Norges Banks rentebeslutning

Refser sentralbanken: - Slaver av kronekursen

De voldsomme svingningene i kronekursen det siste året, får sjeføkonomer til å spørre seg om det ikke er på tide å se til Danmark.

USTABIL: Den norske krona har vært svak og ustabil det siste året, noe sentralbanken har forsøkt å gjøre noe med gjennom rentehevinger. Foto: Berit Roald / NTB
USTABIL: Den norske krona har vært svak og ustabil det siste året, noe sentralbanken har forsøkt å gjøre noe med gjennom rentehevinger. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Kort fortalt

 • Sjeføkonomer diskuterer om Norge bør vurdere en dansk modell for å stabilisere kronekursen.
 • Sentralbanksjef Ida Wolden Bache annonserte at styringsrenta forblir uendret, men utelukker ikke en økning hvis kostnadsveksten i bedriftene holder seg oppe eller kronen svekker seg igjen.
 • Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, mener at det nåværende styringssystemet for norsk økonomi er usikkert og foreslår en fastkursstyring lik den danske modellen.
 • Torsdag annonsert sentralbanksjef Ida Wolden Bache at styringsrenta forblir uendret, noe som var i tråd med det de fleste økonomer spådde på forhånd.

  Da hun noe overraskende hevet styringsrenta i desember, var den svake og ustabile kronekursen en viktig del av begrunnelsen for dette.

  HOLDT RENTA UENDRET: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  HOLDT RENTA UENDRET: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

  I forbindelse med torsdagens renteavgjørelse, var Wolden Bache også innom krona. Sentralbanksjefen sier til Børsen at dersom ting går som de tror, så vil det ikke være behov for å heve renta ytterligere, men hun presiserer at det siste året med all tydelighet har vist at ting ikke alltid går som sentralbanken tror.

  - Det er usikkerhet om utviklingen også framover, og dersom kostnadsveksten i bedriftene skulle holde seg oppe, eller kronen svekke seg igjen, noe som kan tilsi at prisveksten holder seg høy lenger, så er komiteen beredt til å heve renta igjen, sier Wolden Bache til Børsen etter dagens rentebeslutning.

  - Slaver av kronekursen

  Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, mener det er bra at Wolden Bache adresserte kronekursen i rentebeslutningen denne gangen, «ettersom det var grunnen til den overraskende hevingen i desember».

  BØR TA GREP: Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre Knudsen, mener Norges Bank kan ta grep for å gjøre kronekursen mer stabil. Foto: Jan Inge Haga / SpareBank 1 SR-Bank
  BØR TA GREP: Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre Knudsen, mener Norges Bank kan ta grep for å gjøre kronekursen mer stabil. Foto: Jan Inge Haga / SpareBank 1 SR-Bank Vis mer

  Alle andre faktorer tilsa å holde renta i ro, ifølge Knudsen.

  - Siden dette har kronekursen styrket seg så mye at Norges Bank burde sette ned renta allerede, hvis man legger den samme krone-logikken til grunn, sier Knudsen, som feller følgende dom:

  - Norges Bank kan derfor ha skapt noen utfordringer for seg selv ved å ha gjort seg til slaver av kronekursen.

  Mer fleksibilitet

  Knudsen mener en løsning kunne vært at Norges Bank ga seg selv mer fleksibilitet i valutavekslingene.

  Valutavekslingen, eller kronesalget, skjer for å overføre inntekter Norge får fra oljesektoren til annen valuta, som settes inn i Oljefondet, som investerer i utlandet.

  DYRTID: Etter seks rentehevinger i fjor, så velger Norges Bank å starte året med ei rente liggende på stedet hvil. Vis mer

  Knudsen mener Norges Bank kunne hatt et valutastabiliseringsfond på noen milliarder.

  - For mange sentralbanker er det ikke uvanlig med en liten verktøykasse for å stabilisere valutamarkedet innimellom. I Norge er vi veldig redde for det. De gjorde det under pandemien, men det er veldig sjelden de gjør det, sier Knudsen.

  Grunnen til dette er at Norges Bank er redde for at folk skal tro at de har et mål for hvor kronekursen bør ligge.

  - Men de kunne bare sagt at den har svingt så mye det siste året - og det skyldes tidvis lav likviditet i markedet - så vi gjør bare dette for å stabilisere kronekursen, sier Knudsen.

  - Systemet er ikke bærekraftig

  En annen som er veldig opptatt av kronekursens utvikling er sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen. Han mener at styringssystemet for norsk økonomi har blitt veldig avhengig av valutakursen.

  - Og så har kronekursen vist seg å være uforutsigbar. Jeg vil jo si at man bør vurdere å gå over til fastkursstyring. At systemet vi har nå ikke er bærekraftig, sier Andreassen til Børsen.

  «LOOK TO DENMARK»: Det heter at det er deilig å være norsk i Danmark. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener vi også bør vurdere å kopiere danskenes kronepolitikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
  «LOOK TO DENMARK»: Det heter at det er deilig å være norsk i Danmark. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener vi også bør vurdere å kopiere danskenes kronepolitikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

  Derfor mener sjeføkonomen vi bør vurdere en dansk modell her i Norge. Den danske krona er bundet til euroen. Det vil si at den danske sentralbanken sørger for at euro/danskekronekursen er den samme hele tida. Dette omtales som en fastprispolitikk. I Norge har vi en flytende valutakurs.

  En del av begrunnelsene for de siste renteøkningene har vært å styrke krona.

  - Hvis krona holder seg stabil, så kan vi fortsette som før, men vi kan ikke påregne at krona er stabil. Selv om den normalt sett vil styrke seg med økt renteforskjell til norsk fordel, så kan vi ikke påregne at det skjer, sier Andreassen.

  Selv tror Andreassen at krona skal styrke seg ti prosent i år, men er samtidig tydelig på at det er stor usikkerhet.

  - Det er ikke utenkelig at den faller ti prosent fordi noe går galt med oljekursen, eller for så vidt noe i Sverige. Den norske krona svinger i takt med svenskekrona. Det er blitt en altfor skjør bærebjelke for norsk økonomi, fastslår sjeføkonomen.

  - Vil tvinge fram en diskusjon

  Knudsen i SR Bank tror også vi på sikt må diskutere en dansk løsning.

  - Jeg tror disse svingningene vil tvinge fram en diskusjon om en dansk modell og euro, men det er et ganske langt løp. Derfor bør vi begynne å diskutere det nå, og kanskje sette ned et utvalg for å gjøre noen vurderinger om hvordan vi kan stabilisere kronekursen, sier Knudsen.

  Et utvalg kan se på om det er fornuftig å ha en flytende kronekurs, som vi har nå, eller om vi bør følge de europeisk valutaene.

  - Om kronekursbevegelsene tar skikkelig av så kan det i seg selv lede opp til en diskusjon om et EU-medlemskap, sier Knudsen.