Rekordhøye utbetalinger

Forsikringsselskapene har måttet punge ut milliardbeløp for å bøte på nordmenns knuste sydendrømmer.

NEPPE I ÅR: Det er ikke noe som tyder på at nordmenn skal kunne nyte sommeren på steder som Mallorca i år. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NEPPE I ÅR: Det er ikke noe som tyder på at nordmenn skal kunne nyte sommeren på steder som Mallorca i år. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Et stort antall nordmenn har måttet avlyse ferieplanene som følge av coronapandemien. Det har ført til rekordhøye utbetalinger fra norske forsikringsselskaper, ifølge Finans Norge.

- Mange har kontaktet forsikringsselskapene for å få erstatning for avlyste og avbrutte reiser. Dobbelt så høye tall på både antall og erstatninger er registrert sammenlignet med samme periode i fjor. For første kvartal samlet er det 162 000 reiseforsikringssaker og erstatninger på rundt 1,3 milliarder kroner, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge i en pressemelding.

FÅR KRITIKK: Brasils president Jair Bolsonaro kritiseres. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Tallene er basert på forsikringsselskapenes egne rapporter til Finans Norge i årets første kvartal.

- Strkker seg langt

Den kraftige økningen i erstatninger er ifølge Finans Norge knyttet til avbestillinger i mars, og nær halvparten av alle reisesakene så langt i år gjelder avbestillinger.

- Forsikringsselskapene forholder seg til reiserådene og strekker seg langt for å hjelpe folk. De som ikke får reist på planlagte ferier og turer til utlandet fremover på grunn av koronasituasjonen, bør først kontakte flyselskap, hotell eller reiseselskap for å avklare hva de får refundert der, oppfordrer Neverdal.

Bransjeorganisasjonen viser til at utenriksdepartementet (UD) fortsatt fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Avlyser alle charterreiser

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at reiselivsgigantene Ving, Apollo og TUI innstiller alle charterreiser fram til og med 20. august på grunn av usikkerhet og uklarhet rundt nettopp UDs reiseråd.

Avgjørelsen kom etter UDs oppdaterte reiseråd fredag i forrige uke. Da ble det generelle rådet om å unngå reiser til alle land som ikke er strengt nødvendige, forlenget til 20. august. Samtidig ble det opplyst at det vil komme ny vurdering av reiseråd i Norden innen 15. juni og nærliggende europeiske land innen 20. juli.

- Vi forstår at det er mye usikkerhet rundt dette reiserådet, og at formuleringen kan skape uforutsigbarhet hos våre kunder. Vi har derfor besluttet å innstille alle våre reiser til og med 20. august 2020, skriver Ving på sine nettsider.

Apollo skriver på sine nettsider at «det er uklart hva som ligger i UDs reiseråd».

- Vi opplever at EU og andre europeisk land jobber mer aktivt for å få i gang igjen turismen på tvers av grensene. Derfor er det ekstra skuffende å se at Norge i praksis avlyser sommeren. Det er ikke en god måte å gjøre det på, sa Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv, til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer