Rekordresultat for Equinor

Høye priser og solid drift ga Equinor et resultat i årets tredje kvartal på 9,77 milliarder dollar, opp fra 780 millioner dollar i samme periode i fjor.

KONSERNSJEF: Equinor får drahjelp av høye priser når selskapet leverer et av de beste resultatene noensinne. Konsernsjef Anders Opedal. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KONSERNSJEF: Equinor får drahjelp av høye priser når selskapet leverer et av de beste resultatene noensinne. Konsernsjef Anders Opedal. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Resultatet er mer enn 12,5 ganger høyere enn for tilsvarende kvartal i 2020. Ikke uventet har de sterke olje- og gassprisene gitt et svært sterkt resultat.

- Den globale økonomien er på vei opp igjen, men vi er fortsatt forberedt på svingninger i markedet knyttet til virkningene av pandemien, sier konsernsjef Anders Opedal.

Særlig gassprisene er svært sterke nå, og Equinor har tatt grep for å øke gasseksporten for å møte den høye etterspørselen i Europa. Samlet egenproduksjon av olje og gass var på 1,996 millioner fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, opp fra 1,994 millioner i samme periode i 2020.

Ikke siden 2012 har selskapet levert et bedre resultat målt i dollar, og målt i kroner er dette høyeste kvartalsresultat noensinne, melder DN.

Mye fossilt, mindre fornybart

Flere nye felt kom i produksjon, samtidig som produksjon på eksisterende felt ble økt.

- Det svært lønnsomme Troll Fase 3-prosjektet kom i drift, og Martin Linge-feltet har trappet opp produksjonen. Begge leverer gass til Europa produsert med lave utslipp. Våre store havvindprosjekter går framover i henhold til plan, sier Opedal.

Egenproduksjon av fornybar energi i kvartalet har samtidig gått ned og var 304 GWh, ned fra 319 GWh for samme periode i fjor. Selskapet oppgir at de har hatt mindre vind enn gjennomsnittet for sesongen, noe som påvirker produksjonstallene.

Ett år på topp

Opedal har om få dager vært toppsjef i selskapet i ett år. Han tok over jobben fra Eldar Sætre 2. november i fjor.

Han sier streng kapitaldisiplin og en meget sterk netto kontantstrøm styrker balansen i selskapet. Selskapet har i 2021 redusert gjeldsgraden hvert kvartal, og i tredje kvartal er den ned til 13,2 prosent, fra 16,4 prosent i andre kvartal.

Samme år har Opedal gradvis økt utbytte per aksje etter at det på grunn av pandemien ble redusert fra 27 til 9 cent per aksje. Nå er utbyttet på 18 cent per aksje.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer