Regjeringen: - Situasjonen er bedre nå

Fyllingsgraden i kraftmagasinene har økt. Olje- og energiminister Terje Aasland sier at situasjonen har bedret seg, men at strømprisene sannsynligvis vil være høye inn mot vinteren.

FORTSATT LAV: Fyllingsgraden i magasinene i Sørøst- og Sørvest-Norge økte med 1,1 prosentpoeng forrige uke. Fortsatt er den på et lavt nivå for årstiden. Foto: Halvard Alvik / NTB
FORTSATT LAV: Fyllingsgraden i magasinene i Sørøst- og Sørvest-Norge økte med 1,1 prosentpoeng forrige uke. Fortsatt er den på et lavt nivå for årstiden. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke økte fyllingsgraden i kraftmagasinene til 67,9 prosent. Vannmagasinene i Sørøst- og Sørvest-Norge økte med 1,1 prosentpoeng. Dette betyr at fyllingsgraden nå er over det historiske minimumsnivået.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) påpeker at den økte fyllingsgraden viser at kommunikasjonen overfor kraftprodusentene fungerer, og at tiltakene regjeringen har igangsatt fungerer.

- Situasjonen nå er bedre enn den var ved inngangen av sommeren når det kommer til fylling og kraftsituasjonen, sier Aasland i en pressekonferanse.

Historisk høye kraftpriser

Selv om magasinfyllingen har gått noe opp, er den fortsatt på et lavt nivå for årstiden. Samtidig er kraftprisene i deler av landet historisk høye.

Ifølge Aasland er sannsyligheten høy for at prisene også vil være høye gjennom vinteren.

- Vi er derfor glade for at vi har en ordning som reduserer de høye kostnadene for husholdningene, sier han i en pressekonferanse.

Regjeringen har besluttet å øke strømstøtten til husholdningene til 90 prosent av alle kostnader over 70 øre fra 1. september. I tillegg jobbes det med en støtteordning for næringslivet.

- Strømstøtten til husholdningene avhjelper situasjonen med ekstremt høye priser. Det er også et utslag av at vannkraftprodusenter har holdt igjen vann. Vi må være ærlige på det, sier Aasland.

For å øke vannstanden i magasinene har mange produsenter måttet holde igjen på kraftproduksjonen. Forrige uke var kraftprofuksjonen i Sørvest-Norge historisk lav, viser tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Nivået har ikke vært så lavt på denne tiden for landsdelen på 10 år.

Konsekvens av Putins krigføring

Imidlertid hevder regjeringen at de ikke så den nåværende situasjonen komme. Dette til tross for at også fjoråret hadde uvanlig høye strømpriser.

- Vi hadde håpet at det hadde stabilisert seg, men så ser vi at Putin mer aktivt enn noen gang bruker gassleveransene til Europa som en strategi for å røre opp i en europeisk sameksistens, sier Aasland.

Ifølge NVE-direktør Inga Nordberg har de høye kraftprisene sammenheng med den lave kraftproduksjonen og et høyere prisnivå i nabolandene våre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer