Reisegigant raser etter «svenskebløff»

Direkteflygninger fra Sverige til Hellas er ikke tillatt før 15. juli. Torsdag fikk reisegiganten Tui likevel lande på Rhodos. Det har skapt bråk.

RASER: Direkteflygninger fra Sverige til Hellas er ikke tillatt før 15. juli. Torsdag fikk reisegiganten Tui likevel lande på Rhodos. Video: Scanpix / Expressen. Vis mer
Publisert

Etter at et svensk charterfly i går landet på Rhodos har det brutt ut fullt charterbråk.

Reisegiganten Apollo hevder at konkurrenten Tui «løy» for å få landingstillatelse på Rhodos, skriver flere svenske medier.

Bakteppet er at Tui torsdag ble nektet landingstillatelse av greske luftfartsmyndigheter. De ble satt på bakken på Arlanda, men fikk til slutt tillatelse.

Hellas åpnet alle flyplassene sine 1. juli, men direktefly fra land som fortsatt er hardt rammet av pandemien, deriblant Sverige, nektes fram til 15. juli.

- Løy om hvem som satt på flyet

I går klarte Tui likevel å lande i ferieparadiset Rhodos. Det liker konkurrenten Apollo dårlig.

Kommunikasjonssjef i Apollo, Erika Butterworth, sier til Expressen at de har blitt nektet å fly til Hellas fram til 15. juli, og at de derfor har innstilt flyene sine.

- Vi vet fra greske myndigheter at det var et «ikke kommersielt fly», og da tenkte vi at «ok, da er det en spesialgreie som Tui gjør», sier Butterworth til avisa om at Tui i går fikk lande på Rhodos.

Ifølge Aftonbladet rapporterer også flere greske medier at reiseoperatøren skal ha «bløffet» til seg landingstillatelse ved å ha «løyet» om hvem som satt på flyet.

SLIK ER REGLENE: Nå kan du reise til Danmark. Men dette må du huske på. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

- 30-40 prosent var journalister

Hellas turistminister Haris Theocharis hevder på sin side at premisset for flyturen var at en del av flyet skulle være journalister og Tui-sjefer.

- Vi gjør det for å markedsføre landet, skal Theocharis ha uttalt til den greske TV-kanalen MEGA TV, ifølge Greeck City Times.

Han skal videre ha sagt at 30-40 prosent av flyet var journalister og TUI-sjefer.

Turistministeren svarte imidlertid ikke på hvem de resterende om bord flyet var.

Sverige har uteblitt

Kommunikasjonssjef i Tui, Adam Györki, hevder også at de fikk tillatelse til å fly til ferieparadiset av den greske turistministeren.

- Betingelsen var at det ville være journalister og folk som jobbet med turisme på flyturen, sier Adam Györki, kommunikasjonssjef i Tui, til Expressen.

Han sier at det var en del journalister om bord på flyet, samt noen som jobbet med turisme og en del som jobbet med vanlige reisende.

Børsen har ikke lyktes å komme i kontakt med Tui fredag ettermiddag.

Frarådes reiser

Greske myndigheter har lagt ned forbud mot direkteflyginger til Hellas fra Storbritannia og Sverige fram til 15. juli, ifølge Reuters. Først da vil svenskene få fly direkte til ferieparadiset.

Norske myndigheter har på sin side frarådet alle utenlandsreiser som ikke er strengt tatt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 20. august.

ÅPNER: Norske myndigheter fraråder reiser til Spania. Likevel har flere nordmenn valgt å dra. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Fra og med 15. juli gjøres det unntak for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Det betyr at det fra 15. juli kan bli mulig for nordmenn å reise til Europa, og slippe karantene ved hjemkomst om smittesituasjonen i landene oppfyller kravene.

FHI skal innen 10. juli utarbeide en liste over land som fortsatt vil være rammet av reiserestriksjoner, basert på smittesituasjonen.

Kriteriene for å fjerne reiserestriksjonene omfatter blant annet antall smittede i forhold til folketall og hvor stor andel som tester positivt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer