Coronareglene:

Regjeringen snur

Coronareglene for permittering utløper 1. oktober. Nå vil arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) forlenge ordningen.

SNUR: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen snur om coronareglene for permittering. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SNUR: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen snur om coronareglene for permittering. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil forlenge coronareglene for permitterte etter et møte med partene i arbeidslivet.

- Ordning vil forlenges til 1. november, sier Geir Solås Moen i LO til Børsen.

Den spesielle permitteringsordningen under coronapandemien utløper 1. oktober, noe som kan få store konsekvenser for 80.000 arbeidstakere.

- Rett før vi trakk i nødbremsen

Arbeiderpartiet, SV og Rødt har tidligere truet med å hasteinnkalle Stortinget for å tvinge fram en slik forlengelse.

SVs nestleder Kirsti Bergstø skriver i en e-post til Børsen at hele det politiske Norge, utenom regjeringen selv, har bedt om handling over lang tid.

- SV er glad vi endelig har fått gjennomslag for å forlenge permitteringsordningen, slik vi har krevd lenge. Nå var det rett før vi trakk i nødbremsen og samlet Stortinget, sier Bergstø.

Arbeidspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, sier til Børsen at regjeringen nok en gang har måtte tvinges til å prioritere vanlige folk i krisepolitikken.

- Det er bra man har funnet en kortsiktig løsning som partene kan stille seg bak. Det er fortsatt en rekke spørsmål og ordninger som er uavklarte, og vi regner med at regjeringen fremmer et forslag til Stortinget hvor vi får behandlet helheten, sier Aasrud.

- Én måned bedre enn ingenting

Nina Melsom, som er direktør for arbeidsliv i NHO, sier hun har forståelse for Isaksens avgjørelse, og mener en måneds forlengelse dessuten vil gi et bedre kunnskapsgrunnlag for å se hva slags utfordringer bedriftene vil stå i.

– Vi har også bedrifter som skriker etter arbeidskraft, og vi har et ansvar for ikke å låse arbeidskraften, sier hun.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik skulle helst sett en forlengelse fram mot årsskiftet.

– Det var det ikke mulig å få statsråden med på, og da er min tanke at én måned er bedre enn ingenting. Så får vi sette vår lit til at stortingsvalget vil gi oss et nytt flertall, som kan gi oss ordninger så lenge krisen varer, sier hun.

- Må vurdere situasjonen på nytt

Stian Sigurdsen, direktør for samfunnspåvirkning i Virke, sier til Børsen at de nå har kjøpt seg viktig tid.

- Vi har nå forhindret at permitteringsordningen går ut allerede 1. oktober. Vi kommer til bruke tiden framover til å jobbe for at støtteordningene varer like lenge som krisen. Vi er ikke i mål, men dette var et viktig steg i riktig retning, sier Sigurdsen.

YS-leder Erik Kollerud understreker at myndighetene må vurdere situasjonen på nytt når man nærmer seg 1. november.

- Vi er glad for at regjeringen forlenger dagens permitteringsordning, men er skuffet over at den bare forlenges til 1. november, sier Kollerud etter dagens møte med arbeidsministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer