Bruker Norge som skatteparadis

Refser smutthull: - Pinlig

SV reagerer sterkt på at Norge blir brukt som skatteparadis for superrike. Nå krever de svar fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

KREVER SVAR: SV ber finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om å redegjøre om at Norge blir brukt til skatteunndragelser. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
KREVER SVAR: SV ber finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om å redegjøre om at Norge blir brukt til skatteunndragelser. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Mandag skrev Børsen om hvordan luksusyachteiere bruker Norge, og spesielt Kristiansand, som skatteparadis.

Skattesystemet i EU tilsier nemlig at alle varer som eksporteres ut av EU er momsfrie.

- For å bevise at båten skal brukes utenfor EU, så må den beviselig ha vært i en havn utenfor EU. Ved å legge til kai og fylle opp tanken i Norge, kan eierne av disse yachtene spare enorme summer, sier merverdiavgiftsspesialist i Nova advokatfirma, Eivind Bryne.

Da den russiske oligarken, Andrej Melnitsjenko, la til kai i Kristiansand i 2017 med sin «Luksusyacht A», sparte han 700 millioner.

At Norge brukes som skatteparadis på denne måten, reagerer SV sterkt på.

- Dette er pinlig. Norge skal ikke være en mellomstasjon for at rikinger skal plassere båtene sine i skatteparadis, sier stortingsrepresentant for SV, Andreas Sjalg Unneland til Børsen.

SV mener vi ikke kan tillate at Norge utnyttes for å unndra skatter. Partiet vil derfor sende et skriftlig spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum og be han redegjøre om dette.

- Skattehullet må tettes. Her blir Norge brukt for at noen av verdens rikeste vil unndra andre land fra sine skatteinntekter, sier Unneland, og kommer med en oppfordring til Vedum:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.