Først i Dagbladet:

Regjeringen med nytt strømgrep

Olje- og energiminister Terje Aasland går til kamp mot strømsalgselskapene, og varsler nye tiltak for å rydde opp i bransjen.

STRAMMER INN: Olje- og energiminister Terje Aasland vil uetisk praksis i strømsalgselskaper i Norge til livs. Foto: Lise Åserud / NTB
STRAMMER INN: Olje- og energiminister Terje Aasland vil uetisk praksis i strømsalgselskaper i Norge til livs. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Det er et virvar.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har fått nok. Han snakker om hvordan strømsalgselskapene opererer.

- Vi ønsker ikke å ha en bransje hvor enkelte aktører ikke følger opp regelverket og retningslinjene som er satt. Eller på en annen måte driver uetisk eller umoralsk salg av strømavtaler til kundene. Så dette er en start på en opprydning i strømsalgselskapene som er helt nødvendig, sier han.

Børsen møter ministeren tirsdag ettermiddag på Folkets Hus i Oslo, under en av pausene under Arbeiderpartiets landsstyremøte.

STRØMKRISA: Strømprisene er tilbake på skyhøyt nivå. Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight, forklarer hvorfor prisene er høye, og hva han tror om vinteren. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Dagbladet TV Vis mer

- Urovekkende

Han snakker om to nye tiltak han nå iverksetter:

1. At Reguleringsmyndigheten for energi (RME), altså de som har ansvaret for konsesjonen til strømsalgselskaper, skal gjøre det vanskeligere å få konsesjon til å selge strøm. De skal også se på tiltak som gjør at det blir lettere å miste konsesjonen om man ikke følger reglene, og innføre sanksjoner mot selskaper som ikke følger reglene.

2. Et krav til strømsalgselskapene og bransjeorganisasjonen Fornybar Norge, som inntil nylig het Energi Norge, om å utvikle og innføre en standard spotpris-avtale. Alle strømsalgselskapene må tilby den samme avtalen.

- Det er veldig urovekkende at det er såpass mange strømsalgselskaper som bryter regelverket, sier Aasland.

- Mange rare opplysninger

I slutten av januar hadde han et oppvaskmøte med aktørene i bransjen, og sa da til Dagbladet at han ville stramme inn på reglene.

Og nå er altså første del av innstrammingene klare.

De er i tråd med det Forbrukertilsynets direktør Inger Lise Blyverket sa i forrige uke, da hun gikk hardt ut mot strømsalgselskapene og kalte markedet «grunnleggende råttent».

- Hvorfor har de fått lov til å holde på på denne måten så lenge, Aasland?

- Det er et godt spørsmål. Vi begynte allerede i oktober/november med å ta tak i dette, og mente da at det var behov for å følge det opp videre. Vi fikk mange rare opplysninger om hvordan reglene ble fulgt og ikke fulgt.

- Er du enig i Blyverkets karakterisering av strømbransjen?

- Det er behov for opprydning og strammere reguleringer. Og en veldig tydelig tydeliggjøring. Det er det vi gjør nå. Dette er bare starten, vi kommer til å følge opp med ytterligere tiltak.

- Hva slags tiltak da?

- Det kan være alt fra forbud mot enkelte typer avtaler, til reguleringer angående hva det er lov å ta av påslag, for eksempel. Vi har ikke konkludert endelig der, men jobber med flere tiltak.

- Strengere krav

- Kommer det til å bli færre strømselskaper på grunn av dette?

- Ja, hvis de ikke følger reglene og retningslinjene for det de skal drive med, så blir det jo det. De som bryter regelverket skal miste konsesjonen.

- Har det vært for lett å få konsesjon?

- Jeg vil ikke si at det har vært for lett, men vi går gjennom dette nå, og gjør det tydeligere. Vi stiller strengere krav.

- Det tror du vil fungere?

- Det er et viktig skritt i riktig retning. Og så må vi gjøre flere ting.

Aasland nevner villedende reklame som en av tingene han vil til livs. For eksempel at man får rabatt på et kjøp av en vare om man tegner strømavtale med et strømsalgselskap.

- Det er mange som er frista til det, og ikke aner hva slags strømavtale de inngår, og hvilke forpliktelser eller risiko som ligger i det. Det forleder kunden til å tro at de gjør noe bra. Det syns jeg er helt meningsløst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer