Refset «middelmådige menn» - sa opp

I sommer antente danske Camille Kruse likestillingsdebatten i Deloitte. Noen få måneder seinere har hun sagt opp og blitt etterfulgt av en mann.

HAR SAGT OPP: I sommer skapte hun bølger med sine uttalelser om «middelmådige menn». Nå har Camilla Kruse sagt opp jobben i Deloitte. Foto: Deloitte
HAR SAGT OPP: I sommer skapte hun bølger med sine uttalelser om «middelmådige menn». Nå har Camilla Kruse sagt opp jobben i Deloitte. Foto: Deloitte Vis mer
Publisert

Det var i sommer Camilla Kruse, som da var partner og talentleder i revisjonsfirmaet Deloitte i Danmark, kastet bensin på likestillingsdebatten i bedriften.

Da ble det kjent at selskapet skulle ta ganske radikale grep for å sørge for en bedre kjønnsbalanse. En av konsekvens av dette var at stadig flere menn måtte tåle å bli avvist, ikke minst blant dem som har som mål å bli en del av Deloittes ledergruppe.

- Konsekvensen er at det er flere middelmådige menn som ikke blir partnere. Ikke at vi har tonnevis av dem, for vi har generelt superdyktige folk, men det blir en stadig tøffere screening av mennene enn de har vært vant til, sa Kruse til danske Finans.

Sinne og debatt

Særlig bruken av begrepet «middelmådige menn» førte til oppstandelse. Ifølge Finans skapte det både rystelser, sinne og debatt, både internt og eksternt. Enkelte av Deloittes partnere skal også ha blitt sinte.

Uttalelsene havnet sågar i det danske Folketinget.

Noe av bakteppet for uttalelsen var at store danske selskaper i årevis har jobbet med å bedre kjønnsbalansen på toppen. I Deloitte er 40 prosent av de ansatte kvinner, mens bare 16 prosent av partnerne er kvinner.

Kruse konkluderte med at arbeidet går framover, at hun opplevde at hun hadde ledelsen i ryggen, men at det var en tung jobb.

- Det er mye motstand. Mange kjøper seg inn i agendaen, men når det kommer til stykket blir de frustrert over, med god grunn, at de ikke kan forfremme sine mannlige kolleger til partnernivå. Man mener de er flinke og er redde for at de sier opp, sa Kruse.

Har sagt opp

Det ble altså ganske mye baluba etter intervjuet, og nå, noen måneder seinere, er Kruse ferdig i bedriften. Det bekrefter hun selv overfor Finans. Hun har ingen ytterligere kommentarer.

Ifølge Deloitte har Kruse sagt opp jobben «for å søke nye utfordringer». Hennes etterfølger i jobben som talentsjef blir Nikolaj Malchow-Møller, som nå er rektor ved Copenhagen Business School.

Toppsjef Christian Jensby avviser at uenigheter eller Kruses uttalelser har noe med oppsigelsen å gjøre.

Likevel tilstår han at ordvalget ble diskutert både internt og eksternt.

- Det var mer et skritt tilbake enn et skritt fram. Det irriterte meg. Det flyttet diskusjonen fra det viktige: Hvordan løser vi dette her, sier Jensby.

- Utnevner ikke middelmådige mennesker

Han går med på at Kruses utspill satte i gang debatten, men han mener det ikke skjedde på en konstruktiv måte.

- Jeg kan sette pris på en heftig debatt, men den skal være respektfull og ta oss nærmere målet. Det er ikke interessant eller produktivt for meg å gjøre frontene steilere, sier Jensby.

Kruse sa altså i sommerens intervju at mennene vil bli utsatt for en tøff screening, ja kanskje tøffer enn kvinnene. Det mener Jensby blir en «veldig teoretisk problemstilling».

- Vi utnevner ikke middelmådige mennesker. Vi har bare ikke vært dyktige nok til å få fram flere kvinner i våre karrierenivåer. Vi må erkjenne at vi har hatt et for stort frafall blant våre kvinnelige talenter, sier Jensby.