Rekordlav rente - tvil om effekt

Ny overraskelse fra Norges Bank. Kutter renta til rekordlave 0,25 prosent. Høyst usikkert hvor mye glede du får av det.

Rekordlav rente - tvil om effekt
Publisert
Sist oppdatert

Kuttet ble besluttet på et ekstraordinært rentemøte i går.

Dette er det andre rentekuttet fra sentralbanken på ei uke. Nå senkes styringsrenta med hele 0,75 prosent til rekordlave 0,25 prosent.

Norges Bank utelukker ikke at det kan komme ytterligere rentekutt etter hvert.

Begrunnelsen er at Norges Bank vil gjøre hverdagsøkonomien litt enklere for både folk flest og bedriftene i det som er en svært krevende tid. Så enkelt er det muligens likevel ikke.

- Unntakssituasjon

Finansforbundet og Eiendomsmeglerforbundet ber bankene umiddelbart om å sette ned utlånsrentene for sine kunder.

FREDAG 20. MARS: Rentekutt og høy arbeidsledighet som følge av coronakrisen. Foto: NTB Scanpix / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Loven er slik at når en renteendring slår ut i kundens disfavør (økt rente) så skal endringen varsles minimum seks uker i forveien. Men når betingelsene bedres, kan endringen skje uten forvarsel.

– Vi mener at en positiv renteendring bør komme kundene til gode så fort det er praktisk mulig å gjennomføre. Dette er en unntakssituasjon, og da bør bankene ta det samfunnsansvaret og kostnadene som følger med, sier leder Vigdis Mathisen i Finansforbundet til NTB.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund slutter opp om Mathisens oppfordring. Han sier at den historisk lave styringsrenten vil stimulere aktiviteten og styrke boligmarkedet i en krevende tid.

– Vi forutsetter at bankene følger opp sentralbankens beslutning og setter ned sine utlånsrenter slik at dagens beslutning raskt kommer forbrukerne til gode, sier han.

Stort påslag

De fleste bankene fulgte opp med å senke boliglånsrentene mellom 0,35 og 0,5 prosent da Norges Bank kuttet styringsrenta for ei uke siden.

Nordeas ssjeføkonom Kjetil Olsen. Foto: NTB scanpix
Nordeas ssjeføkonom Kjetil Olsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea gjør det klart at dagens kraftige rentekutt fra sentralbanken ikke vil gi et like stort kutt i boliglånsrentene.

Årsaken er at det for tida er et stort påslag i pengemarkedsrenta Nibor - som litt enkelt forklart er det bankene må betale i rente når de låner penger som de kan låne ut igjen.

– Det er veldig vanskelig å lese markedet nå. Det kan hende den (boliglånsrenta) faller noen punkter, men det blir ikke mye, sier Olsen til DN.

Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund oppfordrer bankene til å bli med på dugnaden. At flere banker viser til at de tilbyr utsettelser og avdragsfrihet, mener han ikke er tilstrekkelig nå:

- Det er veldig bra at bankene bidrar med avdragsfrihet, men det kommer også til å bety at bankene tjener mer, fordi lånene løper over lengre tid og renteinntektene totalt sett stiger, påpeker han i et intervju med E24.

Krevende tid

– Lavere lånekostnader på eksisterende og nye lån vil kunne gjøre det enklere for norske bedrifter å komme seg gjennom en krevende tid. Det vil også kunne hjelpe husholdninger som opplever at inntektene blir redusert, skriver Norges Bank i en melding.

Norges Bank satte i forrige uke ned styringsrenta fra 1,5 prosent til 1 prosent. Dermed har Norges Bank kutta renta kuttet renta med totalt 1,25 prosentpoeng på ei uke.

- Siden Norges Bank satte ned styringsrenten i forrige uke, har situasjonen i norsk økonomi forverret seg ytterligere. Tiltakene for å begrense spredningen av coronaviruset gjør at en rekke virksomheter må stenge eller redusere aktiviteten. Mange arbeidstakere permitteres, og arbeidsledigheten har økt markert, heter det i begrunnelsen fra Norges Bank.

FREDAG 20. MARS. Rentekutt og høy arbeidsledighet som følge av coronakrisen. Foto: NTB Scanpix / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Godt rustet

I tillegg påpekes det at verdensøkonomien rammes i stadig sterkere grad, og at oljeprisen har falt videre.

- Uroen i finansmarkedene har tiltatt, og høyere påslag i kreditt- og pengemarkedet gjør det dyrere for norske foretak å finansiere seg. Kronekursen har svekket seg kraftig, framholder sentralbankens rentekomité.

Norges Bank slår fast at med et godt handlingsrom i den økonomiske politikken, gode velferdsordninger og solide banker, så er Norge i utgangspunktet er godt rustet i møte med krisen som nå rammer.

- Når tiltakene for å begrense smitten trappes ned og situasjonen normaliseres, vil lave renter kunne bidra til at aktiviteten tar seg opp raskere, heter det i begrunnelsen for rentekuttet.

«Norges Bank vil løpende vurdere tiltak for å sikre at styringsrenten får gjennomslag til pengemarkedsrenten. Komiteen utelukker ikke at renten kan bli satt ytterligere ned», skriver sentralbanken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer