Strømkrisa:

Refses: - Kommer dinglende etter

Rødts Sofie Marhaug går kraftig i rette med kritikken fra Hadia Tajik (Ap). Hun mener Ap først begynner å våkne fra «strømdvalen» når EU gjør det.

KRITISERES: Rødt slår tilbake mot Hadia Tajik (Ap), som mente partiet ikke har noen troverdighet i saken om kraftkrisa. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISERES: Rødt slår tilbake mot Hadia Tajik (Ap), som mente partiet ikke har noen troverdighet i saken om kraftkrisa. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- At Aasland og Støre tviholder på norsk kraftliberalisme, er et dårlig tegn. Vi burde gått i front, ikke kommet dinglende etter – slik det i beste fall kan ende opp med nå, sier energipolitisk talsperson i Rødt, Sofie Marhaug, til Dagbladet Børsen.

Torsdag sa tidligere nestleder i Ap, Hadia Tajik, at det hjelper lite at markedet har tjent oss godt før, i møte med de nå skyhøye strømprisene.

Med det uttrykte hun seg langt på vei i motsatt ordelag enn det olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har gjort.

Samtidig gikk hun til angrep på Rødt, som hele tida har ment at markedet må underlegges kontroll. Hun mener Rødt slett ikke har noen troverdighet i denne saken.

Det får Marhaug til å rase.

- Slår sprekker

Til Dagbladet sa Tajik torsdag at markedet tydeligvis ikke har vært rigget for en situasjon med så usikker energiforsyning i hele Europa. Hun ønsket også signalene fra EU om at de vil se på avbøtende tiltak på strømprisene velkommen.

- Markedet er en god tjener, men en dårlig herre. Derfor må det reguleres, la hun til.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

Marhaug sier til Dagbladet at hun begynner «å bli mektig lei av dette mantraet» hun mener Arbeiderpartiet stadig gjentar.

- Jeg vet ikke når Arbeiderpartiet begynte å benytte seg av tjenere, men jeg har aldri vokst opp med det, sier hun og fortsetter:

- Jeg trodde sosialdemokratisk politikk handlet om å både skape og fordele verdiene sammen. I stedet lar de markedet styre verdiskapingen, uten innblanding, og kan ikke annet enn å beklage seg når dette forsterker økonomiske forskjeller etterpå.

Marhaug understreker at vi fortsatt ikke vet hva som kommer fra EU, men hun mener vi ser at den markedsliberale alliansen «begynner å slå sprekker».

- Hopper etter EU

Hun slår også tilbake mot Tajiks påstand om at Rødt er mot «all form for europeisk samarbeid».

- Vi har tatt til orde for å selge gass til fastpris, under gitte forutsetninger, i stedet for dagens situasjon der Norge tjener helt vanvittige summer på krigen. Så har Tajik fortsatt ikke fått med seg at vi foreløpig har overskudd av fornybar kraft i Norge, sier Marhaug.

Hun understreker at Rødt er for å selge overskuddet fra vannkraften, men mener dette må gjøres under strenge reguleringer.

- Det dreier seg tross alt om vår egen infrastruktur og beredskap – ikke noe vi skal gamble med i tide og utide, sier Marhaug.

Hun mener Tajik snakker om samarbeid, men sier det minner aller mest om servilitet.

- Hun kan snu, hvis EU snur. Spørsmålet blir da todelt: Er Arbeiderpartiet enig om hva som er Arbeiderpartiets kraftpolitikk, eller er den det som EU til enhver tid bestemmer seg for?

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer