SAS-streiken

Refses: - Vi har ingen ledere

Leder for de streikende SAS-pilotene angriper topplederens lønn på 17 millioner kroner.

SAS-STREIKEN: Konsernsjef i SAS, Anko van der Werff avviser pilotens påstander overfor Børsen, og mener at SAS Forward skal bli velykket i en pressekonferanse 5. juli etter at streiken begynte mandag 4. juli. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årlig kutt i pilotkostnadene med 800 millioner kroner var et av kravene som det ikke ble enighet om i meklingen mellom SAS-pilotene og selskapet.

Pilotene sier selv de gikk med på kutt på 600 millioner, mens SAS-ledelsen hevder summen er 500 millioner kroner.

- Uansett er det god grunn til å spørre hva SAS-ledelsen selv vil bidra med, mener lederen av SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang.

STREIK: Konsernsjef i SAS Anko van der Werff raser etter at det nå blir pilot-streik. Video: Mia Engenes Bratlie. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

- Det er ansatt en ledelse, men vi har ingen ledere i SAS. Verken konsernsjef eller andre ledere har gått foran for å vise vei, sier Skogvang i en pressemelding fra Parat.

Slår tilbake

SAS avviser kritikken. Pressesjef Tonje Sund i SAS Norge sier til Børsen at det nå handler om SAS overlevelse.

- Pilotenes forslag har ikke vært tilstrekkelig omfattende for å kunne sikre en framtid for SAS, og SAS kan ikke skrive under på en avtale som ikke sikrer fremtidig konkurransedyktighet. Det er et spørsmål trygghet for alle ansatte, ikke bare pilotene, sier hun.

Ifølge Solvang er det altså pilotene som må ta støyten og bidra med kostnadskutt på 30 prosent, mens ledelsen skjermer seg selv.

- Vi vet at konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har en lønn på minimum 12,5 millioner, i tillegg til nær 5 millioner til pensjon. Til sammen utgjør dette en utbetaling til konsernsjefen på over 17 millioner kroner i året, og han har tydeligvis ingen planer om å bidra med lønnskutt, sier Jan Levi Skogvang.

Fremlagt denne kritikken, og med spørsmål om van der Werff ønsker å svare, svarer pressesjef Sund:

SAS-STREIKEN: Konsernsjef i SAS, Anko van der Werff avviser pilotens påstander overfor Børsen, og mener at SAS Forward skal bli velykket i en pressekonferanse 5. juli etter at streiken begynte mandag 4. juli. Vis mer

- På samme måte som alle andre ansattgrupper bidrar også ledelsen til SAS Forward. Lønn til ledelsen er et spørsmål styret tar en avgjørelse på.

van der Werff har i et intervju med Børsen uttalt at han ikke har noen form for bonusordninger knyttet til utbetalingene fra SAS.

- Mer enn lønn

Skogvang sier videre at kravene til innsparingen handler om mer en lønningsposen.

- Mye av innsparingen SAS krever er redusert lønn, men også økt arbeidstid. I tillegg ønsker selskapet å disponere mer av fritida vår. Alt dette utgjør de 800 millionene SAS krever og der vi har tilbudt dem 600 millioner i reduserte kostnader, sier Skogvang.

- Ledelsen har lagt fram en plan for å gjøre SAS konkurransedyktig, den staker ut retningen for selskapets fremtid, sier pressesjef Lene Sund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer