Refses etter «sjokkrapport»: - Rett og slett pinlig

«Kanskje den største utfordringen menneskeheten har stått overfor», mener IEA. Ingen grunn til å endre kurs, mener regjeringen.

STØ KURS: Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke endre oljepolitikken etter IEAs nye rapport om hva som må til for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader. Her er hun avbildet under åpningen av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB
STØ KURS: Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke endre oljepolitikken etter IEAs nye rapport om hva som må til for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader. Her er hun avbildet under åpningen av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kom Det internasjonale energibyrået IEA med en rapport som har sendt sjokkbølger gjennom multinasjonale selskaper og store oljenasjoner over hele verden.

Budskapet i rapporten er krystallklart:

Dersom verden skal ha en sjanse til å nå målet om å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader, må alle nye investeringer i olje- og gassindustrien stanses umiddelbart.

Det kreves også full stopp i planlegging av nye kullgruver og kullkraftverk, mens salget av biler med forbrenningsmotorer må opphøre innen 2035.

IEA vedgår selv at utfordringen er enorm.

- Dette er kanskje den største utfordringen menneskeheten har stått overfor, sier IEA-sjef Faith Birol i en uttalelse.

Kravene gjelder også hvis verden skal nå målet om såkalt netto nullutslipp innen 2050.

- Gigantisk snuoperasjon

Konklusjonen i rapporten står i sterk kontrast til Norges planer om mer oljeleting de kommende åra. Nå krever en rekke miljøorganisasjoner og politikere at regjeringen tar umiddelbart grep.

Bellona-grunnlegger Frederic Hauge beskriver rapporten som «en av de viktigste ... i energidebatten noensinne», og hevder den ferske rapporten river i stykker hele argumentasjonsgrunnlaget for norsk oljepolitikk, ifølge NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer