Rekordlav rente ligger fast

Den rekordlave nullrenta fra Norges Bank blir ikke endret med det første. Men første rentehopp kan komme tidligere enn det Norges Bank har sagt fram til nå. Se begrunnelsen her.

Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank holder styringsrenta uendret på 0 prosent. Det opplyser sentralbanken nå.

Noen renteendring var heller ikke ventet blant analytikerne på forhånd.

Videre heter det i Norges Banks rentebeslutning at slik utsiktene og risikobildet er nå, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund framover.

I forkant av rentemøtet har flere analytikere justert sine anslag for når Norges Bank kommer til å justere styringsrentene oppover igjen. Også der fikk analytikerne rett:

«Prognosen for styringsrenten innebærer en rente på dagens nivå i over ett år framover. Fra første halvår 2022 øker renten gradvis etter hvert som aktiviteten nærmer seg et mer normalt nivå. Prognosen innebærer en noe raskere renteoppgang enn anslått i forrige pengepolitiske rapport», skriver Norges Bank onsdag.

Kraftig tilbakeslag

- Det kraftige økonomiske tilbakeslaget og stor usikkerhet om den videre utviklingen tilsier at renten holdes i ro til vi ser klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Norges Bank slår fast at coronapandemien har ført til et kraftig tilbakeslag for norsk økonomi.

- Aktiviteten har tatt seg opp siden i vår, men gjeninnhentingen bremses nå av den økte smitten og strengere smittevern. Samtidig er det kommet positive vaksinenyheter, og det er utsikter til at vaksineringen kan starte i løpet av kort tid, heter det i sentralbankens vurderinger.

Vil ta tid

Og det er godt nytt:

- Det vil kunne gi en raskere oppgang i den økonomiske aktiviteten enn tidligere antatt. Likevel vil det trolig ta tid før produksjon og sysselsetting er tilbake på nivåene fra før pandemien, heter det i sentralbankens oppsummering.

Samtidig har den underliggende inflasjonen avtatt litt, men fortsatt er den over bankens mål. Og med en sterkere kronekurs og utsikter til fortsatt lav lønnsvekst, antar Norges Bank at inflasjonen vil avtal framover.

Fikk rett

DnB Markets meldte onsdag morgen at de nå legger til grunn at Norges Bank vil starte rentehevingene i mars 2022, noe som er et halvt år tidligere enn det sentralbanken selv har anslått så langt.

Samtidig varslet Handelsbanken at de ser for seg en første renteheving til sommeren 2022.

Spesielt for Oslo

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, sier i en kommentar til dagens rentebeslutning at de forventer et mer balansert boligmarked neste år, etter et 2020 med rekordstor omsetningstakt og høyere boligprisvekst enn på mange år.

- Unntaket er Oslo hvor renten vil ha sterkere gjennomslag på grunn av underskudd på boliger ved inngangen til 2021. Oslos utfordringer må løses gjennom en storsatsing på boligutvikling, sier Geving.

DNB Markets sier på sin side at de anslår en kraftig boligprisvekst neste år på hele 8 prosent, noe som er på nivå med prisveksten i år.

Geving uttaler at et fortsatt lavt rentenivå er og vil være en forutsetning for et stabilt boligmarked også framover.

- Husholdningene kan forvente lave rentenivåer i lang tid selv om sentralbanken signaliserer mulighet for en noe tidligere renteheving. Vi tror det vil ta tid før norsk økonomi tillater høyere renter, og rentenivåene vil uansett forbli lave i overskuelig framtid, sier Geving.

Enda raskere, tror Jullum

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, skiller seg litt ut blant prognosemakerne. Han sier i en kommentar til rentebeslutningen at Danske Bank venter en første renteheving fra Norges Bank allerede i desember neste år, etterfulgt av økte renter to ganger både i 2022 og 2023.

- De økonomiske anslagene (fra Norges Bank) er veldig i tråd med våre egne anslag. Men vi tror både at dagens aktivitetsnivå er noe høyere enn Norges Bank legger til grunn, samtidig som deres rentesignaler preges av at det fortsatt er noe risiko knyttet til vakseineringsforløpet og gjeninnhentingen, sier Jullum.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer