Prisene steg med 6,4 prosent i juni sammenlikned med samme måned i fjor. Kjerneinflasjon (KPI-JAE) steg 7,0 prosent samme periode. Matvareprisene fortsetter å stige, og er en viktig årsak til at tolvmånedersveksten i KPI fortsatt er høy.
Det var i forkant knyttet stor spenning til tallene, som har mye å si for hvordan Norges Bank vurderer renteutsiktene framover.
- Langt over forventa
Både konsumprisindeksen og kjerneinflasjonen havnet på hele 6,7 prosent i mai. Aldri før har kjerneinflasjonen blitt målt så høyt. Nå stiger den altså til nye høyder.

Tar turistgrep
- En kjerneinflasjon på sju blank er nok en gang langt over forventa. Prognosene var en liten nedgang i kjerneinflasjon til 6,6 prosent. Det skrider langt over, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, til Børsen.
Tallene er altså milevis over Norges Banks inflasjonsmål på 2 prosent. Sentralbankens hovedprioritet er å få bukt med den brennhete inflasjonen, og rentehevinger er våpenet. Nå ligger styringsrenta på 3,75 prosent. Tallene i dag peker nok en gang mot flere rentehevinger.
Matvarer og alkoholfrie drikkevarer øker mest med 13,4 prosent. Deretter følger kultur og fritid med 9,1 prosent og møbler, husholdningsartikler og innbo med 8,8 prosent, ifølge tallene fra SSB.
I det siste har sentralbanken fått et nytt problem i fanget, nemlig en kraftig kronesvekkelse, som også har en betydelig effekt på inflasjonen.

Skjebnetall: - Norge i alvorlig situasjon
- Matvareprisene har nok igjen bidratt kraftig til prisveksten. Og det i en situasjon hvor SSB sier det kan være drevet mer av den svake krona. Selv om matvareprisene er en komponent som har bidratt mye i det siste, er nok krona en viktig bakenforliggende årsak her, fortsetter Gonsholt Hov.
Han sier at det er indikert at det vil bli flere rentehevinger framover, og enda flere om inflasjonen biter seg mer fast.
- Det er en risiko for 4,5 prosent som rentetopp, og ikke 4,25 prosent som de har varsla til nå, sier Gonsholt Hov.
- Biter kraftig
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i SpareBank 1 Markets, sier at tallene var høyere enn venta.
- Det er ingen tvil om at prispresset viser seg å være høyere enn Norges Bank la til grunn.
Han sier det øker sjansene for at de øker renta til 4 prosent i august. Andreassen sier man allerede ser at renteøkningene begynner å bite.
- Vi ser det på boligprisene, et fall på 0,5 prosent. Og vi ser det i byggevirksomheten, som går i fort unnabakke.

- 70 prosent sannsynlig
- På bolig og på byggingen biter det kraftig, og kraftig nok. Da må Norges Bank vurdere om de skal fortsette med hevingene. Vi ser det begynner å bite. Jeg antar vi kommer til å se mer effekter av det gjennom annet halvår, sier Andreassen.
Andreassen anslo en rentetopp på 4 prosent før tallene i dag.
- Så jeg er ikke like trygg på det. Risikoen er helt klart på oppsiden, sier han.
Rekordhøy notering
- Prisveksten utenom energi, som steg til sju prosent, er en rekordhøy notering og et halvt prosentpoeng høyere ennn det Norges Bank trodde på forhånd, så dette var en solid overraskelse, sier DnB Markets' sjeføkonom Kjersti Haugland til Børsen.
- Dette trekker klart i retning av en høyere rente, og støtter opp under vår forventning om renteøkning. Vi tror nå på en øking i styringsrenta på 0,25 prosentpoeng både i august og i september, med en styringsrentetopp på 4,25 prosent.
For det norske folk betyr dette at levekostnadene øker kraftig – spesielt når det kommer til matvareprisene, påpeker sjeføkonomen.

Svak kronekurs: - Herlig
- Energiprisene er litt lavere enn i fjor, som bidrar til å bremse den totale prisveksten. Men at prisveksten utenom energi er såpass høy er ikke ønskelig, sier hun og legger til:
- At prisveksten er såpass høy gjør at markedet får en forventning om ytterligere rentehevinger fra Norges Bank, og dermed styrker krona seg. Vi ser allerede at en euro nå koster nesten ti øre mindre enn før tallene kom ut.
- Bommet konsekvent
- Det er vanskelig å overvurdere betydningen av dette. Det er den høyeste inflasjonen på 40 år, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank til Børsen.
- Enda mer alvorlig er at underliggende inflasjon, den øker til sju prosent. Det er langt over inflasjonsmålet, fortsetter han, og viser til at det også var over Norges Banks anslag på 6,6 prosent.
Sjeføkonomen sier Norges Bank i sine inflasjonsanslag har bommet konsekvent på nedsiden, og spør seg om man kan stole på anslagene. Han sier det er alvorlig for mange i Norge at inflasjonen er høy, og det fortsatt er uklart om man får kontroll på den.
- Når det nok en gang kom inflasjonstall som er vesentlig høyere enn Norges Banks inflasjonsanslag, synes jeg det er grunn til å stile spørsmål ved modellene deres. Nå har nemlig Norges Bank tatt feil halvannet år i strekk. Det er alvorlig at selv de som skal være best på dette, ikke klarer å treffe bedre, legger han til.

Svak krone kan gi prishopp
- Spoler vi tilbake et halvt år skulle vi ha grei kontroll nå. Det er fortsatt litt i det blå om vi har kontroll, dessverre.
Knudsen peker på matvareprisene, som steg mye mer enn normalt i juni, og han omtaler utviklingen som «trist og utfordrende».
- Matvareinflasjonen er fortsatt høy, og det er usikkert hvor vi er på vei, sier Knudsen.
Oppdateres.