Regjeringen får refs: - Kynisk profittjag

Regnskap Norge frykter drivverdige bedrifter kan gå konkurs, og etterlyser svar fra finansministeren.

REFSES: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og regjeringen får så hatten passer av Regnskap Norge, som mener de bør gjøre flere grep for å redde norske bedrifter. Foto: Terje Bendiksby / NTB
REFSES: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og regjeringen får så hatten passer av Regnskap Norge, som mener de bør gjøre flere grep for å redde norske bedrifter. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er etter min mening kynisk profittjag fra en iskald stat – og veldig, veldig ugreit, sier administrerende direktør Rune Aale-Hansen i bransjeorganisasjonen Regnskap Norge, til Børsen.

Aale-Hansen er bekymret for hva slags konsekvenser den utsatte skatteregningen som henger over norske bedrifter kan få for dem.

Enorme rentekostnader

Bedrifter har fått innvilget utsatt betaling av skatter og avgifter, som følge av inntektsbortfall under coronapandemien. Som Børsen skrev i forrige uke har en tredel av dem falt ut av ordningen allerede etter to avdrag.

Enten fordi de har betalt en av de to fakturaene for seint, og her holder det å være én dag for seint ute, eller fordi man ikke har betalt i det hele tatt.

Da nedbetalingen skulle begynne i oktober i fjor var den samlede regningen på 4,6 milliarder. Det som har opptatt spesielt Regnskap Norge den siste tiden, er at de opplever forsinkelsesrente på den utsatte regningen som helt urimelig.

I høst hadde det påløpt en halv milliard i rentekostnader, og et anslag Regnskap Norge regner som konservativt tilsier at det er påløpt ytterligere et par hundre millioner siden den gang. De mener også det finnes dekning i lovteksten for å sette renta til null.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.