Rekordnivåer på Oslo Børs

Coronakrisa er ikke over, men Oslo Børs suser oppover.

OPPGANG: Oslo Børs når rekordnivåer i julestrida. Foto: Erik Johansen / NTB
OPPGANG: Oslo Børs når rekordnivåer i julestrida. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Hovedindeksen ved Oslo Børs har i dag vært over rekordnivået fra før coronapandemien feide inn over Norge.

Den 17. januar i år noterte Oslo Børs seg for 946,63 ved børsdagens slutt. Høyere enn det kom aldri børsen før pandemien feide inn over landet og sendte hovedindeksen ned som en stein.

Rekordnivå

Men som fugl føniks har hovedindeksen reist seg igjen, og fem minutter etter børsdagens åpning torsdag var hovedindeksen helt oppe i 947,81.

Det er ifølge DN også tett på rekordnivåer for hvor høyt hovedindeksen har vært i løpet av en handelsdag så langt i år.

Etter den rekordhøye noteringen på morgenkvisten har hovedindeksen sunket litt. Klokka 14.30 er hovedindeksen 943,83 en oppgang på 0,42 prosent.

Børsens rekordnivåer kommer altså samtidig som vi her i Norge opplever ganske strenge restriksjoner ved inngangen til jula. Det samme gjelder for de store markedene som har en påvirkning på det som skjer på Oslo Børs.

Forklaringen på at børsen likevel når rekordnivåer er tredelt, ifølge sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

- Du begynner å se enden på problemet, og at det vil bli et veldig løft i første halvår i 2021. Det er en oppdemmet etterspørsel, folk har penger å bruke og det kommer til å løfte forbruket, sier Jullum til Børsen, og fortsetter:

- Pengepolitikken er stimulativ, det er lave renter og sentralbankene kjøper verdipapirer. I tillegg ventes det en ny støttepakke i USA.

Støttepakken han snakker om har vært et stridstema lenge i den amerikanske Kongressen, men de siste rapportene tilsier at demokratene og republikanerne nå er i ferd med å komme til enighet om en ny gigantpakke.

Pakken som nå ligger på bordet skal være verdt i overkant av 900 milliarder dollar.

Negativ rente

Jullum peker på at kombinasjonen av hjelp fra politisk hold og sentralbankenes innsats, samt at atferden normaliseres, vil gi økonomisk vekst og høyere inntjening for bedriftene.

Den lave renten, som i mange land er negativ, gjør også at selskap får en høyere verdsettelse.

- Når det er negative renter, som det er mange steder, så blir investorene presset inn i aksjer. De har ikke noe valg, sier Jullum

- Det er kombinasjonen av at utsiktene har bedret seg, og at det ikke blir så langvarig og dypt som vi hadde fryktet, og at vi fortsatt får en stimulativ politikk ut i 2021.

Jullum gjør likevel oppmerksom på at oppgangen på børsen skjuler at det ikke har gått like bra for alle.

- Vanlig industri, de vi kan kalle de gamle selskapene, har falt i år. Totalindeksen skjuler en sektorvridning. Mye av pengene går inn i grønne selskaper. Det har ikke vært lyst for de gamle selskapene, sier Jullum.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer