Refses etter «sjokkrapport»: - Rett og slett pinlig

«Kanskje den største utfordringen menneskeheten har stått overfor», mener IEA. Ingen grunn til å endre kurs, mener regjeringen.

STØ KURS: Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke endre oljepolitikken etter IEAs nye rapport om hva som må til for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader. Her er hun avbildet under åpningen av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB
STØ KURS: Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke endre oljepolitikken etter IEAs nye rapport om hva som må til for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader. Her er hun avbildet under åpningen av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kom Det internasjonale energibyrået IEA med en rapport som har sendt sjokkbølger gjennom multinasjonale selskaper og store oljenasjoner over hele verden.

Budskapet i rapporten er krystallklart:

Dersom verden skal ha en sjanse til å nå målet om å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader, må alle nye investeringer i olje- og gassindustrien stanses umiddelbart.

Det kreves også full stopp i planlegging av nye kullgruver og kullkraftverk, mens salget av biler med forbrenningsmotorer må opphøre innen 2035.

IEA vedgår selv at utfordringen er enorm.

- Dette er kanskje den største utfordringen menneskeheten har stått overfor, sier IEA-sjef Faith Birol i en uttalelse.

Kravene gjelder også hvis verden skal nå målet om såkalt netto nullutslipp innen 2050.

- Gigantisk snuoperasjon

Konklusjonen i rapporten står i sterk kontrast til Norges planer om mer oljeleting de kommende åra. Nå krever en rekke miljøorganisasjoner og politikere at regjeringen tar umiddelbart grep.

Bellona-grunnlegger Frederic Hauge beskriver rapporten som «en av de viktigste ... i energidebatten noensinne», og hevder den ferske rapporten river i stykker hele argumentasjonsgrunnlaget for norsk oljepolitikk, ifølge NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.