Rekordmange turister: - Snur folk

Aldri før har så mange besøkt Preikestolen. I år er det tatt grep for å spre trafikken og unngå kø.

REKORDSOMMER: 175 000 personer har så langt i år tatt turen til Preikestolen. Foto: Marianne Løvland / NTB
REKORDSOMMER: 175 000 personer har så langt i år tatt turen til Preikestolen. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer
Publisert

Den svake kronekursen får æren for at mange turister har kommet til Norge i sommer. Flere reiselivsaktører melder nå om rekordsommer.

Helge Kjellevold i Stiftelsen Preikestolen opplyser at 175 000 turister så langt i år har besøkt Preikestolen. Tallene er fra 16. juli. Det er en økning på 15 prosent mot fjoråret, som også var et rekordår.

Fredag forrige uke ble det satt dagsrekord med 5800 besøkende.

- Vi har jobbet i mange år for å forberede oss til sesongen, og er godt forberedt. Spesielt dagen med besøksrekord virket det bra. Når parkeringsanlegget blir fullt, snur vi folk og så kommer de tilbake seinere på dagen. Det handler om å spre trafikken, sier Kjellevold.

- Småskader

Han forteller at de første turistene kommer klokka 05-06 om morgenen og de siste er tilbake fra toppen 22-23 om kvelden.

Tidligere år har det vært køkaos opp til Preikestolen og turistene har vært dårlig forberedt til turen. Dette har ikke vært tilfellet i år, forsikrer Kjellevold.

- Det har vært noen småskader, der folk vrikker ankler eller brekker håndleddet, men ikke de store tingene og folk går seg ikke vill. Vi har tilrettelagt stien og det har fungert.

Også i Bergen er det satt rekord. Daglig leder Amanda Haugland i Ulriken643 opplyser at juni i år var beste juni noensinne på den populære fjelltoppen.

- Det har vært en enorm økning i besøkende. Det er kjempepositivt. I fjor var det nedbørsrekord, så vi er veldig glad for at vi fikk en god junimåned i år, sier hun.

FORDELT: Det er også satt rekord på Ulriken i Bergen. Her er trafikken fordelt mellom Ulriksbanen og trappene. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
FORDELT: Det er også satt rekord på Ulriken i Bergen. Her er trafikken fordelt mellom Ulriksbanen og trappene. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Ser en endring

Haugland opplyser at det dreier seg om en 45 prosent økning i påstigninger på Ulriksbanen i juni i år sammenlignet med juni i fjor.

- Vi ser også en betraktelig økning i besøkende fra cruise. Det er en økning på 65 prosent i cruisepassasjerer i juni mot fjoråret. Juni 2023 blir den beste måneden vi har hatt omsetningsmessig.

Haugland mener å se en tydelig endring i turistmassen.

- Det er flere amerikanere enn før, en stor økning, sier hun.

Haugland forteller at halvparten tar Ulriksbanen opp til toppen, mens den andre halvparten tar trappene - kalt Oppstemten.

- Det er et av de store høydepunktene. Så har vi selvsagt også utfordringer med at noen av de som går Vidden ikke finner fram om været skifter, men det har ikke vært så ille.

I juli har ikke været vært like bra som i juni, som gir utslag på besøkstallene.

- Men vi merker at de som har noen dager i Bergen vil få med seg utsikten så lenge det ikke er tåke. Det er opphold innimellom.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer