Regjeringens forslag: Utsett ferien

Regjeringen er krystallklar på at du som arbeidstaker har rett på feriepengene fra arbeidsgiver. Men det kan også være mulig å utsette ferien, og pengene som følger med.

DINE PENGER: - Feriepenger er ikke en gave fra arbeidsgiveren, men noe du har krav på, fastslår arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han råder bedriftene og arbeidstakerne til å snakke sammen og finne lokale løsninger. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tilbakeviser LO-ledelsens krasse kritikk om at regjeringen ikke gjør nok for å sikre feriepengene for coronarammede arbeidsfolk.

Fire av ti NHO-bedrifter sier at kontoen er så bunnskrapt at de ikke kan eller er usikre på om de kan betale feriepenger i år. Titusenvis av permitterte står dermed i fare for å oppleve at en vanskelig situasjon blir enda verre.

- Det er en akutt krise. Svært mange står i en veldig fortvilt situasjon. Det er virkelig uholdbart om dette ikke blir ryddet opp i, sa LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik til Børsen tirsdag.

Kriselån-løsning

Røe Isaksen fastholder at det finnes en løsning.

- Feriepenger er ikke en gave fra arbeidsgiver. Feriepenger er dine penger, og en juridisk rettighet du har. Arbeidsgiver har ikke noe valg. Hvis bedriften sliter med å betale ut feriepengene, så må de gå til banken, be om lån i ordningen der staten garanterer for 90 prosent og bruke de pengene til å betale ut feriepenger, sier Røe Isaksen.

En slik modell får det glatte lag av LO.

- Vi har bedt om en form for kontantstøtte som sikrer at folk faktisk får feriepengene de har krav på. Problemet med låneordningen er at arbeidstakerne har null sikkerhet for at et eventuelt lån vil gå til å betale ut feriepengene. Dette er jo arbeidsgivere som i utgangspunktet har rotet det til, som har drevet butikk på de ansattes regning, sier Hessen Følsvik til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer