Jan Christian Vestre:

Regjeringen varsler grep

Næringsministeren varsler fredag at det vil komme en forskrift mot prisdiskriminering i dagligvarebransjen.

Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) gikk fredag, under et seminar om dagligvarebransjen, ut med at regjeringen vil ta grep mot prisdiskriminering.

Den sendes ut på høring i dag, melder NRK.

- Konkurransen i dagligvarebransjen er ikke god nok. Markedene domineres av noen få store aktører, og det er krevende for nye aktører å etablere seg, sa næringsministeren under seminaret.

Formålet med et forbud er å sørge for at prisforskjellene for varene ikke blir for store for matbutikker som vil etablere seg i konkurranse med store aktører.

Bakgrunnen er at flere aktører i bransjen har vært misfornøyde og hevdet at de store kjedene har fått handle inn billigere varer fra leverandørene.

Det Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop som er kjent som «de tre store». Førstnevnte er kritisk til Vestres grep.

- All innblanding i de frie forhandlingene og usikkerhet om hvilke rabatter som er lovlige, vil føre til økte matvarepriser. Vi opplever allerede at enkelte leverandører bruker debatten om et slik forbud som et argument for å øke innkjøpsprisene, hevder kommunikasjonsdirektør Sten Rømmerud overfor NRK.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Også Bunnpris-arving Christian Lykke er tvilende.

- All innblanding fra politikere vil bare føre til mer reguleringer, det gjør det vanskeligere for de som er små. Det finnes ikke slike regler noen særlig andre steder i verden heller, så jeg synes ikke det er nødvendig her heller, sier han til statskanalen.

Dette er et av flere grep Vestre har varslet for å skjerpe konkurransesituasjonen, og få inn flere aktører, i bransjen.