Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) roste rederne, men kunne ikke love å frede rederiskatten da han mottok Rederiforbundets konjunkturrapport.
Ordningen gir norske rederier et skattefritak for skipsfartsinntekter. En årlig skattefordel på 3,8 milliarder kroner skal sørge for at rederiene ikke flytter utenlands.
Rederiskatten er foreslått fjernet av skatteutvalget ledet av Ragnar Torvik, noe administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund advarer mot på det sterkeste.
Ikke særnorsk fordel
- Det er betydelige svakheter. Utvalget har blant annet ikke tatt hensyn til at den norske tonnasjeskattordningen er en del av en lik europeisk ordning. Så hvis vi avvikler den i Norge, vil deler av den norske flåten flytte seg til andre europeiske land, sier Solberg til Børsen.

Klimarefs: - Tidenes bløff
Det vil i så fall ha store negative konsekvenser for norsk beredskap og Norges posisjon som energileverandør til et Europa som ikke lenger kan importere gass fra Vladimir Putins Russland, advarer Solberg.
- Rederiskatteordningen er av enormt viktig strategisk betydning. Den betyr at Norge har fraktkapasitet på egen kjøl og at Norge bidrar aktivt til energisikkerheten i Europa. Det kommer heller ikke opp en dråpe olje fra norsk sokkel uten norsk skipsfart, sier han.
Venter på høringa
Bjørnar Skjæran sier til Børsen at han holder seg til normalprosedyren med å avvente høringsrunden.

- Det er høringsfrist midtveis i april. Så skal regjeringen ta stilling og sende våre forslag til Stortinget. For regjeringa er det aller viktigste at vi har en aktiv næringspolitikk som bidrar til å mobilisere private investeringer.
- Altså at aktiv næringspolitikk er viktigere enn skattefordeler?
- Nei.

Krever økt rikingskatt: - En gisselsituasjon
- Kunne du ikke hatt med et signal til norske redere nå allerede?
- Jeg er imponert over den maritime næringa vår, vi er jo en stormakt innen skipsfart. Jeg tar med meg at de er veldig opptatt av rederibeskatningen.
Matmoms viktigere
Solberg slår fast at det finnes unntak fra kutymen med å avvente høringsrunden.
- Forslaget om å fjerne matmomsen ble skutt ned samme dag som Torvik-utvalgets forslag ble lagt fram, så det legges ulike standarder til grunn for ulike forslag.
- Hva tenker du om det?
-Det viktigste regjeringen kan bidra med i en svært urolig tid med mye usikkerhet, ville være å skape ro og trygghet for rammebetingelsene vi opererer under i Norge.
- Og det skjer ikke nå?
- Satt på spissen, kan man si at matmomsen er viktigere for regjeringen enn å sikre Norges rolle som trygg og stabil energileverandør.
- Rederiene klarer seg
I Rederiforbundets medlemsundersøkelse sier ni av ti at virksomheten vil bli påvirket, og 64 prosent at det er svært sannsynlig med utflagging dersom rederiskatteordningen avvikles.

Venezia raser mot cruise-triks
- En fjerning vil være svært skadelig, framholder Solberg.
- Man kan argumentere for at norsk gass høyst sannsynlig fortsatt vil bli levert til tyske kunder, uavhengig av flagget gass-skipet seiler under?
- Jeg er ikke bekymret for norske rederier, som uansett driver internasjonalt. De kan flagges, bemannes og forsikres hvor som helst i verden. Så de kommer til å klare seg. Men Norge som nasjon, vil miste eierskap og forankring til en helt avgjørende næring, sier Rederiforbundets toppsjef.

Slakter forslag: - Lite gjennomtenkt
Han sier når Europa har valgt en felles ordning for tonnasjeskatt, så handler det nettopp om beredskapshensyn.
- Alternativet vil være å gjøre seg helt avhengig av USA eller Asia for å sikre sine forsyningsbehov. Det er ikke ønskelig.
- Kjemisk fritt for realpolitikk
Ifølge Torvik-utvalget omfattes rundt 750 selskaper av rederiskatteordningen.
Utvalget understreker at anslaget på at selskapene ville betalt 3,8 milliarder kroner i skatt uten denne fordelen, ikke tar høyde for endret atferd.
- Anslaget er dermed ikke et rimelig anslag på provenytap for staten ved ordningen, siden det må antas at en del av disse selskapene ville flyttet eierskap til skipene ut av Norge dersom ordningen ble avviklet. Selskapene i ordningen betaler årlig tonnasjeskatt av i alt om lag 60 millioner kroner, skriver utvalget videre.

Kan bli skattesjokk
Utvalget argumenterer med at en avvikling av rederiskatten vil «føre til bedre ressursallokering i økonomien og trolig kunne gi noe økte skatteinntekter».
Solberg mener at analysen blir for lett.
- Utvalget er kjemisk fritt for realpolitiske perspektiver, fastslår Solberg.
- De ser utelukkende sosialøkonomisk på det, og tar ingen sikkerhetspolitiske eller energipolitiske perspektiver inn over seg. Og heller ikke perspektivet som handler om at Norge er helt i front på å utvikle og investere i utslippsfri ny teknologi tar de hensyn til. Konklusjonen blir derfor altfor enkel, sier Solberg til Børsen.