I 1979 startet vinentusiast og hotelleier Jan Bruse Andersen (76) på sitt livsverk.

Han begynte å samle på verdens beste vin, og la flaskene i bomberommene på hotellet han eide på Voss.

I 2021 solgte han og kona både vinkjelleren og hotellet, til en større eiergruppering hvor brødrene Kristian og Roger Adolfsen er blant de største eierne.

Nå er det vossingen Reidar (28) som styrer den dyrebare vinen. Like etter at han overtok, holdt det på å gå galt.

Reidar (28) styrer titalls millioner: - Tøft

Publisert
Sist oppdatert

VOSS (Børsen): Man skulle kanskje ikke tro at noen av verdens aller beste, mest verdifulle og ikke minst mest myteomspunne varer skjuler seg i noen bomberom på et litt slitent hotell i vestlandsbygda Voss.

Vindirektør Reidar R.R. Johansen viser vei inn bak toalettene i kjelleren på Park Hotel Vossevangen og fram til en liten dør. Noen tomme vinflasker utenfor gir et lite, om enn fattig, hint, om hva som skjuler seg bak døra.

Et fuktig, kaldt gufs slår mot oss i det han åpner den.

- Det er en god gammeldags potetkjeller, sier Johansen, vel innenfor.

Der ligger det vinkasser og vinflasker både sirlig stablet, og hulter til bulter, fra gulv til tak og overalt hvor det er en ledig plass. Bare en liten sti av gulv er klarert, slik at man kan komme seg innover i de hvelv-liknende rommene.

- Aller helligste

Det er vanskelig å anslå verdien av vinen som ligger i kjelleren her. Men et sted mellom 40 og 60 millioner kroner har blitt anslått.

- Bare denne kassa her er verdt rundt én million kroner. Det er ganske sykt, sier Johansen.

Han peker ned på en av kassene i det innerste rommet i denne delen av kjelleren, også kalt «Burgund-rommet», som man må krøke nakken for å komme inn i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer