SAS

Refses: - Luftens pirater

Tirsdag demonstrerer flere tusen piloter i Skandinavia mot SAS' behandling etter coronakrisa. Rødt-politiker Mimir Kristjansson advarer flyselskapet om konsekvensene.

SAS: Flere tusener piloter demonstrer tirsdag mot SAS' behandling etter coronakrisa. Foto: Vidar Ruud / NTB
SAS: Flere tusener piloter demonstrer tirsdag mot SAS' behandling etter coronakrisa. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAS-pilotene har reagert kraftig på selskapets håndtering i kjølvannet av coronapandemien. Etter en periode med full krise for flybransjen, har pilene pekt oppover i takt med gjenåpning og lettelser i smitteverntiltak.

En stor gruppe piloter som ble sagt opp da krisa sto på som verst, mener SAS ikke har fulgt opp lovnadene om å få jobbene tilbake så snart behovet var der. De mener flyselskapet i stedet har ansatt utenlandske piloter i underselskaper med dårligere betingelser.

Tirsdag er det ventet at flere hundre tidligere SAS-ansatte og fagorganiserte vil møte opp foran Stortinget for å demonstrere mot flyselskapets behandling av dem.

I hele Skandinavia vil rundt 2000 oppsagte SAS-ansatte aksjonere, ifølge foreningene.

Slag i magen

- De oppleves ganske arrogant. Folk er skuffet og lei seg, forteller Simen Follesø Røiseland i Norsk Flygerforbund.

Sammen med fagforbundet Parat står de ansvarlig for markeringen tirsdag. Ifølge forbundet har rundt 200 norske SAS-piloter mistet jobben, uten å få den tilbake.

- Mange har nå sittet i et år med uniformen i skapet og blankpussede sko. Beskjeden har vært at de ikke kan vente med å ønske oss velkommen tilbake til jobb, og det ikke det samme på jobb uten oss. Derfor fikk mange et slag i magen da disse nyhetene kom ut, sier Røiseland til Børsen.

Han peker på at flyselskapet ba dem om å være klare på kort varsel, så snart passasjerene begynte å strømme til igjen.

Nå venter en symbolsk handling i den sammenheng. Etter planen reiser de oppsagte pilotene ut på Gardermoen etter markeringen ved Stortinget for å levere fra seg uniformene til selskapet.

Ber om hjelp fra Stortinget

Røiseland og SAS-pilotene ber nå om politikernes hjelp. De mener det må stilles krav til selskapet etter at de har mottatt milliarder i statlige lån og annen coronastøtte.

Mimir Kristjansson som nylig er innvalgt på Stortinget for Rødt, og skal møte i arbeids- og sosialkomiteen. Han er en av politikerne som lover å lytte til flygerne.

ADVARER: Rødts Mimir Kristjansson er ikke fornøyd med hvordan SAS har behandlet oppsagte SAS-piloter. Han retter nå en sterk advarsel til selskapet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ADVARER: Rødts Mimir Kristjansson er ikke fornøyd med hvordan SAS har behandlet oppsagte SAS-piloter. Han retter nå en sterk advarsel til selskapet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- SAS har oppført seg som luftens pirater i denne saken her, tordner Kristjansson til Børsen.

- De har på den ene siden bedt disse flygerne om å være klare for ny jobb i selskapet, og på den andre siden tatt kreative grep for å unngå å ha forpliktelser overfor de samme menneskene som de har forventet at skal være forpliktet til dem.

Advarer SAS

Den frittalende politikeren retter nå en kraftig advarsel til den skandinaviske flykjempen. De kan ikke forvente hjelp i framtida hvis de fortsetter som dette.

- Jeg synes SAS skal være litt forsiktige med dette her. For SAS er et selskap som ganske ofte banker på politikernes dør for å få hjelp med et eller annet. Da ville jo jeg anbefale å ikke legge seg ut i krig med fagforeningene og storsamfunnet.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

- Det er ikke sånn at SAS er skånet mot at samfunnet reagerer mot de når de behandler sine ansatte på en uakseptabel måte. Det synes jeg de skal tenke litt over, at det får et problem i neste omgang, sier Kristjansson.

Rødt-politikeren lover at partiet hans vil ta grep, og forventer at den nye Ap/ Sp-regjeringen blir med.

- Det første regjeringen må gjøre er å sette i gang et lovarbeid for å sørge for at denne typen smutthull ikke innes. Folk som jobber skal ikke kunne bli spilt utover sidelinjen ved at selskapet de jobber i oppretter kreative selskapsformer som gjør at de plutselig ikke har noen forpliktelser overfor sine ansatte. Vi må rydde opp i det norske lovverket.

SAS: - Må drive effektivt

Pressesjef i SAS, John Eckhoff, skriver følgende i et svar på e-post til Børsen:

«Det er fullt forståelig at det er mange følelser knyttet til at SAS måtte si opp 5000 høyt verdsatte medarbeiderne under pandemien, inkludert drøyt 500 piloter. Vi vil gjerne ha tilbake alle sammen, og jobber nå for å skape det beste produktet med billettpriser folk er villige til å betale. Da må vi drive enda mer effektivt enn vi gjør i dag. Et nytt konkurransebilde krever at vi endrer vår organisering og at vi kan fly når det passer kundene og ikke når det passer oss. Alle som jobber i SAS føler den tøffe konkurransen på kroppen hver eneste dag og vet at det ikke er noen naturlov som tilsier at SAS alltid vil klare seg. Vi må gjøre oss fortjent til hver eneste passasjer og skal forbli det største flyselskapet i Norge.»

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer