Bruker Norge som skatteparadis

Refser smutthull: - Pinlig

SV reagerer sterkt på at Norge blir brukt som skatteparadis for superrike. Nå krever de svar fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

KREVER SVAR: SV ber finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om å redegjøre om at Norge blir brukt til skatteunndragelser. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
KREVER SVAR: SV ber finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om å redegjøre om at Norge blir brukt til skatteunndragelser. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Mandag skrev Børsen om hvordan luksusyachteiere bruker Norge, og spesielt Kristiansand, som skatteparadis.

Skattesystemet i EU tilsier nemlig at alle varer som eksporteres ut av EU er momsfrie.

- For å bevise at båten skal brukes utenfor EU, så må den beviselig ha vært i en havn utenfor EU. Ved å legge til kai og fylle opp tanken i Norge, kan eierne av disse yachtene spare enorme summer, sier merverdiavgiftsspesialist i Nova advokatfirma, Eivind Bryne.

Da den russiske oligarken, Andrej Melnitsjenko, la til kai i Kristiansand i 2017 med sin «Luksusyacht A», sparte han 700 millioner.

At Norge brukes som skatteparadis på denne måten, reagerer SV sterkt på.

- Dette er pinlig. Norge skal ikke være en mellomstasjon for at rikinger skal plassere båtene sine i skatteparadis, sier stortingsrepresentant for SV, Andreas Sjalg Unneland til Børsen.

SV mener vi ikke kan tillate at Norge utnyttes for å unndra skatter. Partiet vil derfor sende et skriftlig spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum og be han redegjøre om dette.

- Skattehullet må tettes. Her blir Norge brukt for at noen av verdens rikeste vil unndra andre land fra sine skatteinntekter, sier Unneland, og kommer med en oppfordring til Vedum:

- Finansministeren må på banen for å sikre at de superrike ikke bruker Norge som et mellomland for å unngå å betale skatteregningen sin.

Vedum har ikke anledning til å kommentere saken, ettersom han er på ferie, opplyser Finansdepartementet til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer