Regjeringen endrer permitteringsregler som følge av coronasmitten

Skal ha jobbet med forslagene i flere uker.

Regjeringen foreslår å endre permitteringsregelverket og utsette betaling av formuesskatt som følge av koronasmitten. Det skriver DN. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Regjeringen foreslår å endre permitteringsregelverket og utsette betaling av formuesskatt som følge av koronasmitten. Det skriver DN. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen endrer permitteringsregelverket slik at bedriftene får en kortere periode der de må betale ut dagpenger til ansatte ved permittering.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H) la i ettermiddag fram strakstiltak for å avhjelpe koronaeffekten i norsk økonomi på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Her fortalte de at det fredag vil bli lagt fram målrettede tiltak som vil virke raskt.

- Vi må sikre at denne krisen ikke får langsiktige konsekvenser for norske bedrifters lønnsomhet, sier Sanner.

Skal kunne utsette betaling av formueskatt

Det blir også endringer i skattereglene.

Regjeringen åpner for at bedrifter som går med underskudd, skal få utsatt betaling av formuesskatt. I regjeringens pressemelding skrives det også at de vil se hva som kan gjøres for å bistå den hardt rammede flybransjen.

Regjeringen skriver også at de åpner for at bedrifter som går med underskudd, skal kunne tilbakeføre underskuddet mot overskudd de har beskattet i tidligere år.

Dermed kan de lettere få kortsiktige lån i bankene og unngå konkurs.

Tre ulike faser

I pressemeldingen står det at regjeringen jobber med tiltak i tre ulike faser.

I første fase skal de legge fram strakstiltak for å unngå konkurser og oppsigelser, deretter skal de jobbe med mer konkrete tiltak mot bransjer og bedrifter som er spesielt hardt rammet.

Om nødvendig vil de også legge fram mer generelle og langsiktige tiltak for hele økonomien.

I pressemeldingen understrekes det at det ikke bare er fly- og reiselivsnæringen som er rammet. Også bedrifter som opplever problemer i distribusjonskjeden, kan bli hardt rammet.

Venter tiltak

Siv Jensen etterlyste på NRKs «Politisk Kvarter» i dag tidlig at det må komme tiltak i dag. LO krevde på forhånd endring i permitteringsreglene, og mener blant annet at arbeidsgiverperioden bør senkes fra 14 dager til to dager.

Samtidig krever NHO Reiseliv at staten må gå inn for å dekke arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering, for å skjerme bedriftene fra mulig konkurs.

- Reiselivets viktigste krav er at staten umiddelbart tar midlertidig ansvar for lønnsplikt i arbeidsgiverperioden på 15 dager, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold til NTB.

- Ber om forståelse

Flere norske bedrifter kjenner nå på konsekvensene av virusutbruddet. Ifølge en fersk undersøkelse fra Norges Bank rammer coronaviruset utsiktene i mer enn hver tredje bedrift.

Det er foreløpig redusert reiseaktivitet og lavere besøkstall i butikkene som demper aktiviteten mest, men forsinkede leveranser er også en økende utfordring.

- Mange av bedriftene er bekymret for at høyere sykefravær vil kunne svekke veksten ytterligere fremover. Det er stor usikkerhet om varigheten av utbruddet og flere har derfor innført midlertidig ansettelsesstopp, oppsummeres det.

Hotellbransjen er også blant dem som er hardest rammet. I går meldte Petter Stordalen-eide Nordic Choice Hotels at de har varslet sine ansatte om at det kan bli permitteringer. I verste fall kan flere hundre risikere å bli permittert.

- Vi prøver å gjøre dette så skånsomt som mulig og i samarbeid med de ansatte. Derfor ber vi også om forståelse for at vi ikke vil gi detaljert, utfyllende eller mer informasjon på nåværende tidspunkt. Vi opplever det som trygt for våre ansatte og gjester så lenge man forholder seg til rådene gitt av helsemyndigheten. Og alle våre 207 hoteller holder åpent som vanlig, sa konserndirektør Torgeir Silseth til Børsen i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer