Refses etter «sjokkrapport»: - Rett og slett pinlig

«Kanskje den største utfordringen menneskeheten har stått overfor», mener IEA. Ingen grunn til å endre kurs, mener regjeringen.

STØ KURS: Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke endre oljepolitikken etter IEAs nye rapport om hva som må til for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader. Her er hun avbildet under åpningen av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB
STØ KURS: Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke endre oljepolitikken etter IEAs nye rapport om hva som må til for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader. Her er hun avbildet under åpningen av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kom Det internasjonale energibyrået IEA med en rapport som har sendt sjokkbølger gjennom multinasjonale selskaper og store oljenasjoner over hele verden.

Budskapet i rapporten er krystallklart:

Dersom verden skal ha en sjanse til å nå målet om å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader, må alle nye investeringer i olje- og gassindustrien stanses umiddelbart.

Det kreves også full stopp i planlegging av nye kullgruver og kullkraftverk, mens salget av biler med forbrenningsmotorer må opphøre innen 2035.

IEA vedgår selv at utfordringen er enorm.

- Dette er kanskje den største utfordringen menneskeheten har stått overfor, sier IEA-sjef Faith Birol i en uttalelse.

Kravene gjelder også hvis verden skal nå målet om såkalt netto nullutslipp innen 2050.

- Gigantisk snuoperasjon

Konklusjonen i rapporten står i sterk kontrast til Norges planer om mer oljeleting de kommende åra. Nå krever en rekke miljøorganisasjoner og politikere at regjeringen tar umiddelbart grep.

Bellona-grunnlegger Frederic Hauge beskriver rapporten som «en av de viktigste ... i energidebatten noensinne», og hevder den ferske rapporten river i stykker hele argumentasjonsgrunnlaget for norsk oljepolitikk, ifølge NTB.

Greenpeace-leder Frode Pleym mener i likhet med Hauge at rapporten må endre norsk oljepolitikk for godt.

- Det trengs en gigantisk snuoperasjon i norsk energipolitikk, sier Pleym.

SV og MDG mener også at tiden for videre oljeleting er forbi. Det er klimapolitisk uansvarlig og økonomisk gambling hvis regjeringen lukker ørene for IEAs konklusjon, hevder SV-leder Audun Lysbakken, ifølge NTB.

DISKUSJON: Sylvi Listhaug svarer på hva hun mener er vår tids største utfordring. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Pinlig

«Sjokkrapport» er ordet WWFs generalsekretær Karoline Andaur bruker for å beskrive dagens nyhet fra Det internasjonale energibyrået. IEA har tidligere blitt kritisert for å være for opptatt av fossil energi og for å undervurdere fornybar energi, skriver NTB.

- Det er rett og slett pinlig. Regjeringen velger å holde fast ved en linje som går imot resten av verden. De har ikke tatt innover seg tilgjengelig forskning, som viser at vi må stanse global oppvarming på 1,5 grader for å unngå en katastrofal påvirkning på naturen og oss mennesker, sier Andaur til Børsen.

Nå krever hun at regjeringen parkerer planene for å åpne nye olje- og gassfelt en gang for alle.

- Det er ikke rom for nye olje- og gassprosjekter i en verden som prøver å oppnå klimamålene. Nå sier IEA at vi ikke trenger mer olje- og gass, hvis vi skal kunne nå disse målene. Det står i sterk kontrast til regjeringens ønske om å tilrettelegge for nye felt.

Både WWF og Natur og Ungdom krever at regjeringen må avlyse 25. konsesjonsrunde der en rekke nye tillatelser til oljeutvinning skal tildeles.

- BLIR KALDERE: Etter å ha vært stille om skogbrannene som har herjet California, møtte Trump opp i delstaten mandag 14. september. Der forsikret han om at «det vil bli kaldere». Det skaper reaksjoner. Video: Dagbladet TV / AP Vis mer

Vil ikke snu

Regjeringen er imidlertid klokkeklare i sitt svar på dagens rapport.

- Norge kommer til å fortsette med den hovedlinjen vi har, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hun fastslår at Norges oljepolitikk er basert på egne vurderinger, ikke enkeltrapporter som dagens fra IEA.

- Det har vært mange IEA-rapporter med ulike forutsetninger og målsettinger, sier Solberg.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) mener på sin side at det ikke ville utgjort noen forskjell i et globalt perspektiv om Norge alene hadde kuttet leting etter olje og gass nå.

- Derimot vil vi tape viktig teknologi og kompetanse vi trenger for å klare omstillingen rapporten peker på, sier Bru til NTB.

Samtidig erkjenner hun at norsk olje- og gassproduksjon vil bli påvirket hvis scenarioet i IEAs rapport blir en realitet. Rapporten beskriver en situasjon med en kraftig nedgang i CO₂-utslippene og et ras i etterspørselen etter fossil energi.

- Det kan på sikt påvirke selskapenes interesse for å lete etter nye funn, sier hun.

KLIMAAKTIVIST: Greta Thunberg raser mot amerikanske toppolitikere, samme dag som hun kommer med stikk til Boris Johnson. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: AP / NTB Vis mer

Ap sier nei

Heller ikke hos det største opposisjonspartiet på Stortinget er finner man noe ønske om å bråsnu.

Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide mener Norge bør fortsette å legge til rette for mer oljeleting framover, til tross for konklusjonene i IEAs ferske rapport. Likevel trekker han fram viktigheten av rapporten.

- Dette er en svært viktig rapport, ikke minst på grunn av avsenderen, når det er selveste IEA, sier Barth Eide til NTB.

Han understreker også at det haster å diskutere hvordan Norge skal bevege seg fra dagens industri til framtidas næringer.

- Det betyr ikke at vi skal slutte verken å lete eller å produsere olje og gass i Norge, men det betyr at vi må forstå de langsiktige endringene i markedene vi er helt avhengige av, fortsetter den rutinerte Ap-politikeren.

KORALLER: Hjemmet til utallige, unike arter, blir ekstremt fort påvirket av en varmere verden. En halv grad kan ha alt å si. Det forklarer CICERO-forsker Maria Sand. - Jeg trodde ikke at en halv grad betydde så mye, sier hun. Hør mer om forskjellen på 1,5 og 2 grader global oppvarming i «Klimapodden: Tolv miljøløsninger»: https://www.acast.com/dbklimapodden Vis mer

- Kan ikke fortsette

Signalene fra deler av Stortinget og regjeringen blir ikke godt mottatt av Andaur i WWF.

- Tidligere har regjeringen kunnet peke på IEA, for å forsvare videre leting. Det kan de ikke lenger. Likevel er ryggmargsrefleksen fra Olje- og energidepartementet i dag å si at dette ikke vil rokke ved norsk oljepolitikk, tordner WWF-toppen, før hun legger til:

- Norge bidrar nå med å jobbe imot klimaavtalen. De kan ikke fortsette å skille norsk oljepolitikk og klimapolitikken.

Likevel er hun overbevist om at det vil komme en endring.

- Jeg forventer ikke en radikal endring over natta, men norsk oljepolitikk er utdatert. Det kan et nytt storting og en ny regjering ta tak i etter valget. Jo lenger vi venter, jo dyrere og mer urettferdig blir det for oss som samfunn, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer