Mens regnet høljer ned utenfor, som en svært tydelig manifestering av hvorfor nordmenn er så glad å bestille ferieturer til Syden, får Børsen innvilget et eksklusivt intervju med reiselivsgiganten TUIs tyske sjef, Sebastian Ebel, i Oslo.
Han er på en snarvisitt i Norge etter det som må sies å ha vært en travel og litt ekstra strevsom sommer for reiseselskapet.
- Stor bekymring
For selv om sommeren startet fint, med «ekstremt bra» med bookinger fram til juni, så ble det litt mindre trykk da det ble rapportert om hetebølger.
Så kom brannene.
- Det var en stor bekymring, fordi vi ikke visste hvor alvorlige de var. Jeg dro ned til Rhodos, hvor jeg opplevde at 90 prosent av øya ikke var berørt i det hele tatt, og at bedriftene kunne drive som normalt, sier Ebel til Børsen.
Ifølge TUI-toppen er det heller ikke noe nytt fenomen med skogbranner på den populære ferieøya. Det var flere branner i fjor, og det var minst like varmt.
- Det som var spesielt i år, var at flere hoteller i sørøst ble rammet, og vi måtte ivareta om lag 8000 gjester totalt som befant seg i området, i underkant av 100 av disse var fra Norge, påpeker Ebel.
TUI hentet inn 300 personer for å ta vare på de rammede. De satt inn ekstra rutefly til dem som ville reise hjem før planlagt. Resultatet ble at rundt halvparten reiste hjem, mens den andre halvparten fortsatte ferien på andre hoteller.

Flere har spurt seg om klimaendringer og de dramatiske bildene fra i sommer vil påvirke folks sommerferievaner på noen måte. Ebel mener etterspørselen etter reiser til områdene rundt Middelhavet fortsatt vil være høy.
- Det som vil skje, og den tendensen har vi allerede sett en stund, er at reiser før og etter høysesongen vil bli mer populære, det vil si en større spredning på sesongen. Den andre sterke tendensen vi ser, er at folk i større grad vil velge å reise med selskaper og bo på hoteller, som er gode på bærekraft, sier Ebel.

Taper stort etter boikott
Utvider tilbud i nord
Reiselivseksperter har også antydet at Norge og nordiske land kan bli mer populære i framtida, som følge av at klimaendringene gjør det stadig varmere i mer tradisjonelle turistdestinasjoner.
Ebel er ikke helt uenig i det, og forteller at TUI utvider tilbudet sitt med områder lenger nord, som de nordiske landene, Portugal og områder ved Nordsjøkysten i Belgia og Nederland.
- Disse segmentene har vokst, og jeg tror de også kan få ytterligere økning. Om økningen vil være veldig stor? Jeg tviler på det. For det første kan du ha dette været, sier Ebel, og nikker megetsigende i retning av det plaskende regnet som øser ned utenfor vinduet.
- I tillegg er kostnadene når du ferierer i Tyskland eller de nordiske landene, fort det dobbelt eller tredobbelte av å feriere rundt Middelhavet.

Kaos rammer: - Kan bli verre
Sanksjonert aksjonær
Det er heller ikke til å komme fra at de siste åra har vært utfordrende for reiselivsbransjen. Først var det pandemi, som nå for alle praktiske formål er et fjernt og vondt minne for TUI. Så kom krigen, og med den spørsmål rundt TUIs storaksjonær, oligarken Aleksej Mordasjov.

Ved krigens utbrudd hadde han en eierandel på 31 prosent. Mordasjov ble sanksjonert, på grunn av sine tette forbindelser til Vladimir Putin, og trakk seg raskt fra representantskapet i TUI og mistet all innflytelse.
Oligarken kan heller ikke selge aksjene sine, men som følge av en rekapitalisering og aksjeemisjon tidligere i år, er eierandelen hans nå nede i 11 prosent.
- Er det utfordrende å ha en aksjonær i den situasjonen?
- Nei, det er det ikke. Altså, de første månedene måtte vi snakke med bankene, som lurte på hva sanksjonene betyr, fordi alle var bekymret. Vi ga dem de formelle brevene vi hadde der vi kunne bevise at han ikke har noen innflytelse. Ingenting. Den sanksjonerte aksjeeieren har verken tilgang eller mulighet til å dra nytte av dem på noen måte, slår Ebel fast.
Det er TUI som formelt sett kontrollerer aksjene, men om Mordasjov fremdeles eier dem er ikke godt å si. Den tyske staten har gjennomført noen undersøkelser, men utfallet er uansett irrelevant, siden sanksjonerte aksjeeiere uansett ikke har tilgang, mener Ebel.
- Jeg ser ikke for meg at det vil endre seg med et første. Vi har gjennomført alle sanksjonene som myndighetene har pålagt oss.

Trekker seg ut fra TUI
- Godt år
Krigen i seg selv hadde større innvirkning på selskapet i begynnelsen, da usikkerheten blant folk var stor. Nå er det inflasjonen og det økonomiske bildet for øvrig som spiller mest rolle.
For TUI ser det uansett ut til å gå bra. Onsdag presenterte de tallene for tredje kvartal, TUI har avvikende regnskapsår. Tallene viser et driftsresultat på 169,4 millioner euro, en forbedring på nesten 200 millioner euro sammenliknet med samme periode i fjor.
- Det blir et godt år for oss, spesielt når du tenker på hvor vi kommer fra i første halvår, da det fremdeles var veldig utfordrende for oss. Etter rekapitaliseringen har vi heller ikke noen statlig gjeld, sier Ebel, og legger til:
- Alle lån vi ble innvilget under pandemien har vi betalt tilbake til den tyske staten. De reddet oss, men hadde også god inntjening, sier Ebel.