Regjeringens forslag: Utsett ferien

Regjeringen er krystallklar på at du som arbeidstaker har rett på feriepengene fra arbeidsgiver. Men det kan også være mulig å utsette ferien, og pengene som følger med.

DINE PENGER: - Feriepenger er ikke en gave fra arbeidsgiveren, men noe du har krav på, fastslår arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han råder bedriftene og arbeidstakerne til å snakke sammen og finne lokale løsninger. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tilbakeviser LO-ledelsens krasse kritikk om at regjeringen ikke gjør nok for å sikre feriepengene for coronarammede arbeidsfolk.

Fire av ti NHO-bedrifter sier at kontoen er så bunnskrapt at de ikke kan eller er usikre på om de kan betale feriepenger i år. Titusenvis av permitterte står dermed i fare for å oppleve at en vanskelig situasjon blir enda verre.

- Det er en akutt krise. Svært mange står i en veldig fortvilt situasjon. Det er virkelig uholdbart om dette ikke blir ryddet opp i, sa LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik til Børsen tirsdag.

Kriselån-løsning

Røe Isaksen fastholder at det finnes en løsning.

- Feriepenger er ikke en gave fra arbeidsgiver. Feriepenger er dine penger, og en juridisk rettighet du har. Arbeidsgiver har ikke noe valg. Hvis bedriften sliter med å betale ut feriepengene, så må de gå til banken, be om lån i ordningen der staten garanterer for 90 prosent og bruke de pengene til å betale ut feriepenger, sier Røe Isaksen.

En slik modell får det glatte lag av LO.

- Vi har bedt om en form for kontantstøtte som sikrer at folk faktisk får feriepengene de har krav på. Problemet med låneordningen er at arbeidstakerne har null sikkerhet for at et eventuelt lån vil gå til å betale ut feriepengene. Dette er jo arbeidsgivere som i utgangspunktet har rotet det til, som har drevet butikk på de ansattes regning, sier Hessen Følsvik til Børsen.

Konkurstrussel

Røe Isaksen sier han forutsetter at bedrifter som låner penger fra ordningen til lønn eller feriepenger, faktisk bruker pengene til dette. Og han minner om at arbeidstakere har et kraftig ris bak speilet:

- Man kan be om at bedriften slås konkurs, og på den måten kommer man over i lønnsgarantiordningen der staten betaler ut feriepengene.

- I krevende tider er det muligens ikke så fristende å kreve sin egen arbeidsplass slått konkurs?

- Nei, og det er i utgangspunktet bra. Men det er et ris bak speilet og viser hvilken styrke det ligger i kravet du har på å få utbetalt feriepenger.

Utsette ferien

Nå peker Torbjørn Røe Isaksen på en tredje mulighet:

- Denne krisa har vist fram noe av det beste i norsk arbeidsliv, nemlig samarbeid på arbeidsplassen. Dersom både arbeidstaker og arbeidsgiver ønsker det, så er det mulig å legge ferien seinere på året enn vanlig. Ferieloven åpner også for at arbeidsgiver og arbeidstaker kan avtale å overføre inntil to uker av den lovfestede ferien til neste år. Da vil også utbetalingen av feriepengene forskyves til da, sier Røe Isaksen.

Som understreker følgende:

- Det er viktig å påpeke at bedrifter ikke skal bruke opp ansattes feriepenger. Det er uansett ikke greit, sier Røe Isaksen.

- Så i coronaåret 2020 skal kanskje ikke alle nordmenn ta sommerferie i sommer?

- Jeg håper flest mulig finner gode lokale løsninger på ferieavvikling. Ved en restaurant som ikke har hatt en gjest på to måneder, vil selvfølgelig det beste være at eiere, ledelse og ansatte snakker sammen om hvordan de skal berge arbeidsplassen. Og dersom man ser at sommeren kan gi gode inntekter, så kan det kanskje være fornuftig at ikke alle tar ferie samtidig i sommer.

- Høres ut som en utsettelse og ikke en løsning?

- Forutsetningen er selvfølgelig at feriepengene er dine uansett. De blir ikke borte selv om ferien utsettes. Utsatt ferie betyr ikke at bedriften kan bruke feriepengene til å betale andre regninger, understreker Røe Isaksen.

Åpner for konto-forslag

Arbeids- og sosialministeren er ikke avvisende til LOs forslag om en lovendring for å styrke feriepengerettighetene:

- Jeg er åpen for å vurdere forslaget fra LO og Arbeiderpartiet om å sikre feriepengene på en egen konto. I dag skal feriepenger vises fram i regnskapet, der skal det klart framkomme hvor mye bedriften skal ut med i feriepenger. Men vi vil vurdere om det feriepengene må plasseres på en egen konto, slik det jo allerede er for pensjonsforpliktelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer