Rekordpriser - kan bli «betydelig høyere»

Det er ingen øvre grense for oljeprisen dersom konflikten mellom USA og Iran tar helt av, vurderer energianalytiker Thina Saltvedt.

PRISREKORD: Bensin og diesel har aldri vært høyere priset enn mandag. Usikkerhet i markedet kan drive pumpeprisen betydelig høyere, ifølge analytiker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PRISREKORD: Bensin og diesel har aldri vært høyere priset enn mandag. Usikkerhet i markedet kan drive pumpeprisen betydelig høyere, ifølge analytiker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bensin og diesel nådde rekordhøye nivåer mandag etter USAs drap på den iranske generalen Qasem Soleimani. Det kan være starten på priser du aldri har sett maken til, advarer analytikere.

- Dagens pris er all time high både for bensin og diesel, sier pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Circle K til Børsen.

Et påslag på 10 øre sendte veiledende pumpepris til rekordhøye 17,61 kroner literen for bensin og 16,96 kroner literen for diesel mandag.

- Årsaken er en ny økning i innkjøpspris på ferdigraffinerte produkter i det internasjonale markedet. Det var ikke bare oljeprisen som gikk opp fredag. Også prisen på ferdigraffinert gjorde et hopp etter drapet på den iranske generalen Qasem Soleimani, forteller Hansen.

Frykt-drevet

Energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea sier frykt driver opp prisen på råolje nå.

Fredag ble et fat råolje omsatt for 66,28 kroner. Mandag bikket prisen 70,65 kroner.

- Situasjonen er veldig spent. Oljemarkedene har reagert etter droneangrepet som drepte Soleimani ved flyplassen utenfor Iraks hovedstad Bagdad fredag. Ikke noe av dette berører oljemarkedet direkte. Prisøkningen er en ren fryktpremie. En økt premie for økt risiko, sier Saltvedt til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer