Regjeringen med valentinsbønn

Næringsminister Iselin Nybø ber nordmenn åpne lommeboka.

ALLE HJERTERS DAG: Coronapandemien har satt kjepper i hjulene for en ekstraordinær markering av valentinsdagen. Iselin Nybø kommer likevel med en klar oppfordring til nordmenn. For Foto: Fredrik Hagen / NTB
ALLE HJERTERS DAG: Coronapandemien har satt kjepper i hjulene for en ekstraordinær markering av valentinsdagen. Iselin Nybø kommer likevel med en klar oppfordring til nordmenn. For Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er en anledning til å slå to fluer i en smekk. En vinn-vinn-situasjon, sier Iselin Nybø (V) til Børsen.

Søndag er det valentinsdagen. Selv om du - som næringsministeren selv - ikke har tradisjon for å feire, er oppfordringen krystallklar: Finn fram lommeboka, og bruk penger.

- Vi står i en spesiell situasjon. Mange butikker har vært stengt en stund, og restauranter har hatt store utfordringer. Alle må forholde seg til de reglene som gjelder, men samtidig er det viktig å feire dager som kan feires.

I NY DRAKT: Næringsminister Iselin Nybø (V) slik du neppe er vant til å se henne. Foto: Hanne Steensnæs / Nærings- og fiskeridepartementet
I NY DRAKT: Næringsminister Iselin Nybø (V) slik du neppe er vant til å se henne. Foto: Hanne Steensnæs / Nærings- og fiskeridepartementet Vis mer

- Da er valentinsdagen en fin anledning til å kjøpe eksempelvis blomster eller take away.

- Er dette grepet som skal redde handelsstanden?

- Nei, næringslivet står i en langvarig og fortvilende situasjon. Én dag redder ikke omsetninga, men dette er en ypperlig anledning til å glede noen man er glad i, samt å støtte oppunder et hardt presset næringsliv.

Slår til på hjemmebane

Næringsministeren har selv vært i et langvarig forhold med jurist Eivind Enoksen. Valentins-oppfordringen innebærer at hun selv må bryte et årelangt mønster.

- Jeg har vært i lag med min samboer i 20 år, og kan med hånda på hjertet si at vi aldri har feiret valentins. Nå er det også en gang slik at han blir 45 år på lørdag, så da er det ekstra grunn til å feire litt.

ET SKREKKSCENARIO: Dette er statsminister Erna Solbergs tre scenarier rundt håndteringen av coronapandemien. Video: Regjeringen Vis mer

- Hvor mye penger ser du for deg å legge igjen hos det lokale næringslivet?

- Jeg må ta en tur ned i byen i Stavanger og se hva jeg finner. Men det må bli en presang, og kanskje noen blomster.

- Hva er sjansen for at du får en valentinsgave?

- Jeg har egentlig ikke noe håp om det, sier Nybø og ler.

- Fortvilende

Det har riktignok vært lite latter å spore fra næringslivet de siste tolv månedene. Skjenkestopp, strenge smitteverntiltak, konkursfrykt og permitteringer, har preget enormt mange bedrifter.

På samme tid har regjeringen innført tiltak om å stenge alle kjøpesentre og flere butikker tilknyttet disse i Oslo-regionen.

- Jeg forstår virkelig at kjøpesentrene ønsker å holde åpent. Det er en fortvilende situasjon. Men jeg vil berømme sentrene for måten de har tilrettelagt for tiltakene, slik at smitte i størst mulig grad unngås. Dette er en vanskelig vurdering, og det gjelder å holde mobiliteten nede, særlig med tanke på mutasjonsviruset.

- Hva vil du si til de butikkene som gjerne ønsker å holde åpent og bli med på valentinsfesten, men som ikke får lov?

- Mange butikker har tilpasset seg en vanskelig situasjon og lagt til rette for ulike, kreative løsninger. Enten at du kan bestille på nett, for så å hente eller få det levert hjem. Dette gjelder også for mange restauranter, oppmuntrer Nybø.

Kan ikke kompensere for alt

En rekke aktører i norsk næringsliv har gjentakende varslet om en kompensasjonsordning de mener er for dårlig.

- Gjør regjeringen nok for å sikre overlevelsen til disse bedriftene?

- Jeg har stor forståelse for at det er en vanskelig situasjon. Men det vil alltid være slik at vi ikke kan kompensere for hele omsetningsfallet. Vi hjelper med å dekke faste kostnader for bedrifter som har betydelig nedgang i omsetning.

- IDIOTISK: Noen av kundene på Vinmonopolet på Grünerløkka i Oslo var ikke fornøyd med at Vinmonopolet stengte lørdag 23. januar. Video: Jeanette N. Vik / Christian Roth Christensen Vis mer

Nybø viser blant annet til omstillingsordningen som skal gjøre det lettere for bedrifter å tilpasse seg smitteverntiltak og endringer i markedet. Regjeringen har nylig foreslått å gi ytterligere 1 milliard kroner til ordningen.

- Ulike faser

Den omfatter i dag event- og reiselivsnæringene, inkludert deler av serveringsnæringen.

- Det finnes ikke bare én ordning som skal hjelpe bedriftene gjennom krisa. Det er flere. Før jul ble det også bevilget 250 millioner kroner til flere kommuner, som ble brukt til å kompensere lokalt næringsliv. Nå går vi inn med én milliard til.

På spørsmål om hvor lenge regjeringen er villig til å bruke økonomiske vitaminsprøyter for å hjelpe en kriserammet næring, svarer Nybø:

- Vi er villig til å stille opp så lenge pandemien og smitteverntiltak gjør det nødvendig. Så kan det godt være slik at vi gjør ulike tiltak i ulike faser. Nå kompenserer vi på bakgrunn av at vi ber folk ikke være i aktivitet. Etter hvert kan det være at behovet blir å stimulere til mer aktivitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer