SAS

Refses: - Luftens pirater

Tirsdag demonstrerer flere tusen piloter i Skandinavia mot SAS' behandling etter coronakrisa. Rødt-politiker Mimir Kristjansson advarer flyselskapet om konsekvensene.

SAS: Flere tusener piloter demonstrer tirsdag mot SAS' behandling etter coronakrisa. Foto: Vidar Ruud / NTB
SAS: Flere tusener piloter demonstrer tirsdag mot SAS' behandling etter coronakrisa. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAS-pilotene har reagert kraftig på selskapets håndtering i kjølvannet av coronapandemien. Etter en periode med full krise for flybransjen, har pilene pekt oppover i takt med gjenåpning og lettelser i smitteverntiltak.

En stor gruppe piloter som ble sagt opp da krisa sto på som verst, mener SAS ikke har fulgt opp lovnadene om å få jobbene tilbake så snart behovet var der. De mener flyselskapet i stedet har ansatt utenlandske piloter i underselskaper med dårligere betingelser.

Tirsdag er det ventet at flere hundre tidligere SAS-ansatte og fagorganiserte vil møte opp foran Stortinget for å demonstrere mot flyselskapets behandling av dem.

I hele Skandinavia vil rundt 2000 oppsagte SAS-ansatte aksjonere, ifølge foreningene.

Slag i magen

- De oppleves ganske arrogant. Folk er skuffet og lei seg, forteller Simen Follesø Røiseland i Norsk Flygerforbund.

Sammen med fagforbundet Parat står de ansvarlig for markeringen tirsdag. Ifølge forbundet har rundt 200 norske SAS-piloter mistet jobben, uten å få den tilbake.

- Mange har nå sittet i et år med uniformen i skapet og blankpussede sko. Beskjeden har vært at de ikke kan vente med å ønske oss velkommen tilbake til jobb, og det ikke det samme på jobb uten oss. Derfor fikk mange et slag i magen da disse nyhetene kom ut, sier Røiseland til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer