Refser utbytte etter coronastøtte

- Det synes jeg de kunne spart seg for, sier Stein Erik Hagen.

KRITISK: Orkla-eier Stein Erik Hagen har lite til overs for dem som betaler utbytte etter å ha mottatt coronastøtte fra staten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRITISK: Orkla-eier Stein Erik Hagen har lite til overs for dem som betaler utbytte etter å ha mottatt coronastøtte fra staten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært et veldig spesielt år. Vi ante nok ikke hva vi gikk inn i, og trodde nok ikke det skulle vare så lenge, og ha de konsekvensene som det har hatt. Vi har nok ikke sett slutten på det.

Kanonår

Børsen snakker med milliardær Stein Erik Hagen på dagen ett år etter at Norge for første gang ble stengt helt ned som følge av coronaviruset.

Nyheten om at Norge skulle stenges ned 12. mars 2020, kom veldig brått på de aller, aller fleste. Børsene stupte, folk løp til butikkene for å hamstre, skoler stengte, og de som kunne, ble satt til å jobbe fra hjemmekontor.

Siden den dramatiske dagen har vi i Norge måttet leve med smitteverntiltak i varierende grad. I noen deler av landet mer inngripende enn andre.

Dette har naturlig nok gått kraftig ut over næringslivet, spesielt de delene som er avhengig av at folk samler seg - det være seg konsertarrangører, utelivet, restaurantnæringen eller reiselivet.

For Hagens del har året vært svært innbringende. Dagligvaregiganten Orkla, der Hagen er største eier, økte driftsinntektene med 8,1 prosent i fjor, opp til 47,1 milliarder kroner.

Driftsresultatet ble på 5,5 milliarder, en oppgang på 7,9 prosent.

Da Kapital i høst presenterte sin liste over Norges 400 rikeste, var Hagen på 7. plass. 64-åringens nettoformue hadde da økt 5 milliarder på ett år, og var ifølge avisa 33 milliarder kroner.

Kritisk til utbytte

Men andre har slitt mer. For å støtte «sunne bedrifter» - for å sitere regjeringen selv - gjennom krisa har det blitt lagt fram flere krisetiltak. På sin plass, mener Hagen.

- Jeg synes det er riktig med støtteordninger, sier han, før han anlegger en noe strengere tone:

- Jeg kan skjønne dem som er kritiske til dem som får støtte, og så deler ut utbytte.

Det er flere eksempler på selskaper som betalte ut utbytte samtidig som de mottok store summer fra statlige støtteordninger.

Coronastøtte og utbytte

Klassekampen avslørte i januar at Dyreparken i Kristiansand mottok 11,8 millioner kroner i coronastøtte i fjor, samtidig som de tok ut et historisk høyt utbytte på 10 millioner kroner.

Samme avis har også avslørt at fem arrangører i kultursektoren mottok til sammen 48,7 millioner kroner fra staten, samtidig som de betalte et utbytte på over 20 millioner kroner.

Også festivalen Palmesus tok ut 2,4 millioner kroner i utbytte bare uker før de søkte staten om 35 millioner i coronastøtte. De fikk til slutt 28 millioner.

Det ble også en del reaksjoner da det ble kjent at oljeselskapet Lundin økte utbyttet med 80 prosent året etter at de fikk en lukrativ skattefordel av staten, som en del av den såkalte oljepakka som kom på plass i fjor vår.

Partier på venstresida har tatt til orde for at bedrifter som mottar støtte fra staten, må få forbud mot å betale utbytte. Det har de ikke fått regjeringen med på, selv om finansminister Jan Tore Sanner har uttalt at det er «uakseptabelt dersom kontantstøtte går til utbytte».

Og det er altså praksisen med å betale utbytte etter at man har fått støtte fra staten Hagen er kritisk til.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 02.10.2015 HER SLIPPER HAN BOMBEN: Forretningsmann Stein Erik Hagen (59) forteller hvordan han gjennom oppveksten forsto at han var homofil. Hagen har i mange år engasjert seg for homofiles rettigheter og for en åpen kirke. Video: NTB Scanpix / NRK Vis mer

Tilbakebetalte støtte

For å understreke poenget viser Hagen til at selskapet han selv eier, Kremmerhuset, først mottok støtte på 1,6 millioner kroner, en støtte som siden har blitt betalt tilbake.

- Året ble godt likevel, så da er det rett og rimelig at vi betaler tilbake, fastslår Hagen.

- Og du er altså enig med dem som er kritiske til at bedrifter som fikk coronastøtte, betaler utbytte?

- Ja, det synes jeg de burde spart seg for.

- Hvorfor det?

- Nei, du kan ikke motta støtte og betale utbytte. Det kan ikke stå så dårlig til når du betaler utbytte, sier Hagen, som mener aksjonærene er de som bør stå aller sist i køen i den situasjonen vi er i.

Kremmerhuset er for ordens skyld ikke alene om å betale tilbake støtten de har fått fra staten. I januar hadde 190 bedrifter frivillig tilbakebetalt 30 millioner kroner.

- Sunt

Når det gjelder coronaviruset, har Hagen selv fått føle det på kroppen. Han ble smittet i fjor vår, men var aldri sengeliggende og har beskrevet sykdomsforløpet som relativt udramatisk.

Gjennom stiftelsen Canica støttet han også en studie ved Universitetet i Oslo, der det ble funnet en sammenheng mellom blodtype og sannsynligheten for alvorlige lungesykdommer ved covid-19.

På det rent personlige plan forteller Hagen at han på mange måter har vent seg til coronasituasjonen og de begrensninger det legger på det livet han levde før viruset begynte å spre seg.

- Man venner seg til det. I fjor var det vanskelig å ikke reise og sånn, men nå er det deilig å være hjemme. Du har roet det litt ned. Jeg tror det er sunt, sier Hagen.

Han understreker at han fremdeles jobber mye, men at det nok ikke har vært skadelig, verken for ham eller andre, å kutte litt ned på reiseaktiviteten.

- Jeg tror ikke det er bra at vi alltid skal reise og gjøre det og det. Nå kan vi i større grad nyte dagen, nyte helga og det vi har rundt oss. Så det har vært det positive. Vi har roet litt ned og funnet oss selv, sier Hagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer