Refser skatteforslag: - Svært skadelig

Regjeringen setter matmoms høyere enn beredskap og energisikkerhet, hevder Rederiforbundets administrerende direktør Harald Solberg.

ADVARER: Rederiforbundets administrerende direktør Harald Solberg advarer mot svekket beredskap dersom rederiskatten forsvinner. Foto: Annika Byrde / NTB
ADVARER: Rederiforbundets administrerende direktør Harald Solberg advarer mot svekket beredskap dersom rederiskatten forsvinner. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) roste rederne, men kunne ikke love å frede rederiskatten da han mottok Rederiforbundets konjunkturrapport.

Ordningen gir norske rederier et skattefritak for skipsfartsinntekter. En årlig skattefordel på 3,8 milliarder kroner skal sørge for at rederiene ikke flytter utenlands.

Rederiskatten er foreslått fjernet av skatteutvalget ledet av Ragnar Torvik, noe administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund advarer mot på det sterkeste.

Ikke særnorsk fordel

- Det er betydelige svakheter. Utvalget har blant annet ikke tatt hensyn til at den norske tonnasjeskattordningen er en del av en lik europeisk ordning. Så hvis vi avvikler den i Norge, vil deler av den norske flåten flytte seg til andre europeiske land, sier Solberg til Børsen.

Det vil i så fall ha store negative konsekvenser for norsk beredskap og Norges posisjon som energileverandør til et Europa som ikke lenger kan importere gass fra Vladimir Putins Russland, advarer Solberg.

- Rederiskatteordningen er av enormt viktig strategisk betydning. Den betyr at Norge har fraktkapasitet på egen kjøl og at Norge bidrar aktivt til energisikkerheten i Europa. Det kommer heller ikke opp en dråpe olje fra norsk sokkel uten norsk skipsfart, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.