men da trenger vi å få tilgang på gode og rimelige tomter, og at stat og kommune tar sitt ansvar når det gjelder regulering og finansiering».

Står i kø

Selv om årets studiestart allerede er i gang, viser ferske tall at det fremdeles står 3323 studenter i kø hos SiO for studentbolig. Sæther etterlyser større vilje fra både stat, kommune og studentsamskipnadene.

- Disse må samarbeide om å få satt spadene i jorda og skyte ytterligere fart på boligbyggingen. På den måten vil man kunne sikre bedre tilbud til en billigere pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer