Reisegigant åpner opp for feriereiser

Reisegiganten TUI er hardt rammet av manglende reisevirksomhet under coronakrisa. Nå kommer de med nedslående beskjed til ansatte, og en mulig gladmelding til reisende.

ÅPNER OPP: Reisegiganten TUI er hardt rammet av manglende reisevirksomhet under coronakrisa, og varsler onsdag kutt av opptil 8000 stillinger. Samtidig varsler de at de er klare for å åpne opp for feriereiser i sommer. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
ÅPNER OPP: Reisegiganten TUI er hardt rammet av manglende reisevirksomhet under coronakrisa, og varsler onsdag kutt av opptil 8000 stillinger. Samtidig varsler de at de er klare for å åpne opp for feriereiser i sommer. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tyske reisegiganten TUI kom onsdag morgen med nedslående nyheter til sine ansatte, når de varsler at så mange som 8000 arbeidsplasser står i fare som følge av coronakrisa. Samtidig fyrer selskapet av startskuddet for feriereiser igjen.

For i kvartalsrapporten selskapet la fram onsdag morgen, kunngjorde selskapet at de nå er klare for å åpne sine hoteller og at de igjen vil kunne tilby ferieopplevelser i sommer.

«Tui er klare for å gjenoppta reisevirksomheten i Tyskland og Europa. Knapt to måneder etter at nær alle forreningsområdene måtte legges ned som følge av verdensomspennende reiserestriksjoner, er selskapet nå forberedt på å starte opp den operative virksomheten igjen», heter det i en pressemelding fra selskapet.

- Stor etterspørsel

De viser til at hotellene i tyske Sylt og i Mecklenburg-Vorpommen kommer til å åpne dørene sine i løpet av de nærmeste dagene, mens TUIs hoteller og ferieklubber ved andre europeiske destinasjoner er forberedt på å følge etter.

- Sikkerheten og trivselen for våre gjester og ansatte rundt om i verden er fortsatt vår viktigste prioritet. Det kan nå gradvis åpnes opp for sommerferie i Europa igjen, men det må gjennomføres på en forsvarlig måte med klare regler, sier Fritz Joussen, administrerende direktør i TUI, i pressemeldingen.

- Etterspørselen etter ferieturer er fortsatt veldig høy. Folk vil reise. Vår forretningsmodell lar oss starte reiseaktiviteter så snart dette er mulig igjen. Sesongen vil starte seinere, men kan også vare lenger. For 2020 blir vi også nødt til å finne opp sommerferien på ny, med nye destinasjoner, en ny høysesong, nye lokale tilbud og mer digitalisering, sier Joussen videre.

VANSKELIG: Petter Stordalen forteller om den vanskelige økonomiske situasjonen selskapene hans er i på besøk hos Anne Lindmo. Video: NRK Vis mer

TUI blir dermed det første av pakkereisegigantene som tilbyr sommerferier til sine kunder, etter at mesteparten av reiselivsnæringen ble lagt brakk i kjølvannet av coronakrisa, skriver Flysmart24.

Selskapet er imidlertid fortsatt avventende i Norge. Informasjonssjef Nora Aspengren tør ikke love at drømmen om en sommer i Syden er reddet for bleke nordmenn.

- Jeg må nok henvise til pressemeldingen. Hvilke land det gjelder er for tidlig å si. Vi er i dialog med lokale myndigheter og partnere, skriver hun i en epost til nettstedet Flysmart24.

STORKUTT: Selskapet kan kutte opptil 8000 stillinger globalt som følge av koronakrisen. Foto: Philippe Huguen / AFP / NTB Scanpix
STORKUTT: Selskapet kan kutte opptil 8000 stillinger globalt som følge av koronakrisen. Foto: Philippe Huguen / AFP / NTB Scanpix Vis mer

EU vil redde reiselivet

Hvorvidt det blir reiser til utlandet i sommer er imidlertid på langt nær opp til TUI. Ved lunsjtider onsdag legger EU fram sin nye strategi for hvordan reiselivet skal reddes.

Flere land tenker særlig smitterisiko versus økonomisk tap, skriver NTB. Med delvis stengte grenser og innstilte fly står hundrevis av milliarder på spill for en næring som står for 10 prosent av EU-økonomien og 12 prosent av sysselsettingen. Forventningene er derfor store når kommisjonen onsdag legger fram sin plan for å legge til rette for at folk igjen kan bruke – og tjene – penger i sommerferien.

COVID-19: Sveriges coronastrategi har vært gjenstand for hard kritikk blant flere. Den svenske partilederen Ebba Busch har både norsk og svensk statsborgerskap, og er klar i sin dom. Video: Expressen TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ifølge Euractiv , som har sett et utkast av det som skal legges fram, skal blant annet EUs smittevernsenter ECDC føre lister over områder med liten smittespredning. Det kan gjøre det mulig å droppe krav om karantene for alle ankommende når man begynner å åpne EUs indre grenser igjen.

Les mer om det her:

Varsler masseoppsigelser

Selv om selskapet onsdag kunne legge fram det mange vil se på som en gladnyhet, er det liten tvil om at reiselivsgiganten er hardt rammet av coronakrisa. For i den samme kvartalsrapporten kommer det fram at selskapet må stramme inn med så mange som 8000 stillinger globalt.

Det innebærer at stillingene kuttes eller ikke blir besatt. Ved utgangen av mars hadde selskapet 53 500 ansatte.

Det kommer også fram at reiseoperatøren gikk med underskudd på vel 8 milliarder kroner i første kvartal. I samme periode i 2019 gikk TUI med underskudd på drøyt 1,9 milliarder.

Tidligere denne måneden ble det kjent at TUI har sikret seg en lånegaranti på 1,8 milliarder euro fra den tyske stat for å demme opp for virkningene av coronakrisen i en av de hardest rammede sektorene i Tyskland.

Samlet har TUI drøyt 23 milliarder kroner i likviditet.

De første månedene av året er ofte vanskelige for reiseselskaper, som henter inn brorparten av inntektene på sommeren. Kun 35 prosent av reisene for årets sommerferie er blitt solgt, en stor nedgang fra 59 prosent i tilsvarende periode i fjor.

Administrerende direktør Fritz Joussen sier koronakrisen vil tvinge fram endringer, både for TUI som selskap, og for selve reiselivsmarkedet.

- Det krever innsparinger i investeringer, utgifter, i det hele tatt vår størrelse og tilstedeværelse rundtom i verden, sier han.

Utsiktene for reiselivsbransjen er nå så usikre at TUI ikke vil komme med noen prognose for årsresultatet.

Kommunikasjonssjef Nora Aspegren i TUI Norge vil ikke si om kuttene vil påvirke de ansatte her i Norge.

- Vi vil komme tilbake med mer informasjon på et senere tidspunkt, sier hun til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer