Refser statens «coronabonus»: - Slett den

AS Norge drar inn 100 millioner kroner i renter på utsatte skatter og avgifter. Den «coronabonusen» bør de slette, mener Rødt.

RENTESLETTING: Marie Sneve Marthinussen i Rødt mener regjeringen må slette deler av rentene som har påløpt skatteregningen til norske bedrifter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RENTESLETTING: Marie Sneve Marthinussen i Rødt mener regjeringen må slette deler av rentene som har påløpt skatteregningen til norske bedrifter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske bedrifter har, ifølge de siste tallene, en utestående skatteregning til staten på rundt fire milliarder norske kroner.

Som en del av krisestøtten til næringslivet under coronapandemien har myndighetene gitt bedrifter mulighet til å utsette skatter og avgifter, en ordning mange har benyttet seg av.

Svær rentegevinst

Den mest omdiskuterte delen av ordningen er statens forsinkelsesrente, som har vært på 8 prosent. Mange har ment at renta bør skrus ned, deriblant NHO.

Tidligere denne uka sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum at de vil skru ned renta fra 8 til 6 prosent i perioden 15. januar til 31. mars.

I forbindelse med statsbudsjettet i høst ba Rødt Finansdepartementet om å svare på hvor mye staten regner med å dra inn på renteinntekter fra ordningen.

Svaret var 100 millioner kroner i 2022.

- Det er ikke småpenger, og det var jo før den siste nedstengninga. Det er en unødvendig coronabonus for staten, fastslår Marie Sneve Martinussen, finanspolitisk talsperson for Rødt, til Børsen.

Derfor foreslår Rødt nå deler av denne rentegjelda nå slettes for sektorer som har vært hardt rammet av smitteverntiltakene, først og fremst utelivet, reiselivsnæring og kulturbransjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer