Rekordpriser - kan bli «betydelig høyere»

Det er ingen øvre grense for oljeprisen dersom konflikten mellom USA og Iran tar helt av, vurderer energianalytiker Thina Saltvedt.

PRISREKORD: Bensin og diesel har aldri vært høyere priset enn mandag. Usikkerhet i markedet kan drive pumpeprisen betydelig høyere, ifølge analytiker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PRISREKORD: Bensin og diesel har aldri vært høyere priset enn mandag. Usikkerhet i markedet kan drive pumpeprisen betydelig høyere, ifølge analytiker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bensin og diesel nådde rekordhøye nivåer mandag etter USAs drap på den iranske generalen Qasem Soleimani. Det kan være starten på priser du aldri har sett maken til, advarer analytikere.

- Dagens pris er all time high både for bensin og diesel, sier pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Circle K til Børsen.

REKORD: Aldri har bensin og diesel hatt høyere veiledende pris enn mandag. Foto: NTB scanpix
REKORD: Aldri har bensin og diesel hatt høyere veiledende pris enn mandag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Et påslag på 10 øre sendte veiledende pumpepris til rekordhøye 17,61 kroner literen for bensin og 16,96 kroner literen for diesel mandag.

- Årsaken er en ny økning i innkjøpspris på ferdigraffinerte produkter i det internasjonale markedet. Det var ikke bare oljeprisen som gikk opp fredag. Også prisen på ferdigraffinert gjorde et hopp etter drapet på den iranske generalen Qasem Soleimani, forteller Hansen.

Frykt-drevet

Energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea sier frykt driver opp prisen på råolje nå.

Fredag ble et fat råolje omsatt for 66,28 kroner. Mandag bikket prisen 70,65 kroner.

FRYKT: Økningen i råoljepris er så langt drevet av frykt, sier energianalytiker Thina Saltvedt.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRYKT: Økningen i råoljepris er så langt drevet av frykt, sier energianalytiker Thina Saltvedt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Situasjonen er veldig spent. Oljemarkedene har reagert etter droneangrepet som drepte Soleimani ved flyplassen utenfor Iraks hovedstad Bagdad fredag. Ikke noe av dette berører oljemarkedet direkte. Prisøkningen er en ren fryktpremie. En økt premie for økt risiko, sier Saltvedt til Børsen.

Hun mener at droneangrepet som en periode i september i fjor satte halvparten av Saudi-Arabias oljeproduksjon ut av spill, var så banebrytende og sitter så ferskt i minnet, at fryktpremien denne gang blir ekstra høy.

Kan passere 100

- Det var et voldsomt sjokk, og bidrar til økt uro over hva som kan skje framover nå, sier Saltvedt.

Professor i nasjonaløkonomi, Marian Radetzki, sa til Svenska Dagbladet fredag at dersom den spente situasjonen i Midtøsten utvikler seg til krigstilstand, «kan vi få en oljepris på hundre dollar fatet før vi vet ordet av det».

- Hva tenker du om et slikt scenario?

- Du mener hvor langt opp kan oljeprisen gå? The sky is the limit. Droneangrepet i september ga et prishopp på 10 dollar. Nå er det ikke så ofte at oljeproduksjonen rammes, og dessuten har man strategiske lagre som er bygget opp. Men kommer det et motangrep som treffer oljeinstallasjoner, som slår ut mye og over en viss varighet, ja da er det egentlig umulig å si hvor høyt prisen kan gå, sier Saltvedt.

- Gitt råoljepris på 100 dollar, hva kan det bety for pumpeprisen på bensin og olje her hjemme?

- Det er mange faktorer, så det er vanskelig for meg å si annet enn at det blir betydelig høyere.

Historisk vendepunkt

Oljeanalytiker Trond Omdal tror ikke på noe umiddelbart motangrep fra Iran, og mener derfor at det mest sannsynlige er at råoljeprisen vil stabilisere seg på kort sikt.

Men utsiktene framover er han mer usikker på:

- Det er umulig å overvurdere betydningen av det som skjedde fredag. Det er et historisk vendepunkt i den 40 år gamle konflikten mellom USA og Iran. Drapet på Soleimani er mye større enn drapet på Osama bin Laden eller IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi, sier Omdal.

- Det er blitt nevnt oljepris over 100 dollar fatet?

- For å nå slike nivåer, må du ha et betydelig avbrudd over tid. Og det skal en del til, blant annet fordi det er ledig produksjonskapasitet i området og fordi det er vanskelig å se for seg at Hormuzstredet vil bli stengt i mer enn noen dager før USA griper inn.

Intens priskrig

Tilbake til norske bensin- og dieselpumper. Circle Ks pressetalsmann forklarer at råoljeprisen bare er en av faktorene som spiller inn på prisen på ferdig raffinerte produkter:

- - Vår kostpris påvirkes også av valuta og ikke minst av tilgangen på ferdigraffinerte produkter i det internasjonale markedet. Det er heller ingen direkte sammenheng mellom råoljepris i dollar og drivstoffpris i kroner. Vi kjøper ikke råolje i dollar, vi handler raffinerte produkter i norske kroner, sier Hansen.

Videre er ni av ti kroner - sånn omtrent - utenfor kjedens kontroll og påvirkning når pumpeprisen settes, ifølge Hansen:

- Som en tommelfingerregel kan man si at 60 prosent av prisen på drivstoff er avgifter, 30 prosent er innkjøpskostnader og 10 prosent dekker kjedenes kostnader til lagring, distribusjon, salg og fortjeneste. Så opplever vi ofte at intense priskriger gir lokalt betydelig prisfall på pumpene, godt under veiledende pris, sier Knut Hilmar Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer