Milliardhopp

Rekord: - Overraskende

Tross et enormt sanksjonspress fra Vesten håvet russiske banker inn som aldri før i fjor, ifølge landets sentralbank.

DRO INN MILLIARDER: På tross av massive sanksjoner, med sikte på å isolere russisk økonomi etter Ukraina-krigen, håvet den russiske banksektoren inn rekordsummer i fjor. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB
DRO INN MILLIARDER: På tross av massive sanksjoner, med sikte på å isolere russisk økonomi etter Ukraina-krigen, håvet den russiske banksektoren inn rekordsummer i fjor. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Russiske banker tjente rekordhøye 3300 milliarder rubler i fjor. Beløpet tilsvarer om lag 384,4 milliarder kroner.

Det er nesten 16 ganger høyere enn året før, melder den russiske sentralbanken (CBR) i en pressemelding tirsdag.

- Overraskende

- Dette kom noe overraskende, sier Alexander Danilov, som er sjef for bankregulering i CBR, til Financial Times (FT).

I mars anslo de nemlig at overskuddet ville bli mer beskjedent, og bare overstige 1000 milliarder rubler.

Banksektorens gode resultater i fjor var drevet av et stort hopp i antall boliglån, samt flere lån for å finansiere store bedriftsoppkjøp.

Rekordprofitten er nok et tegn på den russiske økonomiens motstandsdyktighet i møte med de massive sanksjonene, skriver FT.

Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår i sin ferskeste prognose at Russlands økonomi vil vokse med 2,6 prosent i år.

Boliglåns-frykt

Et hopp på 34,5 prosent i boliglån var altså hoveddriveren for bankenes inntjening.

Russiske myndigheter har begynt å avvikle ordningen med rabatterte boliglån, skrev The Bell i september.

Boliglånsrenta var den gang på 15 prosent. Ordningen tillot noen å få boliglånsrente på 8 prosent, og familier fikk en større rabatt med 6 prosent. Differansen ble dekket av staten.

I fjor strømmet mange russere til bankene for å ta opp boliglån. Dette enten av frykt for at de statlige støtteordningene skulle opphøre - eller for å investere i eiendom før rubelen faller for mye, ifølge FT, som siterer sentralbanken.

Samtidig økte utlånene til russiske bedrifter med rundt 20 prosent. CBR utdyper ikke hva lånene gikk til, men russiske bedrifter har kjøpt opp eiendeler fra internasjonale selskaper som har forlatt markedet, skriver Business Insider.