Regjeringens Kina-brev var en test

I to brev ba regjeringen om å få eksportere nye varer til Kina. Nå sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) at det bare var for å teste forholdet til kineserne.

KINA-FLØRT: Regjeringen fortsetter å søke om utvidet eksport. Her er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) flankert av finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og landbruksminister Sandra Borch (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KINA-FLØRT: Regjeringen fortsetter å søke om utvidet eksport. Her er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) flankert av finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og landbruksminister Sandra Borch (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladet har tidligere omtalt at Norge har bedt Kina om å få utvide eksporten. I to brev sendt til Kina i mai ber regjeringen om å få eksportere svinekjøtt, melk og meieriprodukter.

Både Venstre og Miljøpartiet De Grønne har reagert på dette. De peker på Kinas menneskerettighetsbrudd og sanksjoner mot land som har kritisert dem. Australia ble sanksjonert med toll av kineserne på nettopp landbruksvarer.

Nå sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) at de to brevene hun sendte, ikke var ment som en forpliktende søknad.

- Det er ikke en søknad. Jeg tror ikke vi får noe svar på de brevene, erkjenner Borch til Dagbladet.

Sjekker markedet

Det ble sendt to brev i mai, ett om melk og meieriprodukter og ett om svinekjøtt. Brevene er en oppfølging av den forrige regjeringens forsøk i 2018 og 2019 på det samme.

I brevene forsikrer Borch om at de forplikter seg til en eventuell handel. De beskriver Kina som et viktig eksportmarked og trekker fram at Norge er gode på dyrehelse og dyrevelferd og lav antibiotikabruk.

De ser fram til videre samarbeid, forsikrer Borch i brevet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer