Regjeringen vil gi Norwegian støtte

Men da må flere vilkår innfris.

TOMMEL OPP: Norwegian får tommel opp fra staten, som nå er positive til å bidra med krisestøtte. Foto: NTB
TOMMEL OPP: Norwegian får tommel opp fra staten, som nå er positive til å bidra med krisestøtte. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Regjeringen er positiv til å bidra med penger til Norwegian, sier næringsminister Iselin Nybø.

For ei uke siden ble det kjent at Norwegian vil legge ned sine langdistanseruter, og i stedet helt og holdent satse på Norge, Norden og Europa.

Denne avgjørelsen tok selskapet i håp om å komme seg helskinnet gjennom coronapandemien, og de hadde samtidig et håp om at det ville kunne gi dem støtte fra regjeringen.

- Mer robust plan

Den nye planen innebærer at Norwegian planlegger å ha 50 fly i drift i de omtalte markedene i 2021, noe som gradvis skal økes til 70 fly året etter.

- Norwegians nye forretningsplan innebærer kraftige grep i selskapets gjeldsstruktur og tilførsel av 4 – 5 milliarder kroner i frisk kapital. Planen framstår mer robust enn den vi sa nei til i oktober. Derfor stiller vi oss nå positive til å bidra, sier Nybø i en pressemelding.

I pressemeldingen framgår det at dersom Norwegian lykkes med sin nye forretningsplan, vil regjeringen bidra med et hybridlån.

- Men det er en krevende prosess selskapet er i gang med, og Norwegian er blant annet avhengige av å få inn langsiktige og strategiske eiere. Staten har ikke ambisjoner om å bli eier i Norwegian, sier Nybø.

Flere vilkår

Regjeringen setter flere vilkår for å delta i rekonstruksjonen. Det gjelder blant annet:

  • Selskapet må tilføres nødvendig ny kapital på minimum 4,5 milliarder kroner hovedsakelig fra institusjonelle og strategiske investorer.
  • Deltakelsen i hybridlån vil skje på markedsmessige vilkår.
  • Det er en forutsetning at selskapet får endelig godkjent en samlet restruktureringsplan innenfor de rammer selskapet har lagt fram.

Stortinget må også godkjenne en eventuell krisestøtte.

Norwegian er svært tilfreds med regjerings beslutning om å medvirke til innhenting av kapital, med gitte betingelser.

SLO TILBAKE: Erna Solberg ga klar beskjed til Sp-lederen under dagens spørretime på Stortinget. Video: Stortinget. Klipp: Jeanette N. Vik Vis mer

Norwegian jubler

Selskapet skriver i en pressemelding at dette øker mulighetene betydelig for at Norwegian kommer gjennom krisen og kan fortsette å være en viktig aktør i norsk luftfart.

- På vegne av alle oss i Norwegian ønsker jeg å rette en stor takk til regjeringen. Norwegian står i en svært krevende situasjon som følge av pandemien. En medvirkning fra staten øker sjansen betydelig for at vi lykkes med å hente inn ny kapital og komme gjennom rekonstruksjonsprosessen, sier konsernsjef Jacob Schram.

Selskapet skal, gjennom rekonstruksjonen de er i gang med, får inn fire til fem milliarder i frisk kapital og redusere gjelden til rundt 20 milliarder kroner.

- Med en ny forretningsplan og medvirkning fra regjeringen, har vi stor tro på at vi kan tiltrekke oss investorer og komme gjennom rekonstruksjonsprosessen, sier Schram, og legger til at de er svært glad for støtten de har fått fra alle samarbeidspartnere.

- I tillegg bidrar en medvirkning fra regjeringen til å sikre arbeidsplasser i Norge og en sunn konkurranse i luftfarten, sier Schram.

Støtte til Norwegian er også noe opposisjonen har ivret for. Samferdselspolitisk talsperson i Frp, Bård Hoksrud, synes det er positivt at regjeringen holder døren åpen for å hjelpe Norwegian.

- Selskapet er i en ganske annen situasjon nå enn i høst. FrP har hele tiden vært opptatt av å hjelpe Norwegian, sikre norske flyruter og arbeidsplasser i Norge, sier Hoksrud.

- Gitt at Norwegian klarer å gjennomføre planen de har lagt frem, reduserer gjelden vesentlig og hente inn ny privat kapital, så mener jeg at det vil være riktig å gi Norwegian hjelp.

Flertall for kompensasjonsordning

Dermed er stemningen nå en helt annen en den var i høst, da regjeringen vendte tommelen ned for å bidra med mer penger til det kriserammede flyeselskapet.

Ifølge næringsminister Iselin Nybø mente regjeringen at en støtte til Norwegian «ikke er en forsvarlig bruk av fellesskapets midler».

I tillegg til støtten regjeringen nå ønsker å gi Norwegian, er det flertall på Stortinget for en kompensasjonsordning som treffer flybransjen.

Oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer