Detur slår seg konkurs

Reisegigant konkurs

Reiseselskapet Detur har vært i hardt vær lenge. Nå slår de seg selv konkurs.

MELDING: Reiseselskapet Detur kunngjør at de slår seg selv konkurs. Foto: Skjermdump fra Deturs hjemmeside
MELDING: Reiseselskapet Detur kunngjør at de slår seg selv konkurs. Foto: Skjermdump fra Deturs hjemmeside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært tungt og vanskelig å måtte treffe denne beslutningen, og vi beklager virkelig de problemer dette måtte forårsake, skriver selskapet på sin egen hjemmeside.

Her heter det at selskapet har havnet i en akutt likviditetskrise som gjør at de nå kaster kortene.

Børsen har så langt ikke fått svar på våre henvendelser til Detur.

Tips oss gjerne dersom du er rammet av Detur-konkursen.

- Driftsutgiftene med stigende og vanskelig estimerte omkostninger til drivstoff har satt selskapet i en slik situasjon at ledelsen er nødt til å fastslå at det ikke lenger er meningsfylt å fortsette innsatsen med omlegging, rekapitalisering eller alternativt salg, heter det i uttalelsen.

Akutt krise

I en pressemelding utdyper selskapet. Her heter det at veien tilbake etter coronapandemien har vært lengre og vanskeligere enn antatt.

- Skyggen etter pandemien har egentlig ikke lettet, krigen i Ukraina har påvirket reiselysten og det har vært færre som ønsket, eller kunne, reise. Dette har gjort kundemassen tynnere og samtidig presset markedsprisene på reiser til et lavt nivå, også i høysesong, skriver selskapet.

Detur opplyser at de først forsøkte seg med å sette virksomheten på pause ut 2022, for så å komme tilbake neste år. Men selskapet framholder at de kom i en akutt krise som nå betyr at de slår seg selv konkurs:

- Dessverre har selskapene bak debet- og kredittkort besluttet å holde tilbake betalinger og ettersom utbetalingene til flertallet besto av betalinger via nettopp den type betalingsmidler, har likviditetssituasjonen blitt akutt, heter det videre.

Må selv kreve erstatning

Detur beklager overfor reisende som nå får sine planlagte solferier kansellert, men kan ikke love rask hjelp til kunder som er rammet.

Først og fremst rådes kunder til å forsøke å få igjen penger hos sine kortselskaper, alternativt forsøke seg via reisegarantifondet.

En mulighet er også å fremme krav inn mot bostyret for konkursen, men dette kan bli en tidskrevende prosess, advarer Detur.

- Handelskammeret opplyser på sine nettsider at de «har høy arbeidsmengde og saksbehandlingstida er derfor lengre enn normalt, foreløpig ca. 4-6 måneder», heter det i meldingen fra Detur.

Skrekk-faks i ferien

Det er bare noen dager siden Detur-reisende fikk en svært overraskende beskjed - via telefaks til hotellet de befant seg på. Der hevdet Detur at selskapet var solgt, og at alle transaksjoner som følge av dette var satt på vent.

«Detur er solgt til et større selskap. Alle transaksjoner er for øyeblikket på vent. Du må betale hotellet ditt, ta med deg kvitteringen og sende den til kundeservice sammen med bestillingen. Når den nye eieren har fått tilgang til transaksjonene, vil pengene bli returnert» het det i telefaksen som gjestene mottok.

Det resulterte i kansellerte flyavganger og en lang rekke ombookinger, med fortvilte og frustrerte reisende som resultat.

Detur avviste overfor Børsen at faksen var sendt fra dem, men derimot en falsk og uredelig bløff.

Seinere samme dag, 23. september, uttalte Detur til Børsen at resten av 2022-sesongen ville bli kansellert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer