Rekord: - Over all forventning

Normalt faller boligprisene i juni. I coronaåret 2020 kan det bli en oppsiktsvekkende historisk prisvekst, ifølge DNB Eiendom. Det er ikke utelukkende positivt, mener ekspert.

FORBLØFFER: Boligprisene kan ha steget til nye rekorder i juni, anslår landets største aktør DNB Eiendom, basert på egne tall. Foto: Lars Eivind Bones
FORBLØFFER: Boligprisene kan ha steget til nye rekorder i juni, anslår landets største aktør DNB Eiendom, basert på egne tall. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Fasiten får vi når bransjeorganisasjonen Eiendom Norge legger fram den offisielle boligprisstatistikken fredag. Basert på egne tall, anslår DNB Eiendom at det kan gå mot en overraskende rekord.

- Vi har aldri sett en så sterk juni. Meklerne over hele landet melder om høy aktivitet og sterke tall. Antall solgte enheter ligger 10–15 prosent over fjoråret, og vi har hatt en prisøkning på over én prosent blant boligene vi har solgt, sier Terje Buraas som er leder i DNB Eiendom til Børsen.

- Vi har hele tiden trodd at boligmarkedet skulle klare seg godt igjennom coronakrisen, som jo uteble for boligmarkedets del. Men dette er over all forventning, tilføyer han.

- Oppsiktsvekkende

Normalt faller boligprisene når nordmenn flest nærmer seg feriemodus og den første sommermåneden. Det er det ingen tegn til i år.

- Vi tror på en betydelig prisvekst når tallene legges fram fredag, og vi utelukker ikke en historisk økning på opp mot 2 prosent i sesongjusterte tall. Det er oppsiktsvekkende, for juni er vanligvis en måned med lavere aktivitet, sier Buraas.

En prisnedgang mellom 0,6 og 0,7 prosent er normalen for juni.

- Prisoppgang om sommeren har bare skjedd i perioder med eksepsjonell sterk vekst. Til sammenlikning var juni i fjor ned 0,2, noe vi regnet som særdeles bra, sier Buraas.

Rakett-tall

Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør for Privatmegleren, stemmer i:

- Juni er en helt eksepsjonell måned, med tall vi aldri har sett maken til tidligere. Vi registrerte en vekst på 31 prosent i antall salg kontra juni i fjor. Samtidig hadde vi en vekst på 35 prosent hva gjelder inntekter. Det er helt spesielt, sier hun til Børsen og fortsetter:

- Den nest beste måneden vi noensinne har hatt, var i september i fjor. Da hadde vi 1695 salg. I juni hadde vi 2052, som er en vekst på 21 prosent i forhold til den nest beste måneden noensinne.

Ikke utelukkende positivt

Meier peker blant annet på den lave renta som årsak for den formidable veksten.

- Veldig mange har lyst å kjøpe seg opp, og kjøpe dyrere. Samtidig er ikke alternativet til sparing særlig stor, med tanke på den lave renta. Da vil gjerne folk investere i bolig.

- Er disse tallene utelukkende positive?

- Det er et godt spørsmål. Jeg er ikke glad i boliglånsforskriften, og vanligvis en forkjemper for å få den bort. Nå er jeg derimot glad for at den eksisterer, og at vi har direktiver på hvor mye vi kan låne. At vi har en regel som skal sikre at du ikke låner mer enn fem ganger inntekt. Det er sikkerheten som sørger for at boligmarkedet ikke vil eksplodere, mener hun.

Meier spår videre at boligmarkedet vil se en større prisvekst i tida som kommer. Det er blant annet pekt på at coronakrisen har forsinket og stoppet utvikling av nybygg.

- Jeg tror vi kan se en sterk prisvekst, gjerne tosifret i Oslo i 2021 og 2022. Når det er flere som ønsker å kjøpe enn hva markedet tilbyr, oppstår det ubalanse. Jeg tror vi vil se en betydelig større prisvekst enn det man trodde skulle komme.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer