Norges dyreste fjellhytter

- Rekordpris

Omsetninger av dyre hytter har mer enn doblet seg. Her er noen av de råeste fjellhyttene i Norge nå.

37 MILLIONER: En hytte til salgs på Kvitfjell er på 340 kvadratmeter, har tre stuer, seks bad og treningsrom. Hvis den selges til prisantydning blir det rekord, hevder megler. Foto: RGB Media
37 MILLIONER: En hytte til salgs på Kvitfjell er på 340 kvadratmeter, har tre stuer, seks bad og treningsrom. Hvis den selges til prisantydning blir det rekord, hevder megler. Foto: RGB Media Vis mer
Publisert

Nordmenn betaler mer for hytter enn noen gang, viser fritidsboligrapporten fra forrige av Eiendom Norge i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi. Hytteprisene økte med 10,1 prosent i fjor.

Det er på fjellet det er kjøpt flest hytter og en fjellhytte har nå en gjennomsnittspris på over tre millioner kroner.

Dyrest av fjellkommunene er Øyer, Hemsedal og Hol.

Selv om nordmenn flest merker høyere rente, strømpriser og generell usikkerhet i økonomien, så ser det ikke ut som om det påvirker salget av dyre hytter. Omsetninger har nemlig mer enn doblet seg i omfang, ifølge Eiendom Norge.

- Det er solgt svært mange hytter både til mellom fem og ti millioner og over ti millioner kroner. Nivået er langt høyere enn før pandemien, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

- Kjøper raskere

At det er marked for de dyreste hyttene, særlig rundt alpinanleggene, merker eiendomsmekler Ingrid Sunniva Bungum. Hun selger fritidsboliger på blant annet Hafjell.

Bungum beskriver 2022 som et kontrastfylt år. Året begynte bra, så gikk det ned, så gikk det opp igjen på slutten av året.

- Kjøpegruppen er annerledes nå, de sitter klare og kjøper raskere. Det er en positiv utvikling i fjellet, sier hun.

PERLER: Flere private øyer ligger til salgs for privatpersoner. Noe for deg? Video: CNN. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

- Ikke styrt av markedet

Hvem er det som kjøper disse hyttene?

De som kjøper i den øvre prissjiktet er ikke så styrt av markedet, forteller eiendomsmekler Petter Birkrem, som selger luksushytter, til Børsen.

- Folk som kjøper i denne prisklassen er ofte ikke vanlige lønnsmottakere. De blir ikke påvirket av renta, strømpriser og matpriser. Det kan for eksempel være noen som har solgt et firma eller drevet med noe som er lukrativt, sier Birkrem.

Dyreste til salgs

Den dyreste fjellhytta til salgs på det åpne markedet er nå på Kvitfjell med en prisantydning på 37 millioner kroner.

LUKSUS: Hytta går over to plan og badstu og treningsrom. Bildet er av hytta på Kvitfjell. Foto: RGB Media
LUKSUS: Hytta går over to plan og badstu og treningsrom. Bildet er av hytta på Kvitfjell. Foto: RGB Media Vis mer

Eiendomsmekleren Stig Henning Svartor hevder det er rekordpris for ei hytte i området.

- Den er rekordpris for Kvitfjell, som jeg kjenner til, vi solgte en til 35 millioner i 2020, sier han.

Hytta er på 340 kvadratmeter, har tre stuer, fem soverom, seks bad, badstu, treningsrom og dobbelt garasje.

ÅPEN PEIS: Hytta har tre stuer. Bildet er av hytta på Kvitfjell. Foto: RGB Media
ÅPEN PEIS: Hytta har tre stuer. Bildet er av hytta på Kvitfjell. Foto: RGB Media Vis mer

- Hva forsvarer prisen?

- Hytta har masse unike kvaliteter og særdeles påkostet tekniske løsninger. Fire av soverommene har egne bad og hytta har god beliggenhet, sier han.

Eiendomsmekleren forteller at det har vært god interesse på den.

- Det har vært en visning og det er avtalt en til, sier han.

TRENINGSROM: Hytta kan skilte med et stort treningsrom. Bildet er av hytta på Kvitfjell. Foto: RGB Media
TRENINGSROM: Hytta kan skilte med et stort treningsrom. Bildet er av hytta på Kvitfjell. Foto: RGB Media Vis mer

Svartor sier at de aller dyreste hyttene ofte går off-marked, noe som betyr at bare utvalgte personer får vite at de er til salg.

MODERNE: Det er vinskap, jacuzzi og tre stekeovner i hytta. Bildet er av hytta på Kvitfjell. Foto: RGB Media
MODERNE: Det er vinskap, jacuzzi og tre stekeovner i hytta. Bildet er av hytta på Kvitfjell. Foto: RGB Media Vis mer

- Vi skal selge en off-marked nå til 45 millioner kroner på Kvitfjell. Den er på til cirka 500 kvadratmeter. Det er fordi selger ønsker diskresjon og vi ønsker bare private visninger og seriøse henvendelser, sier han.

- Tror du at du får solgt den til den prisen?

- He-he, hvis vi ikke hadde troen på det, så hadde vi ikke solgt den, sier han.

BURGUND-SLIPP: Dagen mange vinfanatikere har ventet på har kommet - og det bys opp til kaosscener på Vinmonopolet. Video: Christina H. Korneliussen / Dagbladet Vis mer

Dyrest i Geilo

En av Norges dyreste fjellhytter, Skarvegløtt i Budalen på Geilo, ble solgt til 39 millioner i 2021.

Skarvegløtt i Budalen ble først lagt ut til svimlende 60 millioner i 2008, men selger måtte senke prisen da den ikke ble solgt.

TIL SALGS LENGE: Det tok 12 år før den eksklusive hytta ble solgt. Bildet er av Skarvegløtt i Budalen på Geilo. Foto: Oh Shots
TIL SALGS LENGE: Det tok 12 år før den eksklusive hytta ble solgt. Bildet er av Skarvegløtt i Budalen på Geilo. Foto: Oh Shots Vis mer

Skarvegløtt i Budalen er på 700 kvadratmeter, har seks soverom, fem bad, basseng, vinkjeller, badstue, og dobbeltgarasje. Tomten er på over 1,6 mål stor.

SVØMMEBASSENG: Hytta har blant annet et innendørs basseng. Bildet er av Skarvegløtt i Budalen på Geilo. Foto: Oh Shots
SVØMMEBASSENG: Hytta har blant annet et innendørs basseng. Bildet er av Skarvegløtt i Budalen på Geilo. Foto: Oh Shots Vis mer

- Dette er en unik eiendom, hvor selger har brukt mye penger på å føre opp drømmehytta. Den tekniske verdien er på over det dobbelte av hva den ligger ute for, påsto eiendomsmekler Kristian Karlsrud ved Nordvik Frogner overfor Dagbladet i 2020.

Likevel er det ikke den dyreste hytta på Geilo: I 2019 kjøpte eiendomsmilliardær Aage Thoresen ei hytte for 44 millioner, ifølge DN.

VINKJELLER: Skarvegløtten på Geilo har også eksklusive løsninger, dobbeltgarasje og en stor vinkjeller. Foto: Oh Shots
VINKJELLER: Skarvegløtten på Geilo har også eksklusive løsninger, dobbeltgarasje og en stor vinkjeller. Foto: Oh Shots Vis mer

- Blir rekord

Trysil er en av skistedene som hadde flest omsetninger av hytter i 2022.

Den dyreste hytta til salgs i området på det åpne markedet har en prisantydning på 29 millioner. Hvis den blir solgt til prisen, så blir det rekord, hevder eiendomsmekler Petter Birkrem.

STOR: Hytta i Trysil har gjestehytte, stabbur og garasje. Foto: Fiive
STOR: Hytta i Trysil har gjestehytte, stabbur og garasje. Foto: Fiive Vis mer

Hytta som beskrives «praktfull og majestetisk» er på over 700 kvadratmeter. Den har elleve soverom, gjestehytte, stabbur og garasje. I tillegg er den bygget i solid tømmer og har en vinkjeller.

STOR STUE: Eiendommen er i solid laftet tømmer. Bildet er av hytta på Trysilfjellet. Foto: Fiive
STOR STUE: Eiendommen er i solid laftet tømmer. Bildet er av hytta på Trysilfjellet. Foto: Fiive Vis mer
VINKJELLER: Har man stor og dyr hytte, må man ha et sted å oppbevare vinen. Bildet er av hytta på Trysilfjellet. Foto: Fiive
VINKJELLER: Har man stor og dyr hytte, må man ha et sted å oppbevare vinen. Bildet er av hytta på Trysilfjellet. Foto: Fiive Vis mer

Likevel har den store interessen har latt vente på seg.

- Den har ligget ute til salgs siden høstferien, så det er ganske lenge. Det er nok litt med at det er ei hytte som ikke er privateid. I dag er det en firmahytte, sier eiendomsmekleren Petter Birkrem.

LAFTET TØMMER: Flere av soverommene har også eget bad og ildsted på. Bildet er av hytta på Trysilfjellet. Foto: Fiive
LAFTET TØMMER: Flere av soverommene har også eget bad og ildsted på. Bildet er av hytta på Trysilfjellet. Foto: Fiive Vis mer

- Skal dere senke prisen?

- Det kan hende vi må gå ned i pris, men selgeren har ikke noe travelt med å selge. Den genererer store leieinntekter, sier han.

Birkrem forteller at han solgte Trysils dyreste hytte i fjor til 22 millioner, til en svensk familie. Eiendommen er på 2,3 mål og ble solgt utenfor det åpne markedet.

REKORDPRIS: Dette er den dyreste hytta solgt på Trysilfjellet noensinne. Foto: Privat
REKORDPRIS: Dette er den dyreste hytta solgt på Trysilfjellet noensinne. Foto: Privat Vis mer

- Det er en tømmerhytte som ligger på en av de fineste tomtene på Trysilfjellet. Hytta er på 312 kvadratmeter - med anneks og dobbeltgarasje, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer