Rekordhøye leiepriser

Mens leieprisene holder seg stabile enkelte steder i landet, opplever andre steder at leieprisene bokstavelig talt har skutt i taket, tross en kraftig pris- og renteøkning.

DYRT: Det er store prisforskjeller på leiekontraktene rundt om i byen mellom de sju fjell - Bergen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
DYRT: Det er store prisforskjeller på leiekontraktene rundt om i byen mellom de sju fjell - Bergen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Børsen): Selv ikke økte renter og inflasjon ser ut til å påvirke leieprisene for næringseiendommer nevneverdig, snarere tvert imot.

Mens det i oktober 2003 kostet 2.429 kr/kvm (indeksregulert til oktober 2022) for lokaler i Bergen sentrum, må man nå ut med langt mer.

Nå leies de beste kontorlokalene i byen ut til 3.500 kr/kvm eks.mva + fellesutgifter. Det forteller daglig leder og partner i Kyte Næringsmegling, Lars M. Kyte, til Børsen.

- Dette er historisk høyt. Vi har ikke oppnådd slike leiepriser tidligere.

Selv opplever de et meget godt kontorutleiemarked, hvor leieprisene holder seg høye tross økte renter og et urolig makroøkonomisk bilde.

Som byens nest største aktør på kontorutleiemarkedet, har selskapet lagt godt merke til de rekordhøye prisene i Bergen.

- De seineste åra har vi i Bergen fått tilført flere nye store kontorbygg og totalrehabiliterte bygg. Vi har sett flere større private firma som ønsker å flytte fra noe eldre bygg og inn i moderne bærekraftige og miljøvennlige bygg av høy kvalitet - såkalte «grønne bygg», sier Kyte, og forteller at flere større kommunale og statlige leietakere har vært på flyttefot, og da setter krav til miljøbygg og bærekraft.

DYRT: Leieprisene er historisk høye, forteller daglig leder og partner i Kyte Næringsmegling, Lars M. Kyte. Foto: Tove Lise Mossestad (Mossestad Fotodesign)
DYRT: Leieprisene er historisk høye, forteller daglig leder og partner i Kyte Næringsmegling, Lars M. Kyte. Foto: Tove Lise Mossestad (Mossestad Fotodesign) Vis mer

-Går oppover

Det er ikke bare i Bergen leieprisene stiger. Det samme skjer også i Trondheim, forteller faglig leder og næringsmegler i Creto, Kim Tran.

-Vi opplever at prisene har gått jevnt oppover, dette gjelder da ikke bare Trondheim, men landsbasis.

Selskapet leier ut en rekke næringseiendommer i og rundt Trondheim.

Deres erfaring er at det er store leieprisforskjeller. Utenfor sentrum må man ut med 1.100 til 2.300 kr/kvm, mens tilsvarende standard i sentrum koster 2.400 til 3.000 kr/kvm.

Daglig leder i Tiger Næringsmegling, Ingvild Rinaldo, sier de økte byggekostnadene - som har gått mer opp enn normalt det siste året - har påvirket leieprisene. Selv leier selskapet ut en rekke næringseiendommer i Nordens Paris - Tromsø.

- Hvordan er leieprisene for lokaler i Tromsø?

- Prisene er relativt stabile, og har over de siste par åra økt i takt med prisøkningen, sier Rinaldo.

I Tromsø sentrum må man nå ut med cirka 3.000 kr/kvm for de dyreste kontorlokalene, mens lager - og logistikklokaler koster rundt tusenlappen mindre.

De rekordhøye leieprisene i Bergen har tidligere blitt omtalt av Bergensavisen.

TROMSØ: Tiger Næringsmegling F.v.: Kevin Mortensen, Anette Jensen, Bork Bårnes, Trond Hammer, Ingvild Rinaldo, Stephen Alexandre og Oddbjørn Berg. Tiger Næringsmegling. Foto: Raymond Berg
TROMSØ: Tiger Næringsmegling F.v.: Kevin Mortensen, Anette Jensen, Bork Bårnes, Trond Hammer, Ingvild Rinaldo, Stephen Alexandre og Oddbjørn Berg. Tiger Næringsmegling. Foto: Raymond Berg Vis mer

-Presset prisen opp

Tall fra Nav viser at 1,8 prosent var arbeidsledige i mai. Til sammenlikning er arbeidsledigheten i Norge på 1,7 prosent.

Dette er viktig for stabiliteten i kontormarkedet, forteller Kyte.

-Pandemien og bruk av hjemmekontor har for tida heller ikke påvirket kontormarkedet i særlig grad i Bergen. Det kan nesten synes som at mange arbeidstakere ser viktigheten av å arbeide i team – fagutveksling - og det oppnår en klart best med å arbeide sammen ut fra et kontormiljø, sier Kyte.

Selv om det i Trondheim er en ledighet på cirka tre til fire prosent i Trondheim, men noe høyere ledighet utenfor sentrum, er etterspørselen stor etter lager- og kombinasjonslokaler forteller Tran.

- Hva har gjort at prisene ligger der de ligger nå?

- Høye byggekostnader og knapphet på lager og kombinasjonslokaler presser prisen opp. Her er leiepris for lager bortimot den samme som kontorlokaler. Vi kan vise til prosjektet vi har i Sveberg Næringspark, ca. 25 km øst for Trondheim, hvor kvadratmeterprisen er på 1.800 kroner for kombinasjonslokale inkludert uteareal og parkeringsplasser, sier Tran.

Etter deres erfaring må man ut med over 3.000 kr/kvm eks.mva. for de dyreste kontraktene i byen nå.

ETTERSPØRSEL: Det er stor etterspørsel etter lager- og kombinasjonslokaler, forteller Kim Tran, faglig leder og næringsmegler i Creto. Foto: Creto Næringsmegling / Allsidig Design.
ETTERSPØRSEL: Det er stor etterspørsel etter lager- og kombinasjonslokaler, forteller Kim Tran, faglig leder og næringsmegler i Creto. Foto: Creto Næringsmegling / Allsidig Design. Vis mer

Bærekraft

Skal vi tro de tre eiendomsselskapene, er det ikke bare beliggenhet som er viktig for de som leier næringslokaler.

-Energikostnader, beliggenhet og god standard er gjentakende kvaliteter leietakere ser etter. Noen leietakere etterspør BREAM standard på lokalene og har dette som en del av sin miljøprofil. Lademulighet for elbiler er også blitt et krav fra mange leietakere, sier Tran.

Samtidig spør mange på visning etter erfaringstall på energikost oppvarming, ifølge henne.

I Bergen er det ikke bare kravet til bærekraftige bygg som er viktig for leietakerne.

- Leietakerne/de ansatte ønsker i tillegg tilgang til sykkelparkering, personal-restaurant/kantine, møterom/auditorium og gjerne treningsrom. Dette er kvaliteter som naturlig også gjør byggene dyrere og at fellesarealene øker. For å inngå leieavtale med de beste «hodene» og bedriftene er dette viktige faktorer, og som er blitt en trend i markedet, sier Kyte.

Samtidig ønsker leietakerne i Bergen nærhet til bybanetraseene og offentlig transport.

Også i Tromsø opplever de at bærekraft er i fokus hos stadig flere.

-Arbeidsmiljøet i lokalene vektlegges likeså. Samtidig er de tradisjonelle faktorene som beliggenhet og standard viktig, sier Rinaldo, og forteller at de opplever markedet som sunt, med en stabilt lav ledighet på lokaler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer