Rekordlav rente - tvil om effekt

Ny overraskelse fra Norges Bank. Kutter renta til rekordlave 0,25 prosent. Høyst usikkert hvor mye glede du får av det.

Rekordlav rente - tvil om effekt
Publisert
Sist oppdatert

Kuttet ble besluttet på et ekstraordinært rentemøte i går.

Dette er det andre rentekuttet fra sentralbanken på ei uke. Nå senkes styringsrenta med hele 0,75 prosent til rekordlave 0,25 prosent.

Norges Bank utelukker ikke at det kan komme ytterligere rentekutt etter hvert.

Begrunnelsen er at Norges Bank vil gjøre hverdagsøkonomien litt enklere for både folk flest og bedriftene i det som er en svært krevende tid. Så enkelt er det muligens likevel ikke.

- Unntakssituasjon

Finansforbundet og Eiendomsmeglerforbundet ber bankene umiddelbart om å sette ned utlånsrentene for sine kunder.

Loven er slik at når en renteendring slår ut i kundens disfavør (økt rente) så skal endringen varsles minimum seks uker i forveien. Men når betingelsene bedres, kan endringen skje uten forvarsel.

– Vi mener at en positiv renteendring bør komme kundene til gode så fort det er praktisk mulig å gjennomføre. Dette er en unntakssituasjon, og da bør bankene ta det samfunnsansvaret og kostnadene som følger med, sier leder Vigdis Mathisen i Finansforbundet til NTB.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund slutter opp om Mathisens oppfordring. Han sier at den historisk lave styringsrenten vil stimulere aktiviteten og styrke boligmarkedet i en krevende tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer