Prisveksten i Norge:

Rekordhøyt: - Trist og utfordrende

Konsumprisindeksen havnet på 6,4 prosent i juni, mens kjerneinflasjonen er rekordhøy for andre måned på rad. En risiko for rentetopp på 4,5 prosent, ifølge sjeføkonom.

HØYT OVER MÅLET: Konsumprisindeksen demper seg litt, til 6,4 prosent i juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HØYT OVER MÅLET: Konsumprisindeksen demper seg litt, til 6,4 prosent i juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene steg med 6,4 prosent i juni sammenlikned med samme måned i fjor. Kjerneinflasjon (KPI-JAE) steg 7,0 prosent samme periode. Matvareprisene fortsetter å stige, og er en viktig årsak til at tolvmånedersveksten i KPI fortsatt er høy.

Det var i forkant knyttet stor spenning til tallene, som har mye å si for hvordan Norges Bank vurderer renteutsiktene framover.

- Langt over forventa

Både konsumprisindeksen og kjerneinflasjonen havnet på hele 6,7 prosent i mai. Aldri før har kjerneinflasjonen blitt målt så høyt. Nå stiger den altså til nye høyder.

- En kjerneinflasjon på sju blank er nok en gang langt over forventa. Prognosene var en liten nedgang i kjerneinflasjon til 6,6 prosent. Det skrider langt over, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, til Børsen.

Tallene er altså milevis over Norges Banks inflasjonsmål på 2 prosent. Sentralbankens hovedprioritet er å få bukt med den brennhete inflasjonen, og rentehevinger er våpenet. Nå ligger styringsrenta på 3,75 prosent. Tallene i dag peker nok en gang mot flere rentehevinger.

Matvarer og alkoholfrie drikkevarer øker mest med 13,4 prosent. Deretter følger kultur og fritid med 9,1 prosent og møbler, husholdningsartikler og innbo med 8,8 prosent, ifølge tallene fra SSB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.